Haberler

Zonguldak'ta Arıcılara Seminer Verildi

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği ve Bayer İlaç Firması Tarafından, Arı Yetiştirme Semineri Düzenlendi. Semineri Veren İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Doç. Dr. Hayrettin Akkaya, Arıların En Büyük Düşmanının İnsanlar Olduğunu Belirterek, Kalitesiz Bal Üretimine Yetkililerin Göz Yummasından Yakındı.

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği ve Bayer ilaç firması tarafından, arı yetiştirme semineri düzenlendi. Semineri veren İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Doç. Dr. Hayrettin Akkaya, arıların en büyük düşmanının insanlar olduğunu belirterek, kalitesiz bal üretimine yetkililerin göz yummasından yakındı.

Zonguldak'ta arı yetiştiricilerine "Bilinçli Arı Yetiştirme ve Bal Üretme" semineri verildi. Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen seminere İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayrettin Akkaya konuşmacı olarak katıldı.

Doç. Dr. Hayrettin Akkaya, arıların en büyük düşmanının insanlar olduğunu belirterek, "Arıcılıkta doğru bakım ve uygulama veya hastalıkları tedavi etme konuları yüksek öneme sahiptir. Doğal bir ürün olan balın kalitesi veya arı kolonisinin bakımı söz konusu olduğunda, bilgilerine başvurulacak kişiler sizlersiniz. Binlerce yıllardır insanlar bal arılarını evcilleştirilmiş hayvanlar olarak yaşamlarının bir parçası haline getirmişlerdir. Arılar bugüne kadar işlenmiş doğanın önemli bir parçası olarak yer almıştır. Ülkemizde arıların tozlaşma (dölleme) etkinliğinin ticari değeri, arıların ürettikleri balın değerlerinden çok daha fazladır. Kendi kendini dölleyen bitkilerin bile arılar tarafından ziyaret edilmediklerinde önemli ölçüde verimleri düşer. Arıların ekonomiye katkıda bulunmaya devam etmelerini ve onların sağlıklı kalmalarını sağlamak için birlikte çalışmamız gerekecektir. Ancak, bunu gerçekleştirmek için arıların davranışlarını, onların nasıl yetiştirileceğini, anatomik ve fizyolojik özellikleri hakkında her şeyi bilmemiz son derece önemlidir. Modern kovanlarda balın dışarı alınmasını kolaylaştırmak için yapay olarak ayrılmış bal kompartımanları vardır. Günümüzde gerektiğinde birbiri üzerine istiflenebilen ve sökülebilir parçalardan oluşan magazin kovanları denen kovanlar kullanılmaktadır. Arıların bal peteklerini yapabilmesi için kovanların içine ortalarında temel petekleri olan küçük çerçeveler yerleştirilir. Arıcı, arının işini kolaylaştırmak, enerji tasarrufu yapmasını sağlamak ve bal peteğindeki hücrelerin büyüklüğünü etkilemek, üretilen erkek arı sayısını azaltmak için mumdan yapılmış temel petekler kullanır" dedi.

Seminere çevre illerin arı yetiştiricileri dernek başkanları ve çok sayıda arı yetiştiricisi katıldı.

(OS-AK)

27.08.2007 17:42 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title