Haberler

1. Uluslararası Sosyal Bilimciler Kongresi... -ABD Iowa Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mansbach: "Türkiye Küreselleşmeyle Geleneklerini, Modernleşmeyle de İslamı Bir Arada Tutmayı Başarmış Bir Ülke"

Nuray Gürel - ABD Iowa Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Richard Mansbach, Türkiye'nin Küreselleşmeyle Geleneklerini, Modernleşmeyle de İslamı Bir Arada Tutmayı Başarmış Bir Ülke Olduğunu Bildirdi.

Nuray Gürel - ABD Iowa Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Richard Mansbach, Türkiye'nin küreselleşmeyle geleneklerini, modernleşmeyle de İslamı bir arada tutmayı başarmış bir ülke olduğunu bildirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve TÜBİTAK desteği, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) işbirliğiyle düzenlenen ''1. Uluslararası Sosyal Bilimciler Kongresi''nin açılışında konuşan Prof. Dr. Mansbach, Türkiye'nin tarih boyunca coğrafi ve kültürel olarak kavşak noktasında bulunduğunu söyledi.

''Türkiye kuzey ile güney, doğu ile batı, İslam ile Hıristiyanlık arasında köprü görevi görmüştür'' diyen Prof. Dr. Mansbach, Türkiye'nin sınır komşularıyla olan ilişkilerine de dikkat çekti.

Prof. Dr. Mansbach, son dönemde gündemde olan ''medeniyetler çatışması'' söylemine de işaret ederek, ''Gerçekten medeniyetler çatışması yaşanacak mı? Türkiye buna engel olacak önemli ülkelerden biri'' dedi.

Azerbaycan Devlet Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selahattin Halilov da Azerbaycan'ın, Türkiye ile Orta Asya ülkeleri arasında köprü görevi gördüğünü belirtti.

Halilova, tüm Türk Cumhuriyetlerinin ortak bir Türkçe kullanmalarının önemine değindi.

ABD Swarthmore College Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raymond Hopkins de kongrede yapılacak sosyal analizlerin bölgenin sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

-ATATÜRK ARAŞTIRMALARI MERKEZİ BAŞKANI PROF. DR. SARAY-

Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Saray ise Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin kültür olduğunu, tarihe büyük önem verdiğini belirterek, Türk kültürünün beşiğinin Orta Asya olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Saray, ''Dünyada Türk dilini ve lehçelerini konuşan 225 milyon civarında insan var'' dedi.

Türkçenin Birleşmiş Milletler camiasında konuşulan 7. büyük dil olduğunu ifade eden Prof. Dr. Saray, Balkanlardan Çin Seddine kadar Türkçe konuşularak seyahat edilebileceğini kaydetti.

Konuşmalarından ardından kongrenin açılış töreni tamamlandı. Kongrenin oturumlarının gerçekleştirilmesi için Kartepe'deki The Greenpark Resort Otel'e gidildi.

Aralarında ABD, İran ve Türk Cumhuriyetlerinin de yer aldığı 17 ülkeden yaklaşık 140 bilim adamının katıldığı kongre, 4 gün sürecek.

Kongreyle BM nezdinden Türk Dünyası Sosyal Bilimciler Birliği'nin kurulması ve kongrenin geleneksel hale gelerek her yıl başka bir ülkede yapılması da hedefleniyor.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title