Haberler

Zonguldak'ta Mart Ayı Gıda Harcamasında Yüzde 0.22 Artış

Zonguldak'ta Genel Maden İşçileri Sendikası (Gmis) Araştırma Birimi Tarafından Yapılan Araştırmaya Göre, Mart Ayında Mutfak Harcaması Bir Önceki Aya Göre Yüzde 0.22 Oranında Arttı. Aynı Dönemde Yıllık Artış Oranı Yüzde 6.56 Seviyesine Yükseldi.

Zonguldak'ta Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Araştırma Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre, mart ayında mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.22 oranında arttı. Aynı dönemde yıllık artış oranı yüzde 6.56 seviyesine yükseldi.

GMİS Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, Zonguldak'ta mart ayında 4 kişilik bir ailenin aylık mutfak giderinin bir önceki aya göre 1.42 YTL artışla 596.96 YTL'ye yükseldiği, yoksulluk sınırının 3.73 YTL artışla bin 663.21 YTL'ye ulaştığı kaydedildi. Açıklamada, 4 kişilik ailenin gıda araştırmasını oluşturan harcama gruplarında fiyat değişimleri şu şekilde belirtildi:

"Süt ve süt ürünleri grubu; pastörize sütte bu ay değişim görülmedi, peynirde yüzde 3 artış tespit edildi. Yoğurtta değişim olmadı. Et ürünleri grubunda kırmızı ette sadece kuşbaşı etin fiyatı yüzde 3, kıyma yüzde 2 oranında arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Son ayların en fazla artış gözlenen ürünü tavukta bu ay yüzde 8 oranında artış tespit edildi. Yumurtanın fiyatında bu ay değişim görülmedi. Bakliyat grubunda, bu ay önceki aya göre önemli bir değişim görülmedi. Kuru fasulye yüzde 2, barbunya fiyatı da yüzde 3 oranında arttı. Un ve unlu mamuller grubunda da hareketlilik gözlendi. Baldo pirinç yüzde 3, un yüzde 5, makarna yüzde 4, bulgur yüzde 2 oranında arttı. Meyve ve sebze grubunda ise; bu grupta önceki aylardaki hareketliliğin mevsimin uygun geçmesi nedeniyle durulduğu gözlendi. Turfanda ürünler dışında tüm ürünlerde önemli düşüşler tespit edildi. Turfanda ürünlerden yeşil biber yüzde 8, domates ve hıyar yüzde 10 oranında arttı. Kışlık ürünler olan lahanada yüzde 50, pırasada yüzde 30, ıspanakta yüzde 12, marulda yüzde 50, karnabaharda yüzde 20, havuçta yüzde 50 oranında fiyat düşüşleri yaşandı. Meyve grubunda; elma yüzde 10, portakal yüzde 25 ve muz fiyatında yüzde 2 oranında artış tespit edildi."

(SD-AK-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title