Haberler

Ytü Kampüsüne Kız Yurdu Yapılıyor

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (Çydd), Selçuk ve Sennur Öztap Çiftinin Bağışlarıyla Yıldız Teknik Üniversitesi (Ytü) Davutpaşa Kampüsünde 120 Yataklı Kız Öğrenci Yurdunun Yapımına Başladı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Selçuk ve Sennur Öztap çiftinin bağışlarıyla Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa kampüsünde 120 yataklı kız öğrenci yurdunun yapımına başladı.

Yurdun temel atma töreninde konuşan ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, kız çocuklarının eğitiminin önemine dikkati çekerek, “Kız çocuklarının eğitiminde dünyada çok gerideyiz. Atatürk Türkiyesinde bu noktaya nasıl geldik? İnsan şaşırıyor, kızıyor, öfkeleniyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Saylan, kırsal alanda kız çocuklarının ilköğretimden sonra okutulmadığını ve başlık parası için evlendirildiğini ifade ederek, özellikle kız çocukları için ortaöğretim yurtlarının yapılmasının önemli olduğunu, kendilerinin de buna öncelik verdiğini anlattı.

Dernek olarak ortaöğretimde 21'inci, üniversitede de 6'ncı kız öğrenci yurdunun yapımına başladıklarını bildiren Saylan, “Bu yurtta Anadolu'dan gelen Atatürk ilkelerine bağlı, çağdaş genç kızlar yaşayacak” dedi.

Prof. Dr. Saylan, dernek olarak burs verdikleri 20 bin kız çocuğunun zaman içinde iyi üniversitelerde iyi bölümler kazandığını gördüklerini de belirterek, “Dünya bizi kadınlarını çuvala koyan, okutmayan, cahil bırakan bir ülke olarak biliyor. Kızlarımızı okutalım” diye konuştu.

YTÜ REKTÖRÜ PROF. DR. ÖREN'İN HİKAYESİ...

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Durul Ören de yurdun yapımını, ülkenin geleceğine yatırım olarak değerlendirerek, kendi eğitim hikayesini anlattı.

Horasan'da ilkokulu bitirdiğini ve orada ortaokul bulunmadığı için okuyamayan birçok arkadaşının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ören, şunları kaydetti:

“Çok başarılı kız öğrenciler vardı. Hiçbiri okuyamadılar. Daha sonra parasız yatılı imtihanına girdim, kazandım ve devlet beni Haydarpaşa Lisesinde yatılı olarak okuttu. Devletimize hizmet etmemiz gerekir. Bugün Cumhuriyet'in kuruluşunun üzerinden 85 yıl geçti. 85 yıl içinde hala ne acıdır ki 6.5 milyon insanın okuma yazması yok. Peki Atatürk'ten sonra gelenler ne yapmışlar? Cumhuriyet'e sadık yeteri kadar insan yetiştirmişler mi, eğitilmiş mi? Ne yapılmış?”

Prof. Dr. Ören, YTÜ'de her yıl kayıt yenileme yapıldığını ve özellikle boşalan yurtlara büyük bir talep bulunduğunu söyledi.

YTÜ'nün yurt yönünden fakir bir üniversite olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Ören, kısa bir süre içinde Kredi ve Yurtlar Kurumunun da bin kişilik bir yurt yapacağını belirtti.

Törende, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Ören, bağışçılar Selçuk ve Sennur Öztap'a birer plaket sundu. Ardından 120 yataklı “YTÜ Çağdaş Yaşam Sennur-Selçuk Öztap Kız Öğrenci Yurdu”nun temeli atıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title