Haberler

Yuvacık Barajı'nda Su Seviyesi Pompalanamayacak Düzeye İndi

Kocaeli Bölgesine Son 3 Aydır Yeterli Yağış Düşmemesi Nedeniyle Yuvacık Barajı'nda Kademeli Olarak Düşen Su Seviyesi, Bugünden İtibaren Arıtma Tesislerine Pompalanamayacak Düzeye Kadar İndi. Pazartesi Günü Yağış Beklendiği Bilgisi Yetkilileri Önce Sevindirdi, Daha Sonra Yağış Oranının Az Olacağının Belirlenmesi Bu Sevinci Yarıda Bıraktı.

Kocaeli bölgesine son 3 aydır yeterli yağış düşmemesi nedeniyle Yuvacık Barajı'nda kademeli olarak düşen su seviyesi, bugünden itibaren arıtma tesislerine pompalanamayacak düzeye kadar indi. Pazartesi günü yağış beklendiği bilgisi yetkilileri önce sevindirdi, daha sonra yağış oranının az olacağının belirlenmesi bu sevinci yarıda bıraktı.

Maliyetinin çok üzerinde rakamlara maledildiği ileri sürülen ve bu nedenle birçok tartışmayı beraberinde getiren Yuvacık Barajı'nda su seviyesi her gün saat başı izleniyor. Barjın işletmecisi olan İngiliz Thames Water firmasının Türkiye Direktörü Evren Köprülü de bugün İzmit'e geldi. Evren Köprülü, bugünden itibaren barajdaki su seviyesinin arıtma tesislerine pompalanamayacak seviyeye kadar düştüğünü açıkladı. Köprülü normal dönemlerde arıtma tesislerine buradan saniyede 3.2 metreküp su gelirken, bugün sadece 2.7 metreküp su alınmaya başlandığını söyledi. Köprülü, belediye yetkililerinin sürekli eski başkan Sefa Sirmen ve Thames Water'a suçlamalarda bulunduğunu belirterek, ''Arıtıldıktan sonra şebekeye verilen suyun yüzde 65'inin kaçaklar nedeniyle kaybolduğu görünüyor. Biz belediye yetkililerini uzun süredir bu konuda uyarıyoruz. Önlem alınmadı'' dedi.

YAĞIŞ VAR AMA YETERSİZ

Evren Köprülü, bölgede pazartesi günü yağmur beklendiğini, bunun yeterli olup olmayacağı sorulduğunda ise ''Malesef pazartesi günkü yağmur meteoroloji raporlarına göre çok zayıf olacak. Bu yağış etkili olamayacak. Bir de 19 Aralık'ta yağmur bekleniyor'' yanıtını verdi.

SULARA DİKKAT

Bu arada Thames Water yetkilileri yazılı bir açıklama da yaparak, Yuvacık Barajı'ndan içme suyu şebekesine dünya standartlarında arıtılmış su verildiğini, herkesin çeşmeden su içmeye alıştığını da belirtilerek, barajın dışındaki kaynaklardan gelen suların kaynatıldıktan sonra içilmesi gerektiği hatırlatıldı.

BAŞKAN NE DİYOR?

Yuvacık Barajı ile yapılan fizibilitenin tamamen yanlış olduğunu söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li İbrahim Karaosmanoğlu, ''Yuvacık Barajı'nın fizibilitesi yapılırken 100 milyon metreküp İstanbul'a su satılacaktı. Barajın yüksek maliyeti bu şekilde kamufule edilmeye çalışıldı. İstanbul'dan şu anda su alıyoruz. Yapılan fizibileteler tamamen yanlış. İstanbul'a su verme iddiasıyla yapılan baraj İstanbul'dan 1 bardak su almaya ihtiyaç haline getirdi'' dedi.

Thames Water'e aylık ortalama 25- 30 milyon YTL ödendiğini söyleyen Karasosmanoğlu, ''Hazine ilk yıllarda daha fazla para ödüyordu. Bizden iki yılda kesilen para ile biz bu barajı yapabilirdik. Olayın boyutu bu kadar büyüktür. Hazinenin ödediği parayla Türkiye'de bu şartlarda öz kaynaklarımızla 40 baraj yapabiliriz. Hesabı ortadadır. Örnekleri İstanbul'da. 8 baraj yapıldı. Bu barajların maliyeti 240 milyon dolar. Topladığı su rezervi bu barajın 10 katı kadar. İstanbul'da 8 baraja ödenen para bu baraja ödenen paranın 10'da biri kadar değil'' dedi.

Ergün AYAZ/İZMİT (Kocaeli), (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title