Haberler

21 STK ile Ortak Akıl Arayışı

Beşir Atalay, 'Demokratik Açılım' İçin 21 Sivil Toplum Kuruluşundan 41 Temsilci ile Rixos Otel'de Yemekte Bir Araya Geldi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Demokratik Açılım"a ilişkin toplantılarda her türlü yaklaşımın ve görüşün konuşulduğunu belirterek, "Giderek bu açılım yer tutuyor. Toplumumuzun geniş kesimlerinde destek buluyor ve konuşuluyor" dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 21 sivil toplum kuruluşundan 41 temsilci ile Rixos Otel'de yemekte bir araya geldi. Toplantı sonunda açıklamada bulunan Atalay, sivil toplum örgütlerinin bu açılımda önemli yer tuttuğunu belirtti. STK'ların görüşlerinin önemine dikkat çeten Bakan Atalay, şunları söyledi:

"Bütün STK'ları davet edemedim. Türkiye'de bu konuları takip eden, bu konularda çalışmalar yapan, bize katkı vereceğine inandığımızı davet ettik. Bazıları katılmadı. Hepsi hazırlıklı gelmişler, bir kısmı yazılı raporlarını verdiler bir kısmı da bize görüş verdiler. Son konuşmacılardan birisi, 'Ne kadar sevindim; Türkiye normalleşiyor' dedi. Toplantıda, her türlü görüş ve yaklaşım vardı. Ortak aklı oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin geleceği için daha kardeşçe ve daha huzurlu günleri yakalamak için ortak aklın yanı sıra ortak vicdanları da oluşturmamız gerekiyor. Genel olarak ben çok memnunum. Giderek bu açılım yer tutuyor. Toplumumuzun geniş kesimlerinde destek buluyor ve konuşuluyor. Bunun tabanı genişletmemiz gerekiyor."

-YASADIŞI YAPILANMALAR TASFİYE EDİLMELİ-

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, devlet içindeki yasadışı yapılanmaların tasfiye edilmesi gerektiğini belirterek toplantıyı çok olumlu bulduklarını söyledi. Türkdoğan, "Toplantı, süreçle ilgili bir toplantı. Sivil toplum örgütleri ile görüş alış verişi oldu. Değişik öneriler oldu. Gerçek anlamda ifade özgürlüğü ortamı yaratılması gerekliğini vurgulandı. Tüm kesimleri yargı baskısı olmadan düşüncelerini açıklayabilmelidir. Kürt sorunu insan hakları sorunudur. Yaşadığımız acılar var. Bu acılarla yüzleşememiş devlet gerçeği var. Yasadışı yapılanmalar tasfiye edilmeli. Demokratik bir Anayasa olmalıdır. Daha geniş kesimler konuşturulmalıdır. Çok farklı noktada herkes konuştu. Bir de halka inilebilmelidir. MHP ve CHP'nin de fikirleri önemlidir. Onlarında da dayandığı halk tabanı var muhalefet var. Bu şekilde onlarda sürece katılmalıdır. Ölümler bitsin artık. STK'lar yorumu şu devlet dinliyor. Çözüm paketi hazırlanıyor. Biz böyle yorumluyoruz. Kürt sorunu yeni değil hükümet bunu dinleyerek çözüm paketi hazırlaması olumludur. Doğu ile batı buluşsun ziyaretlere olsun, festivaller olsun, güven ilişkisi onarılsın. Somut önerilerimiz var" dedi. Türkdoğan, insan haklarının ihlal edildiğini kaydederek, "Bu konudaki sorunlar insan hakları sorunudur. Bu temelde yaklaşılmalıdır. Silahlı çalışmalar durmalı. Siyaset kendi rolünü oynamalıdır. Faili meçhul cinayetler gündemi geldi. Onların failleri bulunmalı. Somut pratik adımlar şart. STK'ların olumludur. Anayasa'ya değişikliğinde Türkiye vatandaşlığı gibi görüşler var. Biz yıllar öncesinde raporlarımızı iletmiştik, gene ileteceğiz. Hükümet, dinleme aşamasında. Her öneriler yararlanılacak" dedi.

-STK TEMSİLCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ-

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı Necati Ceylan, demokratik hak ve özgürlükleri güvence altına alacak sivil bir anayasanın, sorunların çözümde temel olacağını kaydederek,

2007 yılında vakfın bünyesindeki sivil toplum örgütlerinin katılımıyla "Kürt Sorunu' başlıklı bir rapor hazırladıklarını belirtti.

Türkiye Yazarlar Birliği adına dağıtılan bildiride de "Demokratik açılımı sonuna kadar destekliyoruz. Hükümetin, sivil toplumu devreye sokarak, çözüme ulaşma tarzını doğru buluyoruz" denildi. Türkiye'nin etnik çoğulculuğunun, "milli bütünlüğü zedelemeyeceği, Türk ve Türkiye üst kimliğine halel getirmeyeceği" vurgulanan bildiride, "mevcut mevzuatın anayasadan başlayarak, demokratik açılımı ilerletmeye imkan vermeyecek durumda olduğu" ifade edildi. Bildiride, "ideolojiden arındırılmış bir anayasanın sorunu çözeceği"nin de altı çizildi.

-TOPLANTIYA 21 STK KATILDI-

Toplantıya katılan sivil toplum kuruluşları ve temsilcileri ise şöyle:

"Türkiye Yazarlar Birliği Vakfından Mütevelli Heyeti Üyesi Muhsin Mete ve Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, Birlik Vakfı Mütevelli Heyetinden Mehmet Alacacı ve Hüseyin Coşkun, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfından Yönetim Kurulu Başkanı Necati Ceylan, Başkan Yardımcısı Bayram Babacan ve Genel Sekreter Ayhan Ogan. SETA Vakfı'ndan Taha Özhan, Yılmaz Ensaroğlu, Hatem Ete, USAK'tan Doç. Dr. Sedat Laçiner, Doç. Dr. Kamer Kasım, Dr. Turgut Demirtepe, Dr. Havva Kök, TEPAV'dan Prof. Dr. Güven Sak ve Ömer Fazloğlu, Liberal Düşünce Topluluğundan Bican Şahin ve Dr. Vahap Coşkun, Türkiye Yazarlar Birliği Derneğinden Başkan Yardımcısı Celil Güngör, Genel Sekreter Osman Özbahçe ve yönetim kurulu üyeleri Doç. Dr. Mustafa Acar ile Memiş Okuyucu. Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Derneğinden Genel Sekreter Murat Sofuoğlu ve Yusuf Ergen, Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezinden Başkan Atilla Sandıklı ve Başkan Yardımcısı Mehmet Sadi Bilgiç. MAZLUM-DER'den Başkan Ahmet Faruk Ünsal ve Başkan Yardımcısı Gülden Sönmez, İnsan Hakları Ortak Platformundan Genel Koordinatör Feray Salman ve Ezgi Koman, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Merkezinden Başkan Prof. Dr. Şebnem Fincancı ve Genel Sekreter Dr. Metin Bakkalcı, KADER Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gülbahar, Diyarbakır Demokrasi Platformundan Ali Öncü, KA-MER Vakıf Başkanı Nebahat Akkoç ile Uluslararası Af Örgütünden Sema Alpan. Mülkiyeliler Birliği Derneği Vakıf Başkanı Ali Çolak, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Helsinki Yurttaşlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Belge, İnsan Hakları Derneğinden Genel Başkan Öztürk Türkdoğan ve Genel Sekreter Sevim Salihoğlu."(ANKA)

(EÖ/ONR)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title