Haberler

    Yerli Kömürde Birim Fiyat Yarışması Usulüyle İhale Yapılacak, Tetaş veya Eüaş Elektriği Alacak

    TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin görüşülmesine başlandı.

    TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin görüşülmesine başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yerli kaynaklara sisteme kazandırmak ve elektrikte yerli kömürün payını artırmak için düşündükleri yatırım modeli konusunda açıklamalarda bulundu. Buna göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yapacağı ihale ile şirketler en iyi birim fiyatta yarışacak. Santralin ürettiği elektrik belirli bir süre boyunca ihalede belirlenen sabit fiyat üzerinden, Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ ) veya Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. tarafından satın alınacak.

    Albayrak, "Afşin-Elbistan'dan sonra Konya, Eskişehir, Afyon ve Trakya'daki havzalardaki ciddi rezervleri devreye alıp, bölgesel arz güvenliğinde kullanacağız" dedi.

    class="vc_empty_space_inner">

    KANUN TEKLİFİ (PDF)

    class="vc_empty_space_inner">

    GENEL GEREKÇE

    GENEL GEREKÇE

    Ülkemizin yatırım ortamının iyileştirilmesi ve arz güvenliğinin sağlanması kapsamında yerli ve yenilenebilir kaynakların çok daha hızlı sisteme dahil edilmesi kapsamında yatırımcının bürokratik işlemlerinin azaltılması amacıyla farklı kanunlarda tespit edilen uygulama sorunlarının giderilmesi gerekmektedir.Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim kapasitesinin artırılması ve bu tesislerde kullanılan teknolojik ekipmanın yurt içerisinde üretilebilmesi amacıyla yenilenebilir eneği kaynak alanlarının belirlenmesi ve uygulamanın sadeleştirilmesi amaçlanmıştır.Ayrıca kömür madenlerinde oluşan metan gazımn doğalgaz piyasasına sunulması için Petrol Kanununda gerekli düzenlemeler yapılmıştır.Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi ve yurtdışında da uzmanlık alanlarında faaliyet göstermesi hedeflenmiştir.6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen geçici 8 inci maddesi iptal gerekçeleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmiş ve yerli kömürden elektrik üretimi yapan tesislerin çevre mevzuatıyla uyum süreci herhangi bir kesintiye uğramaksızm düzenlenmiştir. 6446 sayılı Kanun kapsamında düzenlenmiş olan tarifelere ve kayıp-kaçağa ilişkin hususlar mahkeme kararlan dikkate alınarak tekrar düzenlenmiştir.Doğalgaz arz güvenliğinin sağlanabilmesi için gerekli günlük kapasite ihtiyacının kesinti olması durumunda da yönetilebilmesi amacıyla ulusal topraklarda depolanacak doğalgaz miktarının artınlması öngörülmüştür. 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu kapsamında dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin lisanslannda belirtilen dağıtım bölgesi sınırlannın Kurul tarafından genişletilmesi veya tekrardan belirlenmesi düzenlenmiştir.

    class="vc_empty_space_inner">

    MADDE GEREKÇELERİ

    MADDE GEREKÇELERİ

    MADDE 1- Maddeyle yapılan düzenleme ile, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün yurt dışında arama ve araştırma faaliyetleri yaparak ülkemizin ihtiyacı olan hammadde tedarik güvenliği ve çeşitliliğini sağlaması planlanmaktadır. Bu kapsamda ülkemizin hammadde tedarik stratejisine katkı sağlamak amacıyla başta çevre ülkeler olmak üzere yurt dışmda arama, proje geliştirme ve yatırım konularında işbirliği yapılacaktır. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü yerbilimlerinde sahip olduğu bilgi birikimi ve tecrübesini kullanarak yurt dışında faaliyet gösterecek yerli firmalara ücreti karşılığı danışmanlık yaparak yol göstermeye de çalışacaktır. Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) ve Eylem Planı (2013- 2015)'nda dördüncü hedef olarak yer alan "Maden Tedarikinde Bağımlılığın Azaltılması, Etkinlik ve Verimliliğin Artırılması" konusunda; "MTA yeniden yapılandırılacaktır." ve "GİTES çalışmalarında ön plana çıkan ve önemli arz açığı bulunan temel madenler ile uzun vadede ülke ihtiyacı paralelinde ortaya çıkacak stratejik madenlerin tedarikini güvence altına alacak madencilik yatırımlarının hayata geçirilebilmesi için bir model oluşturulacaktır." şeklinde planlanan iki eylemde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü sorumlu kuruluş olarak belirlenmiştir.

    MADDE 2- Maddeyle, 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanununda yer alan kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin sınırlayıcı hükümlere istisnalar getirilmiştir. Buna göre; askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri veya ülke güvenliği ile doğrudan ilgili, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait araziler, harekat ve savunma amaçlı yerlerde (konut ve sosyal tesisler hariç olmak üzere) Kıyı Kanununun kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin sınırlayıcı hükümleri uygulanmayacaktır. Madde ile ayrıca, yurt içinde yapılacak kamu ve özel sektöre ait hayati önemi haiz tesislerden rafineri, petrokimya tesisleri ve eklentileri ile milletlerarası andlaşma hükümleri uyarınca yapılması öngörülenler hakkında milletlerarası yükümlülüklerimizi zamanında ve tam olarak yerine getirmek amacıyla Kıyı Kanunu hükümlerine istisna getirilmektedir.

    MADDE 3- Maddeyle, nükleer santraller güvenlik gereklilikleri sebebiyle diğer tüm elektrik üretim tesislerinden farklı olarak TAEK tarafından yer lisansı, inşaat lisansı ve işletme lisansı süreçlerine tabi tutulmaktadır. Bu durum uygulanacak mevzuatta farklıklar olmasını gerektirmektedir. Belediyeler ve yapı denetim firmaları yapı ruhsatının alınması sürecini teknik sebeplerle TAEK ile birlikte yürütmek zorunda kalacaklardır. Nükleer santrallerin minimum onsekiz ay sürecek inşaat lisansı sürecine tabi olması sebebiyle nükleer santrallerin inşaata ilişkin izin, ruhsat ve lisanslarının alınması uzun bir sürece yayılmaktadır. 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun önlisans süresi içerisinde tüm izin ve lisansların alınmasını öngörmesi buna mukabil nükleer güvenlik sebebiyle inşaata ilişkin izin ve lisans süreçlerinin uzun olması nükleer santraller için farklı bir uygulamayı zorunlu kılmaktadır.

    MADDE 4- Maddeyle, 30/12/2014 tarihli ve 29221 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliğinin ekinde bulunan "Yetkilendirme Tablosu" ile EDAŞ, TEMSAN ve OSB gibi tüzel kişilere verilen elektrik tesisleri projelerini onaylama ve kabul etme yetkilerinin yürütmesi, Danıştay 10. Dairesinin Karan ile durdurulmuştur. Karar gerekçesinde Eneıji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının teşkilat kanununda yetki devri yapabileceğine ilişkin hüküm bulunmadığı gerekçesine yer verilmiştir. Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği ve 6/11/2015 tarihli ve 29524 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Üretim Tesisleri Kabul Yönetmeliği kapsamında bahsi geçen kamu tüzel kişilerinin yanı sıra özel hukuk tüzel kişilerinin de yetkilendirilebilmeleri amacıyla kanun değişikliğine ihtiyaç duyulmuştur.

    MADDE 5- Maddeyle, mevcut hükümdeki kömüre bağlı metan gazı ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve böylece kömüre bağlı metan gazımn doğalgaz piyasasmda piyasa faaliyetine konu edilebilmesi ve yerli kaynakların kullanımının artırılması öngörülmüştür.

    MADDE 6- Mevcut kömür madenleri ruhsatlarının teknik ve ekonomik sebeplerden dolayı daha verimli elektrik üretimi tesisi kurulabilmesi amacıyla bölünmesi mer'i mevzuatta mümkün olamamaktadır. Bu durum birçok ruhsat alanının etkin olarak kullanımım kısıtlamaktadır. Ülkemiz kömür madenlerinin kalite açısından ancak yerinde elektrik üretimi amacıyla kullanılabileceği dikkate alındığında bir kısım ruhsatların ancak bölünerek yatırımcıya uygun koşullarda devredilmesi mümkündür. Büyük sahaların rezerv kaybına neden olmadan elektrik üretimine yönelik bölünmesi ve farklı sektörlerde kömür üretilmesiyle, herhangi bir ruhsat bölgesinde sorun yaşansa bile diğer ruhsatlarda çalışma ve kömür üretimi devam edecektir.

    MADDE 7- Maddeyle, bürokratik işlemlerin kısaltılarak hızlandırılması amaçlanmıştır.

    MADDE 8- Maddeyle, (13) numaralı bentte yapılan değişiklikle, belediye sınırlan ile mücavir alan sınırlanmn beraber değerlendirilmesi gerektiği hususuna açıklık getirmek amacıyla şehir tanımı yeniden düzenlenmiştir.

    MADDE 9- Maddeyle, doğal gaz arz güvenliğinin sağlanabilmesi için gerekli günlük kapasite ihtiyacının kesinti olması durumunda da yönetilebilmesi amacıyla ulusal topraklarda depolanacak doğalgaz miktarının artmlması amaçlanmıştır, (g) bendinin beşinci paragrafında yapılan değişiklik ile, dağıtım şirketlerinin yurt çapında sahip olabilecekleri lisans sayısı ile ilgili kısıtlama kaldırılmıştır.

    MADDE 10- Maddeyle, TETAŞ'm mevcut portföyünün dışmda da tedarik amaçlı elektrik enerjisi alımlannın Kamu İhale Kanunu mevzuatı kapsamı dışma alınması amaçlanmıştır.

    MADDE 11- Maddeyle, LPG dağıtıcı lisans iptallerine sebebiyet veren kokulandırma hususundaki sorunun çözümlenmesi amaçlanmıştır.

    MADDE 12- Maddeyle, artan YEK kapasitesinin sistem güvenliğine olan etkisinin piyasa şartlarında yönetilebilmesi amaçlanmıştır.

    MADDE 13- Maddeyle, 6446 sayılı Kanunda yer alan ancak tanımı bulunmayan teknik ve teknik olmayan kayıp ve dağıtım şebekesi ibareleri tanımlanmaktadır.

    MADDE 14- Maddeyle, 2009'da yayımlanan Elektrik Eneıjisi Piyasası ve Arz Güvenliği Strateji Belgesinde ve Eneıji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2015-2019 Stratejik Planında belirtilen hedeflerin gerçekleşmesi ve yenilenebilir eneıji kaynak çeşitliliğinin arttırılması hedeflenmektedir. Bunun yanında dünyada gelişen yenilenebilir eneıji teknolojilerinin ülkemizde de kullanımı ve yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Ülkemizde yenilenebilir eneği alanında kullanılan akşamların önemli bir bölümü ithal edilmektedir. Bu bağımlılığın azaltılması ve teknoloji transferi sağlanması amacıyla bu tür üretimler gerçekleştirecek tüzel kişiler desteklenecektir. 27/11/2013 tarihli ve 28834 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Eneıjisi Üretimine Yönelik Yenilenebilir Eneıji Kaynak Alanlarının Belirlenmesi, Derecelendirilmesi, Korunması ve Kullanılmasına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik kapsamında Eneıji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından özellikle rüzgar ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri için yenilenebilir enerji kaynak alanı/alanları ilan edilecektir. Yenilenebilir eneıji kaynak alanlarında gerekli olan elektrik iletim tesisleri ve diğer altyapı çalışmaları tamamlanarak yatırım için hazır hale getirilecektir. Söz konusu alanların öncelikle yurt içinde üretim yapacak ve/veya yerli malı kullanacak olan firmalara tahsis edilerek hem yenilenebilir eneıji kaynaklarına dayalı elektrik üretiminin arttırılması hem de bahse konu üretim tesislerinde kullanılan aksam/aksamlarm yerli imkanlarla üretilmesi hedeflenmektedir.

    MADDE 15- Maddeyle, önlisans sahibi tüzel kişilerin önlisans döneminde herhangi bir şekilde pay devri yapamayacağı hususu düzenlenmiştir. Ancak bu durum uygulamada birtakım sıkıntıların oluşmasma yol açmaktadır. Bu kapsamda halka açık olma durumu ve pay devirlerinin kontrol edilememesi, uluslararası anlaşmalar kapsamında kurulması öngörülen üretim tesisleri için verilen önlisans sahibi tüzel kişilerin ortaklık yapısmda meydana gelen değişiklikler, Türk Ticaret Kanunu kapsamında öngörülen rüçhan hakkının kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkan pay devirleri gibi hususlar bu sıkıntılara örnek olarak gösterilebilir. Düzenleme ile, örneklenen hususlar gibi uygulamada sıkıntı oluşturan durumların Kurul tarafından pay devri istisnası olarak belirlenebilmesine imkan verilmesi amaçlanmaktadır.19/6/2007 tarihli ve 26557 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik ile 18/4/2014 tarihli ve 28976 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Orman Kanununun 17/3 ve 18 inci Maddelerinin Uygulama Yönetmeliği kapsamında Hazineye ait ve Orman ve Su İşleri Bakanlığına tahsisli arazilerin yatırımcılara kullanım hakkı veya irtifak hakkı ile devri esnasmda istenen belgeler arasında elektrik üretim lisansımn olması ancak 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 6 ncı maddesi ile elektrik üretim lisansı alınması için üretim tesisinin kurulacağı sahanın mülkiyet veya kullanım hakkının elde edilmesi şartının olması uygulamada sorunlara yol açmaktadır, bu sebeple maddenin onuncu fıkrasında düzenleme yapılmıştır. Ayrıca madde ile milletlerarası anlaşma hükümleri uyarınca yapılması öngörülen üretim tesisinin kurulacağı sahanın mülkiyet veya kullanım hakkının elde edildiğine ilişkin belgelerin üretim lisansı alınmasından sonra Kurul tarafından belirlenen süre içerisinde Kuruma sunulması ve böylece ortaya çıkması muhtemel zararların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

    MADDE 16- Maddeyle, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 7 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendinde yapılan düzenlemeyle başvurularda, tesisin kurulacağı saha üzerinde son üç yıl içinde elde edilmiş en az bir yıl süreli standardına uygun rüzgar veya güneş ölçümü bulunmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir. Değişiklikle ölçümlerin geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkartılmaktadır. Son üç yıl içinde değil son beş yıl içinde yapılmış olan belirli süreli ölçümler kabul edilecektir. Ayrıca, ölçüm noktalarının mutlaka santral sahasında bulunma şartı kaldırılmakta, sahayı temsil etme şartı getirilmektedir. Ölçümlerin sahayı temsiliyeti ve süresi, hangi kaynak için ölçüm isteneceği çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecektir. Ölçümlerin sahayı temsil edip etmediğinin belirlenmesi, verilerin elde edilmesi, güvenilirliğinin sağlanması ve daha sağlıklı değerlendirilmesi lisanslama sürecinin daha etkin, verimli ve kısa sürede tamamlanmasını sağlayacak olup önlisans başvurularında istenen ölçümlerden kaynaklanan zamansal ve maddi kayıpların önlenmesi amaçlanmaktadır. Mevcut (ç) bendi hükmüne göre aynı bağlantı noktasına ve/veya aynı bağlantı bölgesine bağlanmak için birden fazla başvurunun bulunması halinde başvurular arasından ilan edilen kapasite kadar sisteme bağlanacak olanları belirlemek için birim megavat başma en yüksek katkı payı esasına göre yarışma yapılmaktadır. Bu kapsamda gerçekleştirilmiş olan yarışmalarda çok yüksek katkı payları taahhüt edilmiş olup bu durum projelerin fizibilitelerini olumsuz etkilemekte hatta projeleri yapılamaz hale getirmektedir. Ayrıca katkı payı ödemelerinin elektrik tüketim fiyatlarına bir yansıması olmamaktadır. Aynı bağlantı noktasına ve/veya aynı bağlantı bölgesine bağlanmak için birden fazla rüzgar veya güneş eneıjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurulması için yapılan önlisans başvurularının YEK Destekleme Mekanizması fiyatları üzerinden teklif edilecek olan en düşük fiyata göre değerlendirilmesi yatırımların önünü açacaktır. Yatırımcılar fizibilite çalışmaları, projelerinin teknik ve finansal analiz çalışmaları kapsamında teklif edecekleri fiyatı hesaplayabileceklerdir. Ayrıca bu yöntem ile YEK Destekleme Mekanizması fiyatlarındaki düşüş tüketiciye yansımış olacaktır. MADDE 17- Maddeyle, milli güvenliği ilgilendiren kurum ve kuruluşların mülkiyetinde olup bu kurum ve kuruluşların tesislerine elektrik eneıjisi sağlayan hat ve tesislerin bakım ve onaranının nasıl yapılacağına dair düzenleme yapılmaktadır. MADDE 18- Maddeyle, lisanssız elektrik üretim tesislerine ilişkin uygulamalara! daha sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesini teminen düzenleme yapılmaktadır.

    MADDE 19- Elektrik, üretimden tüketime doğru akışında üretim, iletim, dağıtım, sistem işletim, piyasa işletim, ithalat, ihracat, satış gibi piyasa faaliyetleri sonucu tüketicilere ulaşmaktadır. Her bir faaliyet kapsamında niteliğine göre değişik maliyetler ortaya çıkmaktadır. Tüketiciye sunulan her türlü mal ve hizmette olduğu gibi elektrik için de oluşan tüm maliyetlerin tüketiciye yansıtılması gerekmektedir. Aksi durumda, söz konusu faaliyetlerin yürütülmesi imkansız hale gelecektir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kayıp- kaçak bedelini, sayaç okuma bedelini, perakende satış hizmet bedelini, iletim sistemi kullanım bedelini ve dağıtım bedelini 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve 4628 sayılı Eneıji Piyasası Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun verdiği yetki çerçevesinde belirlemektedir. Elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketleri Kurum tarafından belirlenen söz konusu bedelleri tüketicilerden tahsil etmektedir. Mevzuat gereği uygulama bu şekilde olmakla birlikte, Kanuna eklenen hükümler ile konunun hiçbir tereddüde mahal bırakmayacak şekilde düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Kurumun belirleyeceği usul ve esaslar kapsamında fiyatların taraflarca serbestçe belirlenmesi esastır. Elektrik eneıjisinin ve/veya kapasitenin iletimi, dağıtımı ve düzenlemeye tabi tarifeler yoluyla satışı ile bunlara dair hizmetlere ilişkin fiyat, hüküm ve şartları içeren tarifeler ve maliyetlerin yansıtılması kapsamında Kurul tarafından düzenlemeler yapılır ve/veya onaylanır. Düzenleyici işlemler kapsamında onaylanan bedeller doğrudan kullanıcı ve son tüketicilerden yahut sayılan ilgililere yansıtılmak üzere tedarikçilerinden tahsil edilir. Elektriğin üretimden tüketime doğru akışında üretim, iletim ve dağıtım aşamalarında teknik kayıplar oluşmaktadır. Kayıp-kaçak miktarı, dağıtım sistemine giren enerji ile dağıtım sisteminde tüketicilere tahakkuk ettirilen enerji miktarı arasındaki farkı göstermektedir. 4628 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 3/3/2001 tarihinden itibaren her bir abone grubuna uygulanan kayıp-kaçak bedeli hesaplama yöntemi EPDK'nm görev ve yetkisi çerçevesinde belirlenmiştir. Elektrik eneıjisi, EPDK tarafından çerçevesi belirlenen bir tarife metodolojisi ile fiyatlandınlmaktadır. Bu fiyatlandırma, elektriğin üretiminden tüketimine kadar oluşan maliyetlerin bir nevi birleştirilmesidir. Elektriğin üretim aşamasından nihai tüketiciye ulaştırılmasına kadar oluşan bütün maliyet kalemleri tarifeye yansıtılmak zorundadır. Bahse konu bu maliyet kalemleri vergi, resim, harç veya benzer mali yükümlülük olmayıp, elektrik enerjisinin maliyetinin ve söz konusu elektrik eneıj isinin tüketicilere ulaştırılabilmesi için katlanılan yatırım maliyetleri ve işletme giderlerinden oluşmaktadır. Bu nedenle dağıtım faaliyetinin yürütülmesi aşamasında kaçınılmaz olarak oluşan kayıp-kaçak maliyeti ve diğer maliyet unsurlarının da tarifelerde dikkate alınması ve tüketiciye yansıtılması gerekmektedir. Ancak kayıp-kaçak maliyetlerinin yansıtılmasında şirketler için EPDK tarafından belirlenmiş olan hedef kayıp kaçak oranlan dikkate alınır. Bu suretle dağıtım şirketlerinin belirlenen hedef kayıp-kaçak oranlarına ulaşabilmesi amacıyla, planlanan yatınmları yapması ve kaçak kullanım ile etkin bir şekilde mücadele etmesi gerekmektedir. Teknik ve teknik olmayan kayıplann azaltılmasını teşvik etmek amacıyla, hedef kayıp-kaçak oram ile gerçekleşen kayıp-kaçak oranı arasındaki fark, dağıtım şirketinin kazancı veya zaran olmalıdır.

    MADDE 20- Maddeyle, EÜAŞ ile bağlı ortaklıklanna ait varlıklann veya bu bağlı ortaklıkların hisselerinin, yenilenebilir enerji kaynaklan ile yerli kömüre dayalı elektrik üretim tesisi kurulması ve kurulacak tesislerde üretilecek elektrik enerjisinin EÜAŞ veya TETAŞ tarafından satın alınmasında geçerli olacak fiyatın belirlenmesi amacıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirilmesi sürecine ilişkin yapılacak iş ve işlemlere, gerçekleştirilecek ihaleye ve ihale sonucunda imzalanacak devir ve Elektrik Satış Anlaşmasına ilişkin usul ve esaslann belirlenmesine ilişkin düzenleme yapılmaktadır.

    MADDE 21- Maddeyle, kamulaştırma bedellerinin yanı sıra diğer giderlerin de ödenebilmesi amacıyla söz konusu düzenleme yapılarak tereddütler giderilmektedir.

    MADDE 22- TETAŞTn taraf olduğu Yap-işlet, Yap-İşlet-Devret ve İşletme Hakkı Devri santrallanna ilişkin sözleşmelerin süreleri peyderpey dolmakta olup, maddeyle, TETAŞ'ın 6446 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirebilmesini teminen elektrik eneıjisi alım ihaleleri yapabilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Yerli kömür yakıtlı elektrik üretim tesislerinin teşvik edilmesi amacıyla TETAŞ Tn söz konusu elektrik alimim öncelikle bu tesislerden yapması hususu da düzenlenmiştir.

    MADDE 23- 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun geçici 8 inci maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Maddeyle, özelleştirme işlemleri için önemli bir risk unsuru olan bu hukuki boşluğun doldurulması amacıyla geçiş sürecine ilişkin düzenlenme yapılmaktadır.

    MADDE 24- Geçici 19 uncu maddeyle, yeni düzenlemeler yürürlüğe konuluncaya kadar, mevcut düzenlemelerin Kanıma aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunacağı hükme bağlanmaktadır.Eneıj i Piyasası Düzenleme Kurumu kayıp-kaçak bedelini, sayaç okuma bedelini, perakende satış hizmet bedelini, iletim bedelini ve dağıtım bedelini 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve 4628 sayılı Eneıji Piyasası Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun verdiği yetki çerçevesinde belirlemektedir. Elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketleri Kurum tarafından belirlenen söz konusu bedelleri tüketicilerden tahsil etmektedir. Nitekim 6446 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde yer alan "İlgili tüzel kişiler Kurul tarafından onaylanan tarifeleri uygulamakla yükümlüdür." hükmü ve dördüncü fıkrasında yer alan "Kurul onaylı tarifelerin hüküm ve şartlan, bu tarifelere tabi olan tüm gerçek ve tüzel kişileri bağlar." hükümleri gereğince Eneıji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından onaylanan fonsuz tarife tablolan içerisinde yer alan bedellerin dağıtım ve görevli tedarik şirketlerince tüketicilerden tahsili ve söz konusu bedellerin tüketiciler tarafından ödenmesi yasal birer zorunluluktur. Mevzuat gereği uygulama bu şekilde olmakla birlikte Kurul tarafından belirlenen mezkür bedelleri aynen uygulayan dağıtım ve görevli tedarik şirketleri aleyhine adli yargıda açılmış davalarda söz konusu bedellerin iadesi kararlan verilebilmektedir. Kurul karan ile onaylanan tarifeler ve maliyet kalemlerini belirleyen düzenleyici işlemler iptal olununcaya ve/veya geri alınıncaya kadar Kurul kararlarının bağlayıcılığı uyannca kamu ve özel hukuk tüzel kişilerince yükümlülükler kapsamında tarifeler ve tüm maliyet kalemleri yansıtılmak zorundadır. Tesis edilen eylem ve işlemlerin sayısal nitelikleri ve mali boyutları göz önünde bulundurularak dinamik elektrik piyasasımn sekteye uğramaması ve yargının gereksiz iş yüküne boğulmaması amacıyla düzenleme yapılması gerekli olmuştur. MADDE 25- 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında verilen yeraltı kömür ocaklarının işletilmesi esnasında, bizzat kömür tabakalarının içerisinde bulunan metan gazımn patlayıcı ve yamçı etkilerini bertaraf etmek, işletmelerdeki can ve mal kaybımn önüne geçmek, iş sağlığı ve güvenliğini tesis etmek üzere kömürün üretilmesi esnasında ortaya çıkan metan gazımn drenajı zorunluluk arz etmektedir. Maddeyle, metan gazımn yeryüzünden ve kömür ocağımn içerisinden güvenli bir şekilde dışarıya alınarak üretilmesi, üretilecek bu gazın da "doğalgaz" olarak ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir.

    MADDE 26- Yürürlük maddesidir.

    MADDE 27- Yürütme maddesidir.

    class="vc_empty_space_inner">

    KANUN TEKLİFİ

    ELEKTRİK PİYASASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

    MADDE 1- 14/6/1935 tarihli ve 2804 sayılı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Kanununun ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir."EK MADDE 1 – Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, 2 nci maddede belirtilen görevleri kapsamına giren iş ve hizmet konularında 11/9/1981 tarihli ve 2522 sayılı Kamu Kuruluşlarının Yurt Dışındaki İhalelere Katılması Hakkında Kanuna tabi olmaksızın, bağlı bulunduğu Bakanlık onayı ile; yurt dışında arama ve araştırma faaliyetleri yapmaya, bu faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla yurt dışında şirket kurmaya, yerli ve/veya yabancı gerçek veya tüzel kişilerle yurt dışmda şirket veya ortaklık kurmaya, imtiyazlı ortak olmaya, şirketler veya ortaklıklarla ilgili her türlü pay, hisse senedi ve diğer ortaklık paylarım alıp satmaya ve yurt dışında temsilcilik açmaya yetkilidir.Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün yurt dışı faaliyetleri ile yurt dışında çalıştırılacak personelin niteliği, görev süresi, bunlara ödenecek ücretler ile harcamalara ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir." MADDE 2- 18/12/1981 tarihli ve 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununa 27 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 27/A maddesi eklenmiştir."MADDE 27/A- Askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde veya ülke güvenliği ile doğrudan ilgili Türk Silahlı Kuvvetlerine ait araziler, harekat ve savunma amaçlı yerlerdeki tesisler (konut ve sosyal tesisler hariç), özel güvenlik bölgesi ilan edilen yerler ile rafineri, petrokimya tesisleri ve eklentileri ile milletlerarası antlaşma hükümleri uyarınca yapılması öngörülen tesisler hakkında 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanununun kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dair hükümler ve 3 ncü maddesi hükümleri de dahil olmak üzere sınırlayıcı hükümleri uygulanmaz." MADDE 3- 9/7/1982 tarihli ve 2690 sayılı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir."Yapı ruhsatı ve denetimiEK MADDE 1- Nükleer santral sahalarında yapılacak tüm yapılar hakkında, her türlü sorumluluk münhasıran santral işletenine ait olmak üzere, 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu ile 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunun yapı ruhsatı, yapı denetimi ve yapı kullanma iznine ilişkin hükümleri uygulanmaz. Bu yapılara ilişkin olarak verilecek izinler ve yapılacak denetimlerle ilgili hususlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görüşü alınarak Türkiye Atom Eneıjisi Kurumu tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir." MADDE 4- 19/2/1985 tarihli ve 3154 sayılı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. "j) Elektrik üretim, iletim, dağıtım ve tüketim tesislerinin milli menfaatlere ve modem teknolojiye uygun şekilde kurulması ve işletilmesi için gerekli yükümlülükleri ile ilgili olarak inceleme, tespit, raporlama, proje onay ve kabul işlemleri yapmak üzere; ihtisas sahibi kamu kurum ve kuruluşlarım, 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında dağıtım lisansı sahibi tüzel kişileri veya özel hukuk tüzel kişilerini görevlendirmek, yetkilendirmek veya bu tüzel kişilerden hizmet satın almak ve bu tüzel kişilerin nitelikleri, yetkilendirilmesi, hak ve yükümlülükleri ile bu tüzel kişilere uygulanacak yaptırımları ve diğer hususları düzenlemek." MADDE 5- 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun 2 nci maddesinin ikinci fıkrasının (IV) numaralı bendinin (b) alt bendinde yer alan "kömüre bağlı metan gazı," ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 6- 3213 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir."EK MADDE 12- Bu Kanun uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarına ait IV. Grup (b) bendi madenlere ilişkin ruhsatlar, rezerv kaybına sebep olmayacak şekilde, elektrik üretimine yönelik olmak üzere Bakanlık onayı ile ayn ruhsatlara bağlanabilir." MADDE 7- 20/2/2001 tarihli ve 4628 sayılı Eneıji Piyasası Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "dokuz" ibaresi "yedi" olarak değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir."Kurul, lisans ve sertifikaların; verilmesi, tadili, geçici olarak durdurulması, iptali ve ön araştırma yapılması hususunda ilgili kanunlar tarafından kendisine verilen yetkilerin bir kısmım veya tamamını ilgili hizmet birimine devredebilir." MADDE 8- 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (13) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir."13) Şehir: Belediye veya büyükşehir belediyesine ait belediye sınırlan ile mücavir alanlar bütününü," MADDE 9- 4646 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendinin (3) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı bende aşağıdaki paragraf eklenmiş ve (g) bendinin (5) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "3)Her sene ithal edilecek doğalgazm Kurul tarafından belirlenen oram kadar bir miktarı beş yıl içerisinde ulusal topraklarda yer altı depolama imkanına sahip olunması hususunda depolama faaliyeti yapacak tüzel kişilerden Kurumca belirlenen taahhüt ve garantilerin alınması," "Ülkedeki yer altı doğalgaz depolama kapasitesinin tüm ithalatçı şirketlerin her sene ithal edecekleri doğal gaz miktarının depolanmasına ilişkin yükümlülüklerinin yerine getirilmesine imkan verecek seviyede olmasına bağlı olarak Kurul, ithalatçı şirketlerin her sene ithal edecekleri doğal gazın beş yıl içerisinde ulusal topraklarda depolama yükümlülüklerine ilişkin oranını, ülkedeki mevcut yer altı depolama kapasitesini dikkate alarak yüzde yirmiden fazla olmamak üzere belirlemeye yetkilidir. İthalatçı şirketlerin depolama yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir." "5) Dağıtım şirketleri, yurt çapında sadece iki şehirde lisans sahibi olabilir. Ancak, bu sayı şehirlerin gelişmişlik durumu, tüketim kapasitesi ve kullanıcı sayısı gibi hususlar dikkate alınarak Kurul kararıyla artırılabilir. Dağıtım şirketlerinin belirlenmiş dağıtım bölgesi kapsamı, teknik ve ekonomik gerekler dikkate alınarak il sınırlarını aşmayacak şekilde Kurul tarafından ihale edilmeksizin yeniden belirlenebilir veya genişletilebilir. Dağıtım bölgesi kapsamında olmayan bir şehrin bulunduğu il sının içerisinde faaliyet gösteren dağıtım şirketlerinin ilgili şehir için dağıtım bölgesi genişletme talebi olmaması halinde, Kurul tarafından uygun görülmesi halinde ilgili şehir için dağıtım lisansı ihalesi yapılabilir. İlgili şehir için aynı il sımn içerisinde faaliyet gösteren birden fazla dağıtım şirketinin genişleme talebinde bulunması halinde, Kurul tarafından dağıtım bölgesinin tamamındaki toplam abone sayısı daha fazla olan dağıtım şirketine öncelik verilir. Kurul, nüfus yoğunluğuna göre bir şehri sınırları belirlenmiş birden fazla dağıtım bölgesine ayırabilir ve her bölgeyi ayrı ayrı ihale edebilir. Doğal gaz dağıtım şirketleri, lisanslarında belirtilen dağıtım bölgesi kapsamında doğal gaz dağıtım faaliyeti yapmakla yetkili olup, dağıtım bölgesi kapsamında bulunan şehirlerin imarlı alanlar bütününde dağıtım faaliyeti yapmakla yükümlüdür." MADDE 10- 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (o) bendine "alımlan" ibaresinden sonra gelmek üzere "ile TETAŞ tarafından tedarik amaçlı yapılacak elektrik eneıjisi alımlan" ibaresi eklenmiştir. MADDE 11- 2/3/2005 tarihli ve 5307 sayılı Sıvılaştınlmış Petrol Gazlan (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 17 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "veya teknik düzenlemelere uygun olmayan" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 12- 10/5/2005 tarihli ve 5346 sayılı Yenilenebilir Eneıji Kaynaklanılın Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun 6 ncı maddesine aşağıdaki fikra eklenmiştir."YEK Destekleme Mekanizmasına tabi üretim tesislerinin iletim ve/veya dağıtım sistem güvenliği açısından uymaları gereken yükümlülükler ile bu üretim tesislerinden dengeleme güç piyasası ve/veya yan hizmetler piyasası kapsamında faaliyette bulunacaklann belirlenmesi ve bu piyasalarda faaliyette bulunacak tüzel kişilere ilişkin hak ve yükümlülükler EPDK tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir." MADDE 13- 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir."şş) Teknik ve teknik olmayan kayıp: Dağıtım sistemine giren enerji ile dağıtım sisteminde tüketicilere tahakkuk ettirilen eneıji miktarı arasındaki farkı oluşturan ve maliyeti etkileyen; teknik kayıp ve/veya kaçak kullanım gibi sebeplerden kaynaklanan ve teknik bir sebebe dayanmayan kaybı,tt) Dağıtım şebekesi: Tüketicilerin iç tesisatım dağıtım sistemine bağlamak üzere tesis edilen bağlantı hatları hariç dağıtım tesisini," MADDE 14- 6446 sayılı Kanununun 5 inci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir. (12) 10/5/2005 tarihli ve 5346 sayılı Yenilenebilir Eneıji Kaynaklarının Elektrik Eneıjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında belirlenecek yemlenebilir enerji kaynak alanlarını kullanacak tüzel kişilerde aranacak koşulların belirlenmesi, TEİAŞ tarafından bağlantı görüşü verilmesi ve kapasite tahsisi yapılması, yapılacak yarışma, yenilenebilir eneıji kaynak alanı tahsisi, teminat alınması, yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde teminatın irat kaydedilmesi, yurtiçinde üretim ve/veya yerli malı kullanım şartı ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir. Yenilenebilir eneıji kaynak alanlarında kurulacak üretim tesislerinde kullanılacak aksam için Bakanlık tarafından yönetmelikle belirlenecek şekilde yurtiçinde üretim ve/veya yerli malı kullanım şartı aranır. Yenilenebilir eneıji kaynak alanlarında kurulacak üretim tesisleri için 5346 sayılı Kanuna ekli (I) ve (II) sayılı cetvellere göre hesaplanan fiyatlar toplamım geçmemek üzere her bir yenilenebilir eneıji kaynak alanı için Bakanlık tarafından belirlenecek tavan fiyatı üzerinden teklif edilecek en düşük fiyat o yenilenebilir eneıji kaynak alanı için yarışma şartlarında belirlenecek süre boyunca uygulanır. Bu madde kapsamında kurulacak üretim tesisleri için önlisans ve lisans verme koşullan, iptali ve tadili ile ilgili hususlar Kurum tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir.(13) 5346 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında yenilenebilir eneıji kaynak alanı olarak belirlenecek kamu ve hazine taşınmazlan ile özel mülkiyete konu taşınmazlarda, bu taşınmazların yenilenebilir eneıji kaynak alanı olarak kullanımım ve verimliliğini etkileyici imar planlan düzenlenemez. Özel mülkiyete konu taşınmazlartn yenilenebilir eneıji kaynak alanı olarak belirlenmesi halinde, söz konusu alanlar üzerinde 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27 nci maddesi uyannca acele kamulaştırma yapılabilir. 9/1/2002 tarihli ve 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu kapsamında belirlenen bölgelerin aym zamanda bu Kanuna göre yenilenebilir eneıji kaynak alanı olarak da belirlenmesi halinde, bu alanların tahsis edileceği tüzel kişilerin belirlenmesi dışındaki diğer gerekli işlemler 4737 sayılı Kanuna göre yürütülür. Ancak bu alanları kullanacak tüzel kişiler, bu fıkra ile onikinci fıkra hükümleri kapsamında Bakanlık tarafından belirlenir.(14) Yenilenebilir eneıji kaynak alanlarında kurulacak üretim tesisleri için gerekli enerji iletim tesisleri TEİAŞ tarafından santral ünitelerinin işletmeye giriş programına uygun olarak yapılır." MADDE 15- 6446 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin üçüncü fikrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aym maddeye aşağıdaki fikra eklenmiştir. "(3) Lisans alınıncaya kadar, Kurul tarafından yönetmelikle belirlenen istisnalar dışında önlisans sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısının doğrudan veya dolaylı olarak değişmesi, hisselerinin devri veya hisselerin devri sonucunu doğuracak iş ve işlemlerin yapılması veya Kurum tarafından belirlenen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda önlisans iptal edilir.""(10) Nükleer eneıji üretim tesisleri için alınacak yapı ruhsatı ve diğer mevzuattan kaynaklanan inşaata ilişkin izin, onay, lisans, ruhsat ve benzeri belgeler ile üretim tesisinin kurulacağı sahanın mülkiyet veya kullanım hakkının elde edildiğine ilişkin belgeler üretim lisansı verilmesinden sonra olmak üzere, Kurul tarafından belirlenen süre içinde Kuruma sunulur. Kurul tarafından belirlenen süre içerisinde istenen belgelerin mücbir sebepler veya lisans sahibinden kaynaklanmayan haklı sebepler dışında Kuruma sunulmaması halinde üretim lisansı iptal edilir. Bu üretim tesislerinde, diğer mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi kaydıyla üretim lisansı alınmadan önce üretim tesisi ile doğrudan ilgili olmayan yapıların inşasına başlanabilir." MADDE 16- 6446 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir."b) Başvurularda kaynak bazında tesisin kurulacağı saha üzerinde ve/veya sahayı temsil edecek son beş yıl içinde elde edilmiş standardına uygun belirli süreli ölçüm verisi bulunması istenir. Sahanın belirlenmesi, ölçümler ve değerlendirilmesi, verilerin elde edilmesi ve güvenliği ile bunların belgelendirilmesi Bakanlık tarafından teklif edilen ve Kurum tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir. 5346 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında belirlenen yenilenebilir eneıji kaynak alanlarında kurulacak üretim tesisleri açısından ölçüm verisi aranmaz." "ç) Değerlendirmede aynı bağlantı noktasma ve/veya aynı bağlantı bölgesine bağlanmak için birden fazla başvurunun bulunması halinde başvurular arasından ilan edilen kapasite kadar sisteme bağlanacak olanları belirlemek için TEİAŞ tarafından, 5346 sayılı Kanun kapsamında YEK Destekleme Mekanizmasından yararlanabileceği sürelerde geçerli olmak ve aym Kanuna ekli (II) sayılı cetvelde belirtilen hakları da saklı olmak üzere 5346 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde yer alan fiyatlar üzerinden en düşük fiyatın teklif edilmesi esasma dayanan yarışma yapılır. Eşitlik halinde uygulanacak hususlar ile yarışmaya ilişkin usul ve esaslar TEİAŞ tarafından teklif edilen ve Kurum tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir. Rüzgar ve güneş enerjisi lisans başvurularının teknik değerlendirmesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir." MADDE 17- 6446 sayılı Kanunim 9 uncu maddesine aşağıdaki fikra eklenmiştir."(14) Milli güvenliği ilgilendiren kurum ve kuruluşların mülkiyetinde olup bu kurum ve kuruluşların tesislerine elektrik enerjisi sağlayan orta gerilim seviyesinden bağlı hat ve tesislerin, dağıtım tesisi sınırından dağıtım transformatörü alçak gerilim pano girişine kadar olan bölümünün işletme, bakım ve onaranı, ilgili kurum ve kuruluşların talep etmesi halinde bölgede görevli dağıtım şirketi tarafından yapılır. Bu tesislerde yatırım gerekmesi durumunda bu yatırım ilgili kurum ve kuruluşlarca yapılır. Bu kapsamda verilecek hizmetlere ilişkin alınacak bedeller ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir." MADDE 18- 6446 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir."(6) Birinci fikranın (b) bendi kapsamında olan rüzgar ve güneş eneıj isine dayalı eneıji üretim tesisleri için başvuru tarihinden başvuruya konu üretim tesislerinin tamamının geçici kabulü yapılana kadar, Kurul tarafından yönetmelik ile belirlenen istisnalar dışmda pay devri yapılamaz. Pay devri yapılması halinde ilgili tüzel kişiye ait bağlantı anlaşması çağrı mektubu iptal edilir.(7) Dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin; doğrudan ve dolaylı ortaklan, kontrolünde olan tüzel kişiler, bu tüzel kişilerin doğrudan ve dolaylı ortaklıklarında istihdam edilen kişiler ve bu kişilerin kontrolünde olan tüzel kişiler ilgili dağıtım şirketinin dağıtım bölgesi ve ilgili dağıtım şirketinin hissedan olduğu dağıtım bölgesinde, bu madde kapsamında rüzgar ve güneş eneıjisine dayalı üretim faaliyeti başvurusunda bulunamaz." MADDE 19- 6446 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları ile altıncı fıkrasının (a), (ç), (d) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fikra eklenmiştir."(1) Bu Kanun kapsamında düzenlenen ve bir sonraki dönem uygulanması önerilen tarifeler, ilgili tüzel kişi tarafından Kurulca belirlenen usul ve esaslara göre, tarife konusu faaliyete ilişkin tüm maliyet ve hizmet bedellerini içerecek şekilde hazırlanır ve onaylanmak üzere Kuruma sunulur. Kurul, mevzuat çerçevesinde uygun bulmadığı tarife tekliflerinin revize edilmesini ister veya gerekmesi halinde resen revize ederek onaylar. İlgili tüzel kişiler Kurul tarafından onaylanan tarifeleri uygulamakla yükümlüdür.""(3) Onaylanan tarifeler içinde, söz konusu tüzel kişinin tarife konusu faaliyetine ilişkin tüm maliyet ve hizmet bedelleri dışmda piyasa faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan hiçbir unsur yer alamaz. İletim ek ücreti bu hükmün istisnasmı oluşturur. (4) İlgili faaliyete ilişkin tüm maliyet ve hizmet bedellerini içeren Kurul onaylı tarifelerin hüküm ve şartları, bu tarifelere tabi olan tüm gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Bir gerçek veya tüzel kişinin tabi olduğu tarifede öngörülen ödemelerden herhangi birini yapmaması halinde, söz konusu hizmetin durdurulabilmesini de içeren usul ve esaslar Kurum tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir. Kurul tarafından tüketici özelliklerine göre abone gruplan belirlenebilir. Kurulca düzenlemeye tabi tarifeler, doğrudan nihai tüketiciye veya nihai tüketiciye yansıtılmak üzere ilgili tüketiciye enerji tedarik eden lisans sahibi tüzel kişilere yansıtılır.""a) Bağlantı tarifeleri: Bağlantı tarifeleri, ilgili bağlantı anlaşmasına dahil edilecek olan bir dağıtım sistemine bağlantı için eşit taraflar arasında ayrım yapılmaması esasma dayalı fiyatlan, hükümleri ve şartlan içerir. Bağlantı tarifeleri, şebeke yatırım maliyetlerini kapsamaz; bağlantı yapan kişinin iç tesisatının dağıtım şebekesine bağlanması için inşa edilen bağlantı hattı kapsamında katlanılan masraflar ile sınırlıdır. Bağlantı hattının tüketici tarafından tesis edilmesi halinde, bağlantı hattı işletme ve bakım sorumluluğu karşılığı dağıtım şirketine devredilir, bu tüketicilerden bağlantı bedeli alınmaz.""ç) Dağıtım tarifeleri: Dağıtım şirketleri tarafından hazırlanacak olan dağıtım tarifeleri, elektrik enerjisinin dağıtım sistemi üzerinden naklinden yararlanan tüm gerçek ve tüzel kişilere eşit taraflar arasında ayrım gözetmeksizin uygulanacak hizmetlere ilişkin fiyatlan, hükümleri ve şartları içerir. Dağıtım tarifeleri; dağıtım sistemi yatırım harcamaları, sistem işletim maliyeti, teknik ve teknik olmayan kayıp maliyeti, kesme-bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti, reaktif eneıji maliyeti gibi dağıtım faaliyetinin yürütülmesi kapsamındaki tüm maliyet ve hizmetleri karşılayacak bedellerden oluşur. Dağıtım şirketlerinin tarifelerine esas alınacak teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin hedef oranlar bu kayıplan düşürmeyi teşvik edecek şekilde Kurul tarafından belirlenir. Kurulca belirlenen hedef oranlarını geçmemek kaydı ile teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alır ve tüketicilere yansıtılır. Teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin hedef oranlarının tespiti ve değiştirilmesi ile oluşacak maliyetin tarifelerde yer alması ve tüketicilere yansıtılmasına ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından düzenlenir.d) Perakende satış tarifeleri: Serbest tüketici niteliğini haiz olmayan tüketiciler için, eşit taraflar arasında ayrım gözetmeksizin uygulanacak fiyatlan, hükümleri ve şartlan içerir. Serbest tüketici niteliğini haiz olmayan tüketicilere uygulanacak perakende satış tarifeleri, görevli tedarik şirketi tarafından önerilir ve Kurul tarafından incelenerek onaylanır. Tedarik lisansı sahibi şirketin lisansında, elektrik enerjisi tüketim miktarlarına göre değişen tipte tarifelerin veya fiyat aralıklarının uygulanmasına ilişkin yükümlülükler yer alabilir ve buna ilişkin hususlar Kurul tarafından düzenlenir. Perakende satış tarifeleri, aktif enerji maliyeti, faturalama ve müşteri hizmetleri maliyeti, perakende satış hizmet maliyeti gibi perakende satış faaliyetinin yürütülmesi kapsamındaki tüm maliyet ve hizmetleri karşılayacak bedellerden oluşur.""f) Son kaynak tedarik tarifesi: Serbest tüketici niteliğini haiz olduğu halde elektrik eneıjisini, son kaynak tedarikçisi olarak yetkilendirilen tedarik lisansı sahibi şirket dışmda bir tedarikçiden temin etmeyen tüketicilerin rekabetçi piyasaya geçmesini teşvik edecek ve son kaynak tedarikçisinin makul kar etmesine imkan verecek düzeyde, yürürlükteki perakende satış tarifeleri ile piyasa fiyatlan dikkate alınarak hazırlanır. Ancak, bu sınırlamalarla bağlı olmaksızın; Kurulca sosyal ve ekonomik durumlar gözetilerek belirlenecek bir miktarın altında elektrik eneıjisi tüketen tüketiciler için ayrı tarife yapılabilir. Son kaynak tedarik yükümlülüğü kapsamında uygulanması öngörülen tarifeler tedarik lisansı sahiplerince ayrıca teklif edilir. Son kaynak tedarik tarifesi, aktif eneıji maliyeti, faturalama ve müşteri hizmetleri maliyeti, perakende satış hizmet maliyeti gibi son kaynak tedariği kapsamındaki tüm maliyet ve hizmetleri karşılayacak bedellerden oluşur." "(10) Kurum tarafından gelir ve tarife düzenlemeleri kapsamında belirlenen bedellere ilişkin olarak yapılan başvurularda ve açılan davalarda; tüketici hakem heyetleri ile mahkemelerin yetkisi, bu bedellerin, Kurumun düzenleyici işlemlerine uygunluğunun denetimi ile sınırlıdır." MADDE 20- 6446 sayılı Kanunun 18 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir."(5) Bakanlık tarafından, EÜAŞ ile bağlı ortaklıklarına ait varlıkların veya bu bağlı ortaklıkların hisselerinin yenilenebilir eneıji kaynaklan veya yerli kömüre dayalı elektrik üretim tesisi kurulması amacıyla özelleştirilmesinin talep edilmesi halinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca bu Kanun uyannca gerçekleştirilecek özelleştirme işlemlerinde, 4046 sayılı Kanunim bu maddeye aylan olmayan hükümleri ile birlikte bu fıkra hükümleri uygulanır. Bu fıkra kapsamında yapılacak özelleştirme ihalesine yönelik olarak varlıklann veya hisselerin değer tespiti yapılmaz. Özelleştirme ihalesi, bu madde kapsamında imzalanacak Elektrik Satış Anlaşması için geçerli olacak elektrik enerjisi satış fiyatının belirlenmesi amacıyla, 4046 sayılı Kanunda belirtilen pazarlık usulü uygulanmak suretiyle gerçekleştirilir. Pazarlık usulü eksiltmeye esas elektrik enerjisi başlangıç satış fiyatından eksiltme yapılmak suretiyle uygulanır ve ihale komisyonu tarafından gerekli görüldüğü takdirde ihale, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık eksiltme suretiyle sonuçlandırılabilir. Özelleştirme ihalesi sonucunda, varlıkların veya hisselerin devrine yönelik olarak, bedel alınmaksızın EÜAŞ ve ihale üzerinde kalan teklif sahibi arasında imzalanacak devir sözleşmesi ile eş zamanlı şekilde, kurulacak elektrik üretim tesisinde üretilecek elektrik eneıjisinin satışına ilişkin olarak, ihale üzerinde kalan teklif sahibi veya bağlı ortaklık ile TETAŞ veya EÜAŞ arasında ihale sonucu belirlenen elektrik eneıjisi satış fiyatı üzerinden, Elektrik Satış Anlaşması imzalanır. İhalede eksiltmeye esas olacak elektrik enerjisi başlangıç satış fiyatı ile Elektrik Satış Anlaşması fiyatının güncellenmesi dahil diğer usul ve esaslar ihale ilanına çıkılmadan önce Bakanlık tarafından Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirilir. Bu usul ve esaslar ihale şartnamesinde belirtilir." MADDE 21- 6446 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin altıncı fıkrasında yer alan "kamulaştırma bedelleri" ibaresinden sonra gelmek üzere "ile ilgili diğer giderler" ibaresi eklenmiştir. MADDE 22- 6446 sayılı Kanunun 27 nci maddesine altıncı fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve mevcut yedinci fıkrası sekizinci fikra olarak teselsül ettirilmiştir."(7) TETAŞ üçüncü, beşinci ve altıncı fıkralarda belirtilen elektrik eneıjisi miktarının, mevcut sözleşmeler kapsamında imzalanmış olan eneıji alış anlaşmalarından karşılanmaması durumunda öncelikli olarak yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerinden birer yıllık sözleşmelerle temin etmek amacıyla elektrik eneıjisi alım ihaleleri düzenleyebilir. Söz konusu elektrik eneıjisi alım ihaleleri ile ilgili usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir." MADDE 23- 6446 sayılı Kanunun Anayasa Mahkemesince iptal edilen geçici 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir."GEÇİCİ MADDE 8- (1) EÜAŞ veya bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarına ve 4046 sayılı Kanun kapsamında oluşturulacak kamu üretim şirketlerine ve kamu üretim şirketlerine ait üretim tesislerine, bunlardan bu maddede yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce özelleştirilmiş olanlarla, yürürlük tarihinden sonra özelleştirilecek olanlar için de geçerli olmak üzere, çevre mevzuatına uyumuna yönelik yatırımların gerçekleştirilmesi ve çevre mevzuatı açısından gerekli izinlerin tamamlanması amacıyla 31/12/2019 tarihine kadar süre tanınır. Bu süre zarfında ve önceki dönemlere ilişkin olarak bu gerekçeyle, EÜAŞ veya bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarında ve 4046 sayılı Kanun kapsamında oluşturulacak kamu üretim şirketlerinde ve kamu üretim şirketlerine ait üretim tesislerinde, bunlardan bu maddede yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce özelleştirilmiş olanlarla, yürürlük tarihinden sonra özelleştirilecek olanlar için de geçerli olmak üzere, elektrik üretim faaliyeti durdurulamaz ve idari para cezası uygulanmaz. Çevre mevzuatına uyuma yönelik yatırımların gerçekleştirilmesi ve çevre mevzuatı açısından gerekli izinlerin tamamlanmasına ilişkin usul ve esaslar bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir." MADDE 24- 6446 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir. "GEÇİCİ MADDE 19- (1) Bu maddeyi ihdas eden Kanunla öngörülen düzenlemeler yürürlüğe konuluncaya kadar, Kurul tarafından yürürlüğe konulan mevcut yönetmelik, tebliğ ve Kurul kararlarının bu Kanuna aykın olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur. GEÇİCİ MADDE 20- (1) Kurul kararlarına uygun şekilde tahakkuk ettirilmiş dağıtım, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, iletim ve kayıp-kaçak bedelleri ile ilgili olarak; a) Mahkeme ve tüketici hakem heyeti kararma istinaden, dağıtım şirketleri ya da tedarikçi tarafından yapılan iadeler ve mahkeme kararında yer alan giderler dağıtım tarifeleri yoluyla karşılanır. Bu hususa ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından düzenlenir. b) Açılmış olan her türlü ilamsız icra takibi, dava ve başvurular hakkında 17 nci madde hükümleri uygulanır. GEÇİCİ MADDE 21- (1) Elektrik dağıtım şirketlerine 2006-2010 uygulama döneminde özel maliyetlere aktarılan yatırım harcamaları ile 2010 yılı sonu itibarıyla yapılmakta olan yatırımlar hesabmda yer alan yatırım harcamaları toplamının, EPDK tarafından onaylanmış yatırım tutarının üzerinde olması durumunda; 2010 yılı sonu itibarıyla yapılmakta olan yatırımlar kapsamında yer alan ve Avrupa Yatırım Bankası ile Dünya Bankasından kredi alınmak suretiyle yapılan yatırım harcamaları; faiz, enflasyon ve benzeri herhangi bir güncelleme yapılmaksızın 1/1/2016 tarihinde başlayan uygulama dönemi tarife hesaplamalarında dikkate alınır." MADDE 25- 30/5/2013 tarihli ve 6491 sayılı Türk Petrol Kanununun 8 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. "(8) 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun 2 nci maddesi ait IV. Grup (b) bendinde belirtilen ve yeraltı işletmesi gerektiren madenlerdeki metan gazı yeryüzünden veya ocak içerisinden üretilir. Üretilen metan gazı maden işletme ruhsat sınırlan içerisinde kalmak kaydıyla, maden sahibine bu Kanun kapsamında işletme ruhsatı verilir. Ancak, işletme ruhsatının verilmesinde anılan madenlerin bünyesindeki metan gazı miktan ton başına en az beş metreküp olması şartı aranır. Üretilen metan gazı 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu kapsamında lisanslandınlmak kaydıyla piyasada faaliyete konu edilebilir. 9 uncu madde gereğince üretilecek metan gazından alınacak devlet hissesinin oranım belirlemeye Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir." MADDE 26- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 27- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

    Use div tables to layout website sections on the page! HTML table tags are outdated and not responsive!

    class="vc_empty_space_inner">

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Sektörel

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Anayasa Mahkemesi Türkiye Sektörel Haberler

    CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

    CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

    Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

    Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

    Rapçi Khontkar, teknik sorunu bahane edip sahneyi terk etti

    Rapçi Khontkar, teknik sorunu bahane edip sahneyi terk etti

    Bakmadan Geçme

    Sözleşmeli öğretmen ataması Resmi Gazete'de yayımlandı! Resmi Gazete bugün (14 Mayıs) kararları neler? Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
    Sözleşmeli öğretmenlik alımı düzenlemesi Resmi Gazete'de

    Sözleşmeli öğretmenlik alımı düzenlemesi Resmi Gazete'de

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title