Haberler

Yetkin: 'Üretici, Buğdaydan Vazgeçiyor'

Türkiye Ziraatçılar Derneği (Tzd) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Kuraklık ve Düşük Fiyattan Zarar Gören Buğday Üreticisinin Önümüzdeki Yıl İçin Üretimden Vazgeçme Eğilimine Girdiğini Öne Sürdü.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, kuraklık ve düşük fiyattan zarar gören buğday üreticisinin önümüzdeki yıl için üretimden vazgeçme eğilimine girdiğini öne sürdü.

Yetkin, 2007-2008 buğday hasat döneminin ülke genelinde sona erdiğini hatırlattı ve Türkiye'nin uzun yıllar sonra ilk kez buğday üretimi açısından açık vererek tüketim düzeyini karşılayamaz hale geldiğinin ortaya çıktığını savundu.

TZD Başkanı, rekoltenin en iyimser rakamla, 16 milyon ton civarında gerçekleştiğini, ayrıca kuraklığın yol açtığı kalite düşüklüğünden ötürü ''beslenmede kullanılabilir buğday'' miktarının bu rakamın da altında kaldığını ifade etti.

Buğday tüketim düzeyinin ise resmi rakamlara göre 18 milyon ton civarında olduğunu belirten Yetkin, ''Bu durumda yaklaşık 2 milyon tonluk açığın ithalat yoluyla karşılanması gerekecektir. Nitekim TMO yetkilileri, 1 milyon 200 bin tonluk ithalat için düğmeye basmış bulunmaktadır'' dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), üretim açığına karşı stoklarını artırmak ve uygun fiyatla buğday alımını artırarak spekülasyon girişimlerine engel olmak yerine, buğdaya maliyet düzeyinde bir fiyat verdiğine ve geçen sezon son ana kadar ucuz fiyattan buğday satarak stoklarını erittiğine dikkat çeken Yetkin, şu anda TMO depolarında doğru dürüst stok bulunmadığını bildirdi.

İbrahim Yetkin, bu yıl kuraklık ve düşük fiyattan zarar gören buğday üreticisinin de üretimden vazgeçme eğilimine girdiğini, özellikle İç Anadolu bölgesindeki üreticilerin ''tarlaya tohum atıp atmamayı'' düşünür hale geldiğini ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title