Haberler

2006 Yılına Damgasını Vuran Olaylar

Danıştay 2. Dairesi'ne Yönelik Silahlı Saldırı, Lübnan'a Asker Gönderilmesi, Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü Alması, Papa'nın Müslümanlık ve Hz.muhammed Hakkındaki Sözleri ve Türkiye Ziyareti Trabzon'daki Santa Maria Kilisesinin Katolik Rahibi Andrea Santoro, Silahlı Saldırı Sonucu Öldürülmesi, Türkiye-ab İlişkileri, Laiklik Tartışmaları, Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Maliye Bakanı Kemal Unakıta...

Danıştay 2. Dairesi'ne yönelik silahlı saldırı, Lübnan'a asker gönderilmesi, Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü alması, Papa'nın Müslümanlık ve Hz.Muhammed hakkındaki sözleri ve Türkiye ziyareti Trabzon'daki Santa Maria Kilisesinin Katolik rahibi Andrea Santoro, silahlı saldırı sonucu öldürülmesi, Türkiye-AB ilişkileri, laiklik tartışmaları, cumhurbaşkanlığı seçimi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında verilen gensoru önerileri, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in vefatı, İstanbul Fatih'te İsmailağa Camisi'nin emekli imamı Bayram Ali Öztürk'ün bıçaklanarak öldürülmesi, Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın önce tahliye edilip sonra yeniden tutuklanması, Başbakan Erdoğan, kan şekerinin düşmesi sonucu rahatsızlanması ve hastane önünde aracında mahsur kalıp balyozlu operasyonla kurtarılması, Türkiye'nin Kıbrıs sorunun çözümü için yaptığı 'Limanlar önerisi' ve sonrasında Ankara'da yaşanan 'Bilgilendirme Krizi', üç günde 7 kişiyi öldüren seri katiller dehşeti, töre cinayetleri, Güneydoğu Anadolu'da yaşanan sel felaketi, Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın YAŞ toplantısı öncesinde Genelkurmay Başkanlığı'na atanması, Başbakan Erdoğan'ın 'Askerlik yan gelip yatma yeri değildir' sözleri, Kütahya'da kendisini "Peygamber ilan ettiği" öne sürülen H.B. hakkındaki iddialar 2006 yılına damgasını vuran olaylar olarak ön plana çıktı.

İŞTE 2006 YILINA DAMGASINI VURAN OLAYLAR;

5 Ocak

Kapıkule Sınır Kapısındaki rüşvet ve irtikap suçlamasıyla 55 gümrük memuru ve 19 polisin tutuklandığı olayla ilgili, aralarında gümrük başmüdürü, gümrük başmüdür yardımcıları ve gümrük müdürlerinin de bulunduğu 12 kişi hakkında daha "irtikaba sebebiyet"ten soruşturma başlatıldı.

6 Ocak

Çevre ve Orman Bakanlığı, kuş gribi nedeniyle tüm yaban hayvanlarının avını süresiz yasakladı.

-AĞCA ÖNCE TAHLİYE EDİLDİ SONRA TUTUKLANDI-

8 Ocak

Kartal Ağır Ceza Mahkemesi, gazeteci-yazar Abdi İpekçi'nin öldürülmesi ve "gasp" suçundan Kartal H Tipi Cezaevi'nde bulunan hükümlü Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesine karar verdi. Mehmet Ali Ağca, 5.5 yıldır hükümlü bulunduğu Kartal H Tipi Cezaevi'nden tahliye oldu. Ağca, askerlik sorunu nedeniyle Maltepe'deki Pendik Askerlik Şubesine götürüldü. Buradan Tuzla Piyade Okulundaki revire, ardından GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesine götürülen Ağca, daha sonra serbest bırakıldı.Adalet Bakanı Çiçek, tahliyenin bütün yönleriyle değerlendirilmesi açısından Yargıtay incelemesine sunulması için yazılı emir yoluna başvuracağını bildirdi.

Adalet Bakanı Çiçek, Ağca'nın tahliye kararının yazılı emir yoluyla istemiyle Yargıtay'a başvurdu.Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Kartal 2. Ağır Ceza Mahkemesinin, Ağca'nın tahliyesine ilişkin kararını bozdu. Ağca, Yargıtayın kararı doğrultusunda Kartal'da bulunduğu yerden alınarak, Kartal H Tipi Cezaevine konuldu.Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı, Mehmet Ali Ağca hakkında yeni bir "müddetname" hazırlayarak, 18 Ocak 2010'da tahliye edilmesini kararlaştırdı.

18 Ocak

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım'da meydana gelen olaylarla ilgili tutuklanan Uzman Çavuş Tanju Çavuş, Hakkari Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmada tahliye edildi.

23 Ocak

Ankara'da, İstanbul yolundaki meydana gelen kazada, özel halk otobüsü ile Dışişleri Bakanlığı personelini taşıyan özel servis aracı çarpıştı. Kazada, 9 kişi öldü, 11 kişi yaralandı.

-ERBAKAN İÇİN TEKLİF-

24 Ocak

AK Parti MYK, akşam saatlerinde Mecliste toplandı. Toplantının ardından AK Parti milletvekilleri, kapatılan RP'nin son genel başkanı ve eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın cezasını evinde çekmesine de olanak sağlayan yasa teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

-ŞEMDİNLİ KOMİSYONU, ALTINDAĞ'I DİNLEDİ-

25 Ocak

Şemdinli Araştırma Komisyonu, Diyarbakır'da yayın yapan Söz gazetesi ve televizyonu sahibi Mehmet Ali Altındağ dinlendi. Altındağ, olaylarda adı geçen Astsubay Ali Kaya'nın, Diyarbakır ve tüm Güneydoğu kamuoyunda, "marifetleriyle bilindiğini" belirterek, "organize çetelerin yaptığı işlerin sadece bir halkası" olduğunu, "JİTEM'in varlığının tartışılmasının bile yersiz olduğunu" ve "serçe parmağın yaptığından, baş parmağın haberi bulunduğunu" ileri sürdü.

-TÜPRAŞ ARTIK KOÇ'UN...-

26 Ocak

Rekabet Kurumu, Telsim'in en yüksek teklif veren Vodafone Telekom'a satışına onay verdi. TÜPRAŞ'in yüzde 51'lik hissesinin devrine ilişkin para aktarımı tamamlandı ve TÜPRAŞ resmen Koç Holding'in oldu.

27 Ocak

Teröristlerce 9 Ekim 2005'te Şırnak yakınlarında kaçırılan polis memuru Hakan Açıl, İHD ve Mazlum-Der yetkilileri ile polis memuru Açıl'ın babası Muammer Açıl tarafından Irak'ın kuzeyinden alındı.

30 Ocak

Trabzonsporlu oyunculardan Gökdeniz Karadeniz'in eşinin otomobiliyle işyerine, Fatih Tekke'nin de otomobillerine silahla ateş edildi. Silahlı saldırı olayına karıştığı iddiasıyla İstanbul'da yakalanan Hakan Süleyman tutuklandı.

-GALATAPORT İPTAL-

3 Şubat

Maliye Bakanı Unakıtan, Galaport ihalesinin iptal edildiğini açıkladı. ÖİB'nin yeniden ihaleye çıkması benimsendi. Rekabet Kurulu, araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesine 2. kez onay verdi.

5 Şubat

Trabzon'daki Santa Maria Kilisesinin Katolik Rahibi Andrea Santoro, uğradığı silahlı saldırı sonucunda öldü. Santoro'nun katil zanlısı olarak 16 yaşındaki lise öğrencisi O.A gözaltına alındı.Sanık O.A, 10 Ekim'de Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucu 18 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

-UNAKITAN HAKKINDAKİ GENSORU-

6 Şubat

CHP, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında, "Galataport ihalesi ve mal bildirimi, banka hesapları konularında görevini kötüye kullandığı, ihaleye fesat karıştırdığı, ticari sır ve bankacılık sırrı kurallarını ihlal ettiği, kişi ve kurumlara yönelik iftirada bulunduğu, kamu gücü ve yetkisini siyasi ve kişisel

sebeplerle sorumsuz şekilde kötüye kullandığı" gerekçesiyle gensoru önergesi verdi. -CHP'nin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi.

-ERDOĞAN MALVARLIĞINI AÇIKLADI-

7 Şubat

Başbakan Erdoğan, malvarlığını Başbakanlık internet sitesinde açıkladı. Grup toplantısında, "AK Parti'nin er meydanından kaçmadığını, yakında herkes görecek" diyen Erdoğan, maaşlı konumda olduğunu vurgulayarak, "Hissedarı olduğum şirketin hisseleriyle ilgili bastırdılar. Adeta 'lanet olsun' dedik ve oradaki hisselerimizi devrettik" dedi.

-8 MİLYON TAVUK İTLAF EDİLDİ-

8 Şubat

2005 yılından baş gösteren ve 2006 yılında ölümlere neden olan kuş gribi özellikle kanatlı hayvan sektörünün büyük darbe vurdu.Kuş gribi mücadelesi çerçevesinde toplam "8 milyon adet çıkma tavuğun" itlaf edildiği bildirildi. 12 bölgede kalkınma ajanslarının kurulmasını öngören yasa Resmi Gazetede yayımlandı

8 Şubat

Danıştay, okula geliş gidişlerinde türban takan bir öğretmenin, anaokuluna müdür olmasını sakıncalı buldu. Gerekçede, "Anayasa'ya göre, çağdaş eğitim-öğretim esaslarına dayanan düzenin, laiklik ilkesinin göz ardı edildiği bir ortam olmasının mümkün olmayacağı" belirtildi. Karar tartışmalara neden oldu.

-BAŞBAKAN 'ANANI DA AL GİT' DEDİ-

11 Şubat

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mersin'de çiftçi Kemal Öncel ile tartıştı.'Anamı ağlattınız' diyen çiftçiye 'Ananı da al git' diyen Erdoğan'ın sözleri sert tartışmalara neden oldu.

-HATAY'DAKİ "ALİ DİBO" İDDİALARI-

DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan, Hatay'daki "ihale talimatı" iddiaları nedeniyle dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM Başkanlığına başvurdu.

14 Şubat

Hatay'daki "Ali Dibo" iddiaları, AK Parti grup toplantısında tartışıldı. Hakkındaki iddialarla ilgili olarak kendisini savu nan Hatay Milletvekili ve AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, iddiaların siyasi rakipleri tarafından ortaya atıldığını; kimlerin ihale aldığına ilişkin verilen bilgiyi bir kağıda not ettiğini; daha sonra yazdığı bu müsveddenin masadan alındığını belirtti.

18 Şubat

"Çıkar amaçlı suç örgütü kurma ve örgüt adına faaliyette bulunma" iddiasıyla yürütülen "Küre Operasyonu" kapsamında, aralarında eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çakır'ın da bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

-ERBAKAN YASASI-

23 Şubat

Eski başbakan ve kapatılan RP'nin son genel başkanı Necmettin Erbakan'ın hapis cezasını evinde çekmesine de imkan tanıyan kanun teklifi yasalaştı. Teklife, 229 milletvekili kabul, 69 milletvekili ret, 2 milletvekili de çekimser oy kullandı.

-ERDEMİR OYAK'A DEVREDİLDİ-

27 Şubat

- Erdemir'deki yüzde 46,12'lik ÖİB hissesi ile yüzde 3,17'lik Türkiye Kalkınma Bankası hissesinin Oyak'a devrine ilişkin hisse devir sözleşmesi imzalandı. Ocak ayında bütçe 17 yıl aradan sonra ilk kez fazla verdi. 2005 yılı işsizlik oranı önceki yıla kıyasla değişmezken, yüzde 10,3 olarak açıklandı. Borsa 47,728 puan ile yılın en yüksek değerine ulaştı.

-ÇÖMEZ'İN TEPKİSİ-

27 Şubat

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı, "Yeter artık Sayın Unakıtan... Bize, partiye ve ülkeye yük oluyorsunuz. Sizi artık taşıyamıyoruz" diyerek, istifaya çağırdı.

3 Mart

Şemdinli olayları ile ilgili olarak tutuklu yargılanan astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş hakkında, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak, adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs etmek ile suç işlemek için anlaşmak" suçlarından ağırlaşmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

5 Mart

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın Şemdinli olaylarıyla ilgili hazırladığı ve kendisine yönelik ifadelerin de yer aldığı iddianameye ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ben bu nedenden dolayı yargılanmaktan gurur duyarım. Üstelik çıkar o mahkemede avukatlığımı bizzat kendim yaparım. Çünkü bu benim için gururdur. Biz bu yola hayatımızı koyduk. Neye mi? Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığına. Bugüne kadar bu dava uğruna dağlarda çarpıştık. Mahkeme kürsüsünde de fikirlerimizi söyleriz" dedi.

-ŞEMDİNLİ İDDİANAMESİNE TEPKİ-

6 Mart

Van Cumhuriyet Savcılığının Şemdinli olaylarıyla ilgili hazırladığı iddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın adının geçmesi, Mecliste de yankı buldu. CHP Lideri Deniz Baykal, genellikle, Silahlı Kuvvetlerin "darbe yapar" diye bilindiğini ancak şimdi Silahlı Kuvvetlere karşı bir darbe girişiminin olduğunu belirterek, "Üzüntü verici olan o darbe girişimine yargının alet edilmiş olmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, tartışmalara yanıt verirken, "Hükümet ile ordumuzu karşı karşıya getirme gayretlerini telin ediyorum, lanetliyorum" dedi.

7 Mart

Van Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan Şemdinli olayları iddianamesi 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında, "Suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemek", "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" iddialı soruşturma evrakı, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına gönderilmek üzere tefrik edildi.İddianamede, Ali Kaya ile Özcan İldeniz ve Veysel Ateş hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak, adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs etmek, suç işlemek için anlaşmak"tan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

8 Mart

Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, Van Cumhuriyet Başsavcılığından henüz "Şemdinli olayı iddianamesi" ile ilgili ihbar veya şikayetin intikal etmediğini bildirdi. Açıklamada, "Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin iddianameyi kabul etmesinin, generallerin yargılanmasıyla ilişkisi bulunmamaktadır" denildi.

-ALTINDAĞ'IN İFADESİNİN SAVCILIĞA GÖNDERİLMESİ-

8 Mart

Şemdinli Araştırma Komisyonu Başkanı Musa Sıvacıoğlu, Söz gazetesi ve televizyonu sahibi Mehmet Ali Altındağ'ın komisyona verdiği ifadeyi, istemi üzerine Van Cumhuriyet Savcısı'na gönderdiklerini bildirdi.

-SERDENGEÇTİ'NİN GÖREV SÜRESİ DOLDU-

13 Mart

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdeneçti'nin 5 yıllık görev süresi sona erdi. Merkez Bankası Başkan Vekilliği görevine, Banka Meclisi tarafından Başkan Yardımcısı Erdem Başçı seçildi.

-GENELKURMAY "SORUŞTURMA AÇILMASINA GEREK YOK"-

20 Mart

Genelkurmay Başkanlığı, kendilerine intikal ettirilen dosyalar kapsamındaki, soruşturulması Genelkurmay Başkanı'nın yetkisine giren personel için, daha önce askeri yargıya intikal ettirilmiş olanlar hariç, soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verildiğini bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, "İddianamenin söz konusu bölümlerinin maksadını aşan, hukuki olmaktan çok siyasi içerikli, bazı mensuplarını hedef alarak TSK'yı yıpratmaya ve terörle mücadeledeki azim ve iradesini zayıflatmaya yönelik olduğu kanaatine varılmıştır" denildi.

22 Mart

Genelkurmay Askeri Savcılığı, "Sauna çetesi"nin lideri Kasım Zengin'e bilgiler verdiği öne sürülen Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli Yüzbaşı Nuri Bozkır hakkında "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri açıklama" suçlamasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

28 Mart

Adalet Bakanlığı müfettişleri, Şemdinli iddianamesini hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkındaki raporunda, Sarıkaya hakkında, "CMK'ya göre iddianamede bulunmaması gereken hususlara yer vermek" ve "İl Jandarma Alay Komutanlığı'na yazılan bir yazı" nedeniyle disiplin cezası verilmesi istendi.

-4 TERÖRİSTİN CENAZESİ SONRASI OLAY ÇIKTI-

29 Mart

Diyarbakır'da 4 teröristin cenazelerinin defnedilmesinin ardından çıkan olaylarda 3 kişi öldü, 130'u güvenlik görevlisi 250 kişi yaralandı, 200 kişi gözaltına alındı.Batman'da izinsiz gösteri yapmak isteyenlerle, polis arasında çıkan olaylarda 1 kişi öldü, 8 kişi yaralandı. İzmir, Mersin, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Mersin, Hakkari gibi illerdeki eylem ve olaylarda yaralananlar ve gözaltına alınanlar oldu.

3 Nisan

Finansbank'ın yüzde 46'sını Yunan National Bank of Greece satın aldı.

17 Nisan

Başbakan Erdoğan, geçirdiği kas spazmı nedeniyle Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde MR çektirdi. Hastanede 1 saat 20 dakika kalan Erdoğan'ın bel kaslarında spazm olduğu belirtildi. İlaç tedavisi uygulanan ve istirahat etmesi önerilen Erdoğan, bir hafta evinde dinlendi.

-YENİ MERKEZ BANKASI BAŞKANI YILMAZ-

18 Nisan

Merkez Bankası Başkanlığına Durmuş Yılmaz atandı.

-ŞEMDİNLİ KOMİSYONU, RAPORUNU VERDİ-

18 Nisan

Şemdinli Araştırma Komisyonu, raporunu TBMM Başkanlığına sundu.Raporda; terörü önlemek için ekonomik ve sosyal projeleri ağırlık verilmesi, bölgede iyi yetişmiş ve işini seven kamu görevlilerinin görevlendirilmeleri ve bu kişilerin görevlerinde dikkatli ve hassas davranmaları gerektiği belirtildi.

Olayların kim tarafından yapıldığına dair net bir saptama yapılmadığı kaydedilen raporda, "At izinin, it izine karıştığı sezinlenmektedir" değerlendirmesine yer verildi.

-ŞEMDİNLİ SAVCISI SARIKAYA MESLEKTEN İHRAÇ EDİLDİ-

20 Nisan

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı meslekten ihraç etti. Kurul, Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan ile Başsavcı Vekili İbrahim Özer hakkında ise başka bir müfettiş görevlendirilerek yeniden inceleme yapılmasını istedi.Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, meslekten ihraç edilen Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın, "kararın yeniden incelenmesi" istemini yerinde görmeyerek reddetti.

-ARINÇ'IN "LAİKLİK" ÖNERİSİ-

22 Nisan

3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi, TBMM Genel Kurulunda toplandı. Erzurum Temsilcisi İbrahim Seyhan'ın, Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi olduğunu belirterek, "Önümüze hangi engeli koyarsanız koyun en zirveye çıkacağız. Dağları, taşları önümüze koysanız da en iyi üniversiteyi kazanıp, en iyi yere geleceğiz" sözleri, tartışmalara yol açtı.

23 Nisan

TBMM Genel Kurulu, özel gündemle toplandı.TBMM Başkanı Arınç, laiklik ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Arınç'ın, "Anayasamızın değiştirilemez maddesi olan laiklik maddesi, ilelebet var olacaktır. Ancak günün şartlarına, toplum yapımıza uygun olarak yorum farklılıklarını da gidermek gerekir. Bu, laikliğin özünü değiştirmeyecek, bilakis toplumun bir arada daha uyum içinde yaşamasına katkı sağlayacaktır" sözleri, yeni bir tartışma konusu oldu.

-AK PARTİ'DEN İHRAÇ İSTEMLERİ-

8 Mayıs

Hatay'daki ihalelerle ilgili iddialarda bulunan AK Parti Hatay Milletvekili Fuat Geçen, kesin ihraç istemiyle disipline sevkedildi.

9 Mayıs

Danıştay'a yönelik saldırının ardından gözaltına alınanların 7'ye çıktı. Zanlı Alparslan Arslan, babası İdris Arslan ile yüzleştirildi.

-GALATASARAY ŞAMPİYON OLDU-

14 Mayıs

Turkcell Süper Ligi'nin 2005-2006 sezonunda şampiyonluğu Galatasaray, 83 puanla ve kendi puan rekorunu kırarak 16. kez kazandı. 2. sırada 81 puanla Fenerbahçe ve 3. sırada da 54 puanla Beşiktaş yer aldı. Malatyaspor, Samsunspor ve Diyarbakırspor ligden düştü.

-DANIŞTAY'A SİLAHLI SALDIRI-

15 Mayıs

Danıştay 2. Dairesi'ne silahlı saldırı düzenlendi. Daire üyeleri toplantı halindeyken düzenlenen saldırıda, üye Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetti, Daire Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayfer Özdemir ve Ayla Gönenç ile Tetkik Hakimi Ahmet Çobanoğlu yaralandı.Saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen İstanbul Barosu'na kayıtlı avukat Alparslan Arslan, Danıştay binasından çıkmadan yakalandı.

18 Mayıs

Danıştay'a yapılan saldırıyı protesto amacıyla yargı mensupları, Anıtkabir'i ziyaret etti. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay Başkan ve Başsavcıları saldırıyı kınayan ortak açıklama yaptı. Saldırı, Danıştay binası önünde toplanan vatandaşlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile yurdun birçok yerinde düzenlenen toplantılarla da protesto edildi.Saldırıda hayatını kaybeden 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin, Kocatepe Camisinde protokolün ve binlerce vatandaşın katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı.

-ECEVİT GATA'YA KALDIRILDI-

Danıştay saldırısında hayatını kaybeden Özbilgin'in Kocatepe Camisi'ndeki cenaze törenine katılan eski başbakanlardan Bülent Ecevit, daha sonra gittiği evinde aniden tansiyonu yükselerek fenalaştı ve GATA'ya kaldırıldı. Beyin kanaması geçirdiği belirlenen Ecevit, ameliyat edildi.

20 Mayıs

Danıştay saldırısıyla ilgisi bulunduğu iddia edilen müstafi yüzbaşı Muzaffer Tekin, göğsünden bıçakla yaralanmış halde Kadıköy'deki Acıbadem Hastanesi'ne bırakıldı.Daha sonra gözaltına alınan Muzaffer Tekin, çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı.

21 Mayıs

Danıştay'a düzenlenen silahlı saldırının zanlısı Alparslan Arslan, çıkarıldığı Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği'nde verdiği ifadesinde, kendisine atılı "Anayasal düzeni ortadan kaldırmak" suçunu kabul etmedi. Arslan, Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba atılması olayının "gazetede 'domuza başörtüsü takılmış karikatür' yayınlanması nedeniyle yapılmış 'refleks bir eylem' olduğunu" savundu.

-ATABEYLER OPERASYONU-

31 Mayıs

Ankara'da Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüklerince ortaklaşa yürütülen "Atabeyler operasyonu"nda, Eryaman semtinde 1'i yüzbaşı, diğeri astsubay olmak üzere 2 kişinin de aralarında yer aldığı 9 kişi gözaltına alındı. Esnaf olduğu belirtilen Y.A. adındaki bir kişinin de yakalanarak gözaltına

alındığı Eryaman'daki evde, zaman ayarlı saatli bomba, çok sayıda bomba düzeneği, el bombaları, TNT kalıpları ve C-4 tipi plastik patlayıcılar ile Glock marka bir tabanca ele geçirildiği belirtildi. Yüzbaşı Murat E., astsubaylar Yasin Y. ve Erkut T. ile işadamı Yunis A., "ülke birliğini bozmaya yönelik örgüt kurma ve patlayıcı madde bulundurma" suçlarından tutuklandılar.

-PİYASALARDA DALGALANMA-

Ekonomide 2006 yılına damgasını vuran önemli olaylardan biri de Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan finansal piyasalardaki dalgalanma oldu.Dalgalanmaya paralel borsa yılın en düşük değerini gördü, dolar 1,76 YTL'yi aşarken, avro da 2,1 YTL'nin üzerine çıktı.Gecelik borçlanma faizleri yüzde 13,25'ten 17,50'ye kadar çıkarken, iç borçlanma faizleri de yüzde 23'lerin üzerini gördü, enflasyon da yeniden çift haneli rakamlara döndü.

-AKP'Lİ GEÇEN PARTİDEN İHRAÇ EDİLDİ-

6 Haziran

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak, kesin ihraç istemiyle, tedbirli olarak Müşterek Disiplin Kuruluna sevk edildi.AK Parti Müşterek Disiplin Kurulu, Hatay Milletvekili Fuat Geçen'in partiden ihracına oybirliğiyle karar verdi. Geçen'in partiden ihracıyla, AK Parti'nin TBMM'deki sandalye sayısı 356'ye düştü.

7 Haziran

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Necmettin Erbakan'ın, "Kayıp trilyon" davasında "özel belgede sahtecilik" suçundan aldığı 2 yıl 4 aylık hapis cezasını yeniden yargılama sonunda değiştirmedi, ancak cezasını konutunda çekmesine karar verdi.

-ŞEMDİNLİ SANIKLARINA 39 YIL HAPİS-

19 Haziran

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde, Şemdinli'deki olaylarla ilgili yargılanan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'e, "Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs etmek" suçlarından 39 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verildi.

23 Haziran

Yüce Divan, eski başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner hakkında "Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları" iddiasıyla açılan davadaki suçu "görevi kötüye kullanma" olarak kabul etti ve Şartla Salıverilme Yasası uyarınca kamu davasının kesin hükme bağlanmasını erteledi.

15 Temmuz

Askeri Yargıtay, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil'e "haksız mal edinme" suçundan verilen 2.5 yıllık hapis cezasını onadı, iki ayrı eylem nedeniyle "görevi kötüye kullanma" suçundan verilen beraat kararını ise bozdu. TSK'dan çıkarılan Erdil'in rütbe ve kılıcı da alındı.

16 Temmuz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle, Merzifon yakınlarında trafik kazasında ağır yaralandı. Kazada, Merzifon Belediye Başkanı Hayati İncekul öldü, AK Parti Merzifon İlçe Başkanı Hamza Demir ve Amasya İl Başkanı Mustafa Yıldız ağır yaralandı.

Gülle, Amasya'nın 11 Ekim'de tedavi gördüğü Atatürk Araştırma ve Eğitim Hastanesinden taburcu oldu.

-BÜYÜKANIT, GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NA ATANDI-

31 Temmuz

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 30 Ağustos 2006'dan geçerli olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı'na atandı. Cumhurbaşkanı Sezer, Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararnamesini onayladı. Orgeneral Büyükanıt, teamülün dışında Yüksek Askeri Şura toplanmadan bu göreve getirilmiş oldu.

-ŞEREFCAN BULUDU-

2 Ağustos

Ailesiyle şehitlik ziyareti için gittiği Çanakkale'de kaybolduğu iddia edilen 2 yaşındaki Ş.C.E., polisin İstanbul'da düzenlediği operasyonla bulundu. Ş.C.E'yi kaçırdığı iddiasıyla gözaltına alınan A.D, çocuğun biyolojik babası olduğunu öne sürdü.Şehitlik ziyareti için ailesiyle birlikte gittiği Çanakkale'de yaklaşık 4

ay önce kaybolan 2 yaşındaki Ş.C.E'yi kaçırdığı iddiasıyla adliyeye sevk edilen A.D, sorgusunun ardından serbest kaldı.

4 Ağustos

Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı. Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, yaş haddinden emekliye ayrılan Jandarma GenelKomutanı Orgeneral Fevzi Türkeri'nin yerine ise Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Işık Koşaner atandı.

-TMO FINDIK ALIMINA BAŞLIYOR-

8 Ağustos

Hükümet ile FİSKOBİRLİK arasında yaşanan fındık krizi yılın en çok konuşulan olaylarından biri oldu.Borçları nedeniyle kredi bulamayan ve fındık alımı yapamayan FİSKOBİRLİK hükümeti suçlarken, hükümette yaptığı fındık komisyonu toplantısının ardından TMO tarafından fındık alımı yapılmasını kararlaştırıldı.Toprak Mahsulleri Ofisi 10 Eylül'de fındık alımlarına başladı.Daha sonra TMO ile Fiskobirlik "TMO adına fındık alınması, FİSKOBİRLİK depolarının kullandırılması ve depolardaki 2005 yılı ürününün bedelinin ödenmesi için kredi bulunması" konusunda anlaşma sağladı.

Öte yandan Ordu'da düzenlenen "Fındık Mitingi" nedeniyle Samsun-Ordu karayolunu 6 saattir ulaşıma kapandı.Öfkeli kalabalığı ikna ederek yolu trafiğe açmak için çaba sarfeden Ordu Emniyet Müdürü Rıdvan Güler, kendisine cep telefonuyla ulaşan, ismini açıklamadığı bir milletvekiliyle tartıştı. Güler, bu olaylardan sonra görevden alındı.

-DANIŞTAY SALDIRISIYLA İLGİLİ DAVANIN GÖRÜLMESİNE BAŞLANDI-

11 Ağustos

Danıştaya yönelik silahlı saldırıyla ilgili davanın görülmesine, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.Tutuklu sanık avukat Alparslan Arslan, savunmasını yaparken, Cuma namazına gitmek istediğini söyledi. Ancak Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz'in bunun mümkün olmadığını belirtmesi üzerine salondan kaçma girişimde bulunan Arslan, görevli jandarmalar tarafından engellendi.

Arslan'ın babası İdris Arslan ise mahkeme önünde, "Ülkede İslam, Kuran, millet düşmanları var. Milletin değerlerine saygılı olun. Saygılı olmayana bu millet gereken dersi verir" dedi.

22 Ağustos

Antalya'da, patronu M.K. tarafından yatağa kelepçelenerek ayaklarına ve kollarına çekiçle vurulduğu, tırnakları çekildiği öne sürülen M.S. adındaki genç kız, ihbar üzerine, polislerce kurtarıldı. Genç kızın patronuyla olaya göz yumdukları öne sürülen annesi anne H.S. ve erkek kardeşi A.S. gözaltına alındı.

-LÜBNAN TEZKERESİ TBMM'YE SUNULDU-

1 Eylül

Hükümet, Lübnan'a asker gönderme tezkeresini TBMM'ye sundu.Lübnan'da oluşturulacak barış gücüne Türk askerinin gönderilmesine ilişkin Hükümet Tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu. TBMM'nin 5 Eylül Salı günü olağanüstü toplanmasına ilişkin 175 AK Parti milletvekilinin imzasını taşıyan başvuru, TBMM Başkanlığına sunuldu.

-İSMAİLAĞA CAMİSİ'NDE CİNAYET-

3 Eylül

İstanbul Fatih'te İsmailağa Camisi'nin emekli imamı Bayram Ali Öztürk bıçaklanarak öldürüldü. Öztürk'ü bıçaklayan Mustafa Erdal camide bulunanlar tarafından linç edildi.

-BAŞBAKAN'IN 'ASKERLİK YAN GELİP YATMA YERİ DEĞİLDİR' SÖZLERİ-

4 Eylül

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir'de, bir vatandaşın "Sayın Başbakanım, şehit cenazesi görmek istemiyoruz artık" sözleri üzerine, "Canım kardeşim. Bakınız askerlik her halde yan gelip yatma yeri değil" dedi. Erdoğan'ın sözleri tartışmalara neden oldu.

5 Eylül

TBMM Genel Kurulu, Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi kabul edildi. 533 milletvekilinin katıldığı açık oylamada; tezkereye 340 evet, 192 ret oyu verildi, 1 milletvekili de çekimser kaldı. Tezkereye, AK Parti'den Sadık Yakut, Halil Kaya, Turhan Çömez, Ertuğrul Yalçınbayır, İbrahim Hakkı Aşkar, Nurettin

Aktaş ret oyu verirken, Bağımsız Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez ise kabul oyu kullandı, AK Parti Isparta Milletvekili Mehmet Emin Murat Bilgiç ise çekimser kaldı.

-SÖĞÜT'TEKİ OLAYLAR-

10 Eylül

Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı, Bilecik'in Söğüt ilçesinde düzenlenen 25. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'nin yapıldığı stadyumda arbede yaşandı. Başbakanlık korumalarıyla töreni izleyenler arasında çıkan kavgaya güvenlik güçleri biber gazıyla müdahale etti. Başbakan'ın yeğeni ve koruması Ali Erdoğan'a tirbünlerde bulunan bir grup ülkücü saldırdı. Ali Erdoğan olayda hafif şekilde yaralandı.

14 Eylül

Papa 16. Benediktus'un Almanya ziyareti sırasında İslam’ı bir şiddet dini gibi gösterip Hz.Muhammed aleyhindeki sözleri aktarması İslam dünyasını ayağa kaldırdı Papa, 14'üncü yüzyılda, Bizans İmparatoru II'inci Manuel'in; "Muhammed, hangi yeniliği getirmiştir, onun getirdikleri arasında sadece kötülükleri ve insani olmayanları bulursun, vaadettiği inancı kılıçla yayma emri gibi. Tanrı kan dökülmesini sevmez" sözlerinden alıntı yapmıştı.Özür dilemeyen Papa, sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirtmişti.

-FIA'DAN 5 MİLYON DOLAR CEZA-

19 Eylül

Uluslar arası Otomobil Sporları Federasyonu (FIA) Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix'inde KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın kupa vermesiyle ilgili başlattığı soruşturma sonucunda 5 milyon dolar para cezası verdi.

3 Ekim

THY'nin Tiran-İstanbul seferini yapan uçak kaçırılarak, İtalya'nın Brindisi Havalimanına indirildi. Uçağı kaçıran ve asker kaçağı olduğu belirlenen korsan Hakan Ekinci, yolcuları bıraktıktan sonra teslim oldu.

7 Ekim

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Diyarbakır'da (teröristleri kastederek) "Dağda silah tutacağına düz ovada siyaset yapsın" dedi. Ağar'ın açıklaması yeni bir tartışma başlattı.

-PAMUK'A NOBEL ÖDÜLÜ-

12 Ekim

Fransa Ulusal Meclisi'nin sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasına ilişkin yasa teklifini kabul etmesi tepkilere neden oldu.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Nobel Edebiyat Ödülü'nün yazar Orhan Pamuk'a verilmesini kararlaştırdı.

13 Ekim

Anayasa değişikliğiyle, milletvekili seçilme yaşı 25'e indirildi.

-BAŞBAKAN RAHATSIZLANDI-

17 Ekim

Partisinin grup toplantısına katılmak için TBMM gelen Başbakan Erdoğan, rahatsızlanarak Özel Güven Hastanesi'ne kaldırıldı. "Kan şekerinin düştüğü" belirtilen Erdoğan, hastanede yaklaşık 9 saat kaldıktan sonra taburcu oldu. Erdoğan'ın hastane önünde aracında mahsur kalması, Başbakan'ın güvenliği ve korumaları konusunda tartışmalara neden oldu.

-TÜRK ASKERİ LÜBNAN'A GİTTİ

19 Ekim

Türkiye, Lübnan'a asker gönderdi. Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) harekatına katılacak Türk Birlik ve unsurlarının bulunduğu gemiler, Mersin'de düzenlenen törenle uğurlandı.

-SERİ KATİLLER ANKARA'DA YAKALANDI-

23 Ekim

Peş peşe 7 kişiyi öldüren, 2 kişiyi yaralayan "seri katiller" Mehmet Karahasan ile Yiğit Bekçe, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yakalandı. Ramazan Bayramı'na denk gelen olay toplumda büyük infial yaratırken, iki şüphelinin, yakalanmadan 1944 kilometre yol katedebilmesi emniyet teşkilatına yönelik

eleştirilere neden oldu. Mehmet Karahasan ile Yiğit Bekçe, Ankara'da çıkartıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

-SEL FELAKETİ-

31 Ekim

Şanlıurfa'da etkili olan sağanak yağış ve doludan 20'nin üzerinde köy etkilendi. İstanbul'daki sağanak yağış sonrasında ise Boğazın kıyı kesimi çamur gölü haline geldi.Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sel felaketinde, 11'i sele kapılan bir minibüste olmak üzere 21 kişi hayatını kaybetti. Bölgede yüzlerce ev ve işyeri de su baskınlarından etkilendi. Yağış, İstanbul ve Mersin'de de günlük hayatı aksattı.

-1.5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU TACİZ VE TECAVÜZ-

İzmir'in Menderes ilçesinde 4 gün önce dövüldüğü iddiasıyla hastanede tedavi altına alınan 1.5 yaşındaki N.N.B'nin "tecavüze uğradığına dair bulgulara" rastlanması üzerine Cumhuriyet Savcılığı inceleme başlattı.Getirildiği hastanede bebeğin vücudunda, morluklar ve makatında yara bulununca inceleme başlatılmış, bebeğin annesi F.B. ile Y.V, M.D. ve A.A. tutuklanmıştı.

-ECEVİT'İ KAYBETTİK-

5 Kasım

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, 172 gündür tedavi gördüğü GATA'da vefat etti.

8 Kasım

Ecevit'in Devlet Mezarlığına defnedilmesine olanak tanıyan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

9 Kasım

Cumhurbaşkanı Sezer, Bülent Ecevit'in cenazesinin Devlet Mezarlığına defnedilmesine olanak tanıyan kanunu onayladı.

-BİNLERCE KİŞİ ECEVİT'İ UĞURLADI-

11 Kasım

Bülent Ecevit, devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Ecevit için GATA, DSP Genel Merkezi, TBMM ve Kocatepe Camisi'nde törenler düzenlendi. TBMM ve Kocatepe Camisi'ndeki törenlere Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da katıldı. Devlet Mezarlığı'nda toprağa verilen Ecevit'in naaşanın Kocatepe Camisi'nden mezarlığa götürülüşü sırasında onbinler cenazenin taşındığı aracın ardından yürüdü, laiklik sloganlarıatıldı.

AK Parti 2. Olağan kongresinde, Başbakan Erdoğan yeniden genel başkanlığa seçildi.

-ÜCRETLİLERDE FİŞ TOPLAMA BİTİYOR-

15 Kasım

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ücretlilerde, 2008 için 2007'de fiş toplama mecburiyetinin kaldırılacağını bildirdi.

-MİLLİ EĞİTİM ŞURASI SONUÇLARI TEPKİLERE NEDEN OLDU-

17 Kasım

Ankara'da yapılan 17. Milli Eğitim Şurası çalışmalarını tamamladı. Şura'da, ÖSS'de katsayı farkının kaldırılması, kendi alanlarıyla ilgili bölümlere gidenlere ek puan verilmesi, alanların yeniden belirlenmesi, lise mezunlarının "olgunluk sınavına" alınmaları, liselerin, "genel liseler", "mesleki ve teknik liseler" ve "açık öğretim lisesi" şeklinde üç türe ayrılması kararlaştırıldı. Katsayı konusundaki karar tartışmalara neden oldu.

-BAHÇELİ, YENİDEN MHP LİDERİ-

19 Kasım

MHP 8. Olağan Büyük Kongresi'ne tek aday olarak katılan Devlet Bahçeli, genel başkanlığa yeniden seçildi.MHP Merkez Disiplin Kurulu, genel başkanlığa aday olacağını açıklayan Prof. Dr. Ümit Özdağ'ın, partiden ihracını kararlaştırdı.

20 Kasım

Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) üyesi bir grup, F tipi cezaevlerini protesto amacıyla Associated Press'in (AP) Ankara'daki bürosunu bastı. Eylem, çevik kuvvetin müdahalesiyle sona erdi. Polis, TAYAD üyesi 29 kişiyi gözaltına aldı.

-TÖRE CİNAYETLERİ-

24 Kasım

Van’ın Başkale ilçesinde N.E evlilik dışı ilişkiden hamile kaldı ve ağabeyi tarafından öldürüldü.

N.E’nin akrabası B.E’nin (24) de yaşadığı evlilik dışı ilişkiden hamile kaldığı anlaşıldı. B.E, savcılık talimatıyla koruma altına alındı. B.E'nin ilişki yaşadığı iddia edilen fahri köy imamı ölü bulundu. İmamın silahla ateş edilmesi sonucu öldüğü belirlendi.

-PAPA TÜRKİYE'DE-

28 Kasım

Papa 16. Benediktus, Cumhurbaşkanı Sezer'in davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Papa, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan ve Diyanet İşleri Bakanı Ali Bardakoğlu ile görüştü ve Anıtkabir'i ziyaret etti. Bardakoğlu ile birlikte basın mesuplarına açıklama yapan Papa, Vatikan Büyükelçiliğinde Ankara'daki misyon şeflerini kabul etti. Papa 16. Benediktus, Ankara'dan İzmir'e giderek Meryemana Kilisesi'ndeki

ayini yönetti. Daha sonra İstanbul'a geçen Papa, Fener Rum Patrikhanesini ziyaret etti ve Patrik Bartholomeos ile görüştü. Papa 16. Benediktus, geceyi geçirdiği Vatikan Büyükelçiliği İstanbul Temsilciliği'nde "şükran ayini" düzenledi. Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camisi'ni de ziyaret eden Papa, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ile Sultanahmet Camisi'nde "huzur duruşunda" bulundu. Türkiye Ermenileri Patrikliğine de ziyaret eden Papa, Vatikan konutunda çeşitli din temsilcilerini kabul etti.

-BAKAN BAŞESGİOĞLU, ANAYASA MAHKEMESİ'NE BİLGİ VERDİ-

5 Aralık

Anayasa Mahkemesi, 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ve bakanlık bürokratlarını dinledi.

-TÜRKİYE'NİN LİMANLAR ÖNERİSİ-

7 Aralık

Türkiye, Kıbrıs sorunun çözümü için AB'ne, "Ercan Havaalanının uluslararası trafiğe ve Mağusa limanının doğrudan ticarete açılması karşılığında Türkiye'den de bir havaalanı ve limanın Rumlara açılabileceği" önerisini sundu.Türkiye'nin önerisi iç ve dış kamuoyunda geniş yankı buldu.

-BİLGİLENDİRME KRİZİ-

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, bir gazeteye yaptığı açıklamada, "Ercan Havaalanının uluslararası trafiğe ve Mağusa limanının doğrudan ticarete açılması karşılığında Türkiye'nin bir deniz ve hava limanının Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kullanımına açılması" yönünde AB Dönem Başkanlığı'na yapılan öneriyi, televizyondan öğrendiğini kaydetti. Orgeneral Büyükanıt, "Resmi görüşümüz alınmadı" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, Türkiye'nin bir deniz ve hava limanının Kıbrıs Rum yönetiminin kullanımına açılmasına ilişkin önerisi konusunda, Cumhurbaşkanı Sezer'in "doğrudan ya da dolaylı hiçbir biçimde bilgilendirilmediğini" bildirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan, Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay'a gerekli bilginin verildiği açıklandı.

Başbakan Erdoğan ise konuyla ilgili "sözlü görüşmeler" yaptıklarını belirterek, "Biz bu sözlü görüşmeler için de Çankaya'ya mı soracağız? Veyahut da ilgili bazı kuruluşlara mı soracağız? Kusura bakamasınlar da Türkiye Cumhuriyet Hükümeti'nin başında olanların her halde şu ana kadar oluşmuş olan altyapıyla ilgili olarak bazı birikimi var, bazı bilgileri var. Onları biz sözlü olarak konuşuruz" dedi.

-ASKERİ LOJMANDA KALORİFER KAZANI PATLADI-

11 Aralık

Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Kurtoğlu Askeri Lojmanları'ndaki 5 katlı Şahinkaya Apartmanı'nda kalorifer kazanının patlaması sonucu meydana gelen çökmede 8 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.

-SEZER'İN ERKEN SEÇİM İSTEDİĞİ İDDİASI-

13 Aralık

Cumhurbaşkanı Sezer'in MHP heyetini kabulünde, "Cumhurbaşkanı seçiminin yeni oluşacak parlamentoyla yapılmasını istediğine" ilişkin bazı gazetelerde haberler yer aldı.Bu haberleri yorumlayan Başbakan Erdoğan, bu parlamentonun, Cumhurbaşkanlığı seçimini zamanında yapacağını, genel seçimin de belirlenen tarihte olacağını bildirdi.

-SAHTE PEYGAMBER-

14 Aralık

Kütahya'da, Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinde görevli Yrd. Doç. Dr. O.B. ile kendini "Peygamber ilan ettiği" öne sürülen karısı H.B. hakkında "dini duygularını istismar ederek vatandaşları dolandırdıkları" iddiasıyla dava açıldı.

-ANAYASA MAHKEMESİ SOSYAL GÜVENLİK REFORMU'NUN BAZI MADDELERİNİ İPTAL ETTİ-

15 Aralık

Anayasa Mahkemesi, 5510 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"nun, emeklilik yaşının kademeli yükseltilmesi ve prim ödeme gün sayısının artırılmasına ilişkin hükümlerinin de aralarında bulunduğu bazı maddelerini "kamu görevlileri yönünden" iptal etti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yanı sıra CHP de yasanın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

-18 Aralık

Mersin'in Mut İlçesi Topkaya Köyü’nde çobanlık yapan ve testislerindeki şişme şikayetiyle, Konya Numune Hastanesi’ne gelen 17 yaşındaki A.F.G, hastaneye ‘sol testis torsiyonu’ teşhisiyle yatırıldı. Üroloji uzmanı Op.Dr.doktor Celal Tütüncü, hastanın testislerinin acil olarak ultrasonunun çekilmesini istedi. Ancak, görevli kadın doktorların hastanın testislerinin ultrasonunu çekmediği iddia edildi. Tütüncü, tüm yaşananları rapor etti.Olayın, gazeteci Uğur Dündar tarafından ortaya çıkartılınca tartışma büyüdü.

KJ:SELAHATTİN GÜNDAY / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title