Haberler

"3. Ulusal Saüro Robot Yarışması"

Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) düzenlenen 3. Ulusal SAÜRO Robot Yarışması'nda, üniversite ve lise öğrencilerinin tasarladığı yaklaşık 600 robot derece için mücadele ediyor.

Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) düzenlenen 3. Ulusal SAÜRO Robot Yarışması'nda, üniversite ve lise öğrencilerinin tasarladığı yaklaşık 600 robot derece için mücadele ediyor.

SAÜ Robot Topluluğu tarafından, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda düzenlenen yarışmada, 40 üniversite ve 70 liseden 400 öğrencinin yaptığı robotlar yarışıyor. Sumo, Mini Sumo, Elemeli Çizgi İzleyen, Gelişmiş Çizgi İzleyen ve Serbest olmak üzere toplam 5 kategoride gerçekleştirilen yarışmada, robotlar uzaktan kumanda ve bilgisayar aracılığıyla verilen komutları yerine getiriyor.

Yarışmaya serbest kategoride "Swarm" adlı robotla katılan İstanbul Kültür Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Görkem Sarıgül, robotun üstün keşif ve savaş özellikleri barındırdığını söyledi.

Robotun 4 bin 500 parçadan oluştuğunu anlatan Sarıgül, "Robotumuzun amacı bir alan içinde bulunan bütün hedefleri bularak yok etmektir. Bu robotu savunma ve güvenlik sağlaması için yaptık. Özellikle keşif amacıyla da kullanılabilir. Bunun için üstüne 3 tane farklı sensör yerleştirdik. Bu sensörler sayesinde hem yönünü bulabiliyor. Hem altında bulunan çizgiyi görebiliyor, belirlenen alan dışına çıkmıyor" dedi.

Sarıgül, robotun kineks ve 60 parçaya yakın lego kullanılarak yapıldığına dikkati çekerek, "Bu robotun çalışmasında ben de dahil 3 kişi bulundu. Ben robotun tasarımında görev yaptım. Diğer arkadaşlarda yapay zekasını yaptı. Tasarım zaten 2 ay kadar sürdü. Arkadaşların diğer işlemleri yapması da yaklaşık 2 hafta sürdü. " diye konuştu.

Yarışmanın Genel Koordinatörü Yavuz Büyükkoçak ise bu sene üçüncüsünü düzenledikleri yarışmayla, genç beyinleri bir araya getirmeyi ve teknolojinin ilerlemesi için gençlerin bir arada çalışmasını sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Büyükkoçak, önceki yarışmalara oranla daha yüksek bir katılım beklediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"400 kadar katılımcı var. Bunun dışında 600'e yakın robotun bu yarışmada boy göstermesini bekliyoruz. Şu ana kadar yarışmamıza kaydolmuş 109 grup var. Bu gruplar liselerden ve üniversitelerden oluşmaktadır. Türkiye'nin her yanından yarışmacımız var. Bu grupların yaklaşık 40 tanesi üniversite geri kalanı da lise" şeklinde konuştu.

Yarışma, yarın sona erecek.

- SAKARYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title