Haberler

Zonguldak'ta Mutfak Gideri Geriledi

Zonguldak'ta Haziran Ayında Mutfak Gideri Bir Önceki Aya Göre Yüzde 3.24 Oranında Geriledi. Aynı Dönem İtibarıyla Mutfakta Yıllık Artış Oranı Yüzde 7.18 Oldu.

Zonguldak'ta Haziran ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 3.24 oranında geriledi. Aynı dönem itibarıyla mutfakta yıllık artış oranı yüzde 7.18 oldu.

Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) her ay yaptığı, Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre, Haziran ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 3.24 oranında geriledi. Haziran ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 20 YTL düşüşle 651.41YTL'ye geriledi. Aynı dönemde mutfak giderlerindeki yıllık artış oranı yüzde 7,18 seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk 6 ayında gıda artışı yüzde 1,86 oldu. Geçen yıl Haziran 2007'de mutfak harcaması yüzde 2,71 oranında artmıştı. Araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri ise, Süt ve süt ürünleri grubu, süt yüzde 4.5, taze kaşar yüzde 8 geriledi. Yoğurt 8 yüzde artarken peynir ürünlerinde değişim olmadı. Et ürünleri grubu, haziran ayında önemli fiyat düşüşleri görüldü. Kemikli et yüzde 2, kıyma yüzde 2, tavuk yüzde 12 geriledi. Balık grubu avlanma yasağı nedeniyle hesaplamaya alınmadı.Yumurta fiyatları yüzde 1 arttı. Bakliyat grubu, mayıs ayında görülen durgunluk haziran ayında tekrar artışa geçti. Nohut yüzde 3, kırmızı mercimek yüzde 13, yeşil mercimek yüzde 3 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Tahıllar grubunda fiyatlar değişmedi. Mutfak giderlerinde önemli yer tutan sebze ve meyve grubu, haziran ayında sebze ve meyve fiyatlarının büyük çoğunluğunda gerileme devam etti. Özellikle mevsim ürünlerinde ortalama yüzde 20 fiyat düşüşleri meydana geldi. Bu grupta sivri biberde yüzde 22, sarımsakta yüzde 30 fiyat artışı tespit edildi. Meyve grubunda, çilek ve elma hariç tüm ürünlerde düşüşler meydana geldi. Çilek yüzde 15 ,elma yüzde 30 artarken, erik yüzde 11, muz yüzde 23, nektar yüzde 12, şeftali fiyatları yüzde 39 geriledi. Yağlar grubunda, ayçiçek yağı yüzde 11 artarken, margarin yüzde 2 geriledi. Diğer ürünlerde değişim görülmedi. Şeker ve şekerli ürünler grubunda, baharat, çay ve salça grubunda haziran ayında önemli değişimler görülmedi. Haziran 2008'de, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 56,15 YTL düşüşle bin 763.35 YTL'ye gerilediği belirtildi.

(ET-ET-Y) 28.06.2008 14:04 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title