Haberler

42 bin lira maaş, dayalı döşeli ev veriyor ama çalışan yok

Güncelleme:

Sivas'ta koyun yetiştiriciliği yapan Niyazi Mit, çoban bulamadığı için isyan etti. Toplamda 42 bin lira maaş vereceğini belirten Mit, bunun yanı sıra gelecek kişinin çocuğunun eğitim masraflarını da üstleniyor ama gelen giden yok.

Hayvancılık sektöründe çalışacak nitelikli iş gücünün azalması, endüstriyelleşmenin yaygınlaşması ve şehirleşmenin artmasıyla birlikte geleneksel mesleklerden biri olan çobanlık, teknolojinin ilerlemesi ve şehirleşme eğilimiyle artık genç nesiller tarafından tercih edilmiyor. Sivas'ın Şarkışla ilçesinde bölgeye bir istihdam sağlayıp koyun yetiştirmek amacıyla bir girişimde bulunan ve aile çobanı arayan Niyazi Mit, koyun yetiştiriciliği için sağlanacak olan maaş, sigorta, barınma, giyim ve yeme içme gibi temel ihtiyaçlar, yaz aylarında arazide rahat etmesi için karavan gibi imkanlar sağlamasına rağmen, çoban bulma sürecinde zorluk yaşıyor.

42 bin lira maaş, dayalı döşeli ev veriyor ama çalışan yok

"EMEKLİLİĞE KADAR BİR İŞ İMKANI SAĞLAYACAĞIZ"

Çevresinden bu işi yapacak kimseyi bulamayınca sosyal medyadan bir ilan paylaşan ve aile çobanı aradığını belirten Mit, "Günümüzün sorunu işçi bulamamak. İnsan gücüne dayalı, sahada tarımla uğraşan insanların sayısı giderek azalıyor. Biz şu an birçok tarım sektöründe bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Bu iş endüstriyelleşmeye gidiyor. Artık insanı bulmak çok zor hale geldi. Biz de iş arkadaşları arıyoruz. Burada barınacakları ev, kıyafet, gıda yardımı, maaşı ve sigortaları bizimle birlikte çalışırlarsa emekliliğe kadar bir iş imkanı sağlayacağız ama bulamadık. Aile çobanı arıyoruz. Koyunla ilgilenecek kişiye 25 bin lira, sigorta ve yeme içme, giyim gibi masrafları bizden olacak. Eşine ise burada çiftlikte kalıp ev işleriyle ilgilenip ufak tefek işleri yapacağı için asgari ücret ve sigorta vaat ettik. Tabii bunlarla birlikte gelecek ailenin çocukları varsa çocukların eğitim masrafları dahil yaşamsal tüm ihtiyaçlarını karşılamayı düşünüyoruz. Fakat yine de bulamıyoruz. " dedi.

42 bin lira maaş, dayalı döşeli ev veriyor ama çalışan yok

"ÜRETİM OLMAZSA HİÇBİR ZİNCİR İLERLEMEZ"

"Barınmaları için kaloriferli sıfır daire yaptık" diyen Mit, şöyle devam etti: "Yaz ayında hayvanı araziye götürdüğünde zorlanmaması için güneş paneli olan, duşu yatağı içerisinde olan bir karavan veriyoruz. Teknolojinin de gelişmesiyle insanlar şehre özeniyor veya eğitim gibi zorunlu nedenlerle göç ediyorlar. İnsanlar artık büyükşehirde yaşamak istiyor ama imkan açısından artık tarımsal sektörde daha yüksek gelir elde ediliyor. Artık ülkemizin de tarıma gereken önemi verdiğini düşünüyorum. Çobanlık deyince insanlar ilk başta küçümsenecek bir durummuş gibi görüyor ama aslında kutsal mesleklerden bir tanesi çobanlık. Çünkü ülkemizde üretim olmazsa hiçbir zincir ilerlemez. Aslında çok fazla iş var. Ülkemizde üniversite mezunu kişilerde bu işleri yapacak birçok kişide lazım. Her kesimden insan lazım."

42 bin lira maaş, dayalı döşeli ev veriyor ama çalışan yok

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sivas Tarım Yerel Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (104)

Metin Gürsoy:

Ne konusuyon lan sen, 42 bin liraya calismayacak sivasli, yozgatli yok, resmen algi operasyonu yapilmis bir haber, emekli baba bile kosarak gelir,

1055
182
yanıtYanıtla
Oktay Ünlü:

Benim bi arkadaşım Eskişehir Anadolu da işletme okuyordu bitirdi birde iktisat okudu üstüne niye öyle yaptın dedim ben ortamı seviyorum o yüzden dedi para yok kazanç yok pek bi birikimde yok ailesi o kadar zengin değil ancak ortam onu oraya bağlamış sen varda Sivas’ta çobanlık yap dersen o adama oturur ağlar.

yanıt169
yanıt48
BUĞRA EMRECİKSİN:

Pekala gerçekleri konuşalım, ben trol değilim, iktidar yalakası değilim bunu bilin. Ne yazık ki artık gençler tarla da, hayvancılıkta çalışmıyor, herkeste bir şehir, kafe, sosyetelik merakı ve hevesi var. Köylerin çoğu boş, gençlerin hepsi şehirlere kaçıyor. Gençler oturma organlarına göre iş arıyor, zor işleri Suriyeli ve Afganlardan başkası yapmıyor ne yazık ki o yüzden haber doğrudur. Mesele herkesin keyfine göre iş araması, ağır işten kaçması, herkes masa başı iş arıyor.

yanıt444
yanıt61
M F cicek:

42 bin lira tek kişiye vermiyor.gelecek kişinin karisini da evlerinde hizmetci istiyor…yaziyi tam okuyun…adamın bütün hayatı sabah akşam koyunlar olacak.butun aile patrona hizmetci.o maaşla bu dönem de olmaz.kalacak yer verse bile

yanıt154
yanıt19
kemal kemal:

3 ay çalıştırıp def etmeyeceksen mühendisliği bırakıp geleyim.

762
60
yanıtYanıtla
Domates Salçası:

Yapamazsın kolay biriş değil.

yanıt15
yanıt16
Rr Ff:

bu kadar bariz yalan olamaz

485
65
yanıtYanıtla
mustafa karasal:

ne yalanı, yazın dağlarda kalacaksın, elinde telefonla gezip yatamayacaksın. Herkes yan gelip yatmaya alıştı, kim çalışacak öyle.

yanıt0
yanıt0
Snn Aksu:

3 kişinin yapacağı işi bir kişiye yaptırıp 1.5 maaş verip adam bulamıyorum dersin tabi

514
30
yanıtYanıtla
Yalcin Kocer:

Karı koca çalışsın diyor 42bine

yanıt142
yanıt11
Tüm 104 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title