Haberler

"1. Sosyal Bilimciler Kongresi" -Kongrede Uluslararası Sosyal Bilimciler Birliği'nin Kurulmasına Yönelik Çalışmaların Başlatılması Kararlaştırıldı

Kocaeli'nde Gerçekleştirilen "Sscb Sonrası Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nde Sosyal, Siyasal ve Ekonomik Değişim" Konulu 1. Uluslararası Sosyal Bilimciler Kongresi'nde Uluslararası Sosyal Bilimciler Birliği'nin Kurulmasına Yönelik Çalışmaların Başlatılması Kararlaştırıldı.

Kocaeli'nde gerçekleştirilen ''SSCB Sonrası Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nde Sosyal, Siyasal ve Ekonomik Değişim'' konulu 1. Uluslararası Sosyal Bilimciler Kongresi'nde Uluslararası Sosyal Bilimciler Birliği'nin kurulmasına yönelik çalışmaların başlatılması kararlaştırıldı.

Büyükşehir Belediyesi, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve TÜBİTAK desteği, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) işbirliğiyle düzenlenen kongrenin kapanışında Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin annesi de olan Tiflis Karadeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Giuli Alasania kongrenin değerlendirmesini yaptı.

SSCB'nin dağılmasıyla Orta Asya ülkelerinin geçiş dönemi yaşadığını bildiren Alasania, ülkelerin bağımsızlığı sonrası hiçbir ülkenin geri gitmek istemediğini ancak bu bağımsızlığın hergün teyid edilerek çok çalışmak gerektiğini anlattı.

Yeni bir şey inşa edilirken eski olanı yıkmak gerektiğini fakat değerli olanın da kaybedilmemesinin zorunluluğuna değinen Alasania, bu konuda cesur olunmasını öğütledi.

Daha sonra kongreye katılan profesörler, kongrenin kısa değerlendirmesini yaptı.

-SONUÇ BİLDİRGESİ-

Kongrenin sonuç bildirgesi Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve kongrenin koordinatörü Yard. Doç. Dr. Bekir Günay tarafından okundu.

Bildirgede, kongreye yerli ve yabancı 18 ülkeden 142 akademisyenin katıldığı belirtildi.

SSCB'nin dağılmasıyla birlikte Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını ilan ettiğini bu devletlerin kurulma sürecinde ulus devlet inşası, demokratikleşme ve pazar ekonomisine geçiş aşamasında problemler yaşadıkları kaydedilen bildirgede özetle şöyle dedi:

''Bunun yanında Türk Cumhuriyetleri için siyasal sistemin yapılanması, kültürel hayatın yeniden organize edilmesi, yeni bir kimlik kazanılması, çağdaş sistemlerin oluşturulması ve uluslararası ilişkilerde etkin bir rol üstlenmeleri önem kazanmıştır.

Kongrede, Türk Cumhuriyetleri'nin karşı karşıya bulundukları sorunlar değerlendirilmiş ve çözüm üretmek için hem BM, AB, Şanghay işbirliği gibi uluslararası kurumlar nezdinde hem de uluslararası kamuoyunda etkili olacak Uluslararası Sosyal Bilimciler Birliği'nin kurulmasına yönelik çalışmaların başlatılması kararlaştırılmıştır.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title