Haberler

Osmanlı'nın 450 Yıllık Mirası Mahyalar Eyüpsultan Camii'ne Asıldı

Güncelleme:

Osmanlı'nın 450 yıllık geleneği olan mahyalar, Ramazan ayının öncesinde Eyüpsultan Camii'ne asıldı. Mahyaların asılma anları havadan görüntülendi.

Osmanlı'nın 450 yıllık mirası olan mahyaların ilki, Ramazan ayının öncesinde hazırlanarak Eyüpsultan Camii'ne asıldı. Son mahya ustalarından Kahraman Yıldız ve ekibi tarafından asılan ilk mahya havadan görüntülendi.

"On bir ayın sultanı" Ramazan'da camileri süsleyen 450 yıllık Osmanlı geleneği mahyaların ilki, Eyüpsultan Camii'ne asıldı. Mahyalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinesinde, Türkiye'nin son mahya ustası Kahraman Yıldız ve ekibi tarafından hazırlandı. Usta ve ekibi mahyayı asmak için önce minareye çıktı. Daha sonra mahya, Haliç'in eşsiz manzarası eşliğinde saatler süren çalışmayla caminin iki minaresi arasına yerleştirildi. Camiye asılan mahyada, ilk günlerde 'Ramazan Kuran ayıdır' yazısı yer alacak. Özenle hazırlanan mahyaların İstanbul'da bulunan diğer tarihi camilere de asılması için çalışmalar devam ediyor. Ramazanın simgesi mahyanın asıldığı anlar havadan görüntülendi.

"Bu senenin teması, Ramazan ve ahiret bilinci"

Yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren mahya ustası Kahraman Yıldız, "Şuan da mahyalar depoda bulunuyor. Bütün selatin camilerin mahyaları orada duruyor. Şaban ayının 15'inde Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yazışmalar oluşuyor. Bundan sonra işe başlıyoruz. Camilerimizin yazılarını yazdık. Diyanet İşleri Başkanlığının hazırlamış olduğu bir tema vardı. O temayı bu sene uygulamaya çalışıyoruz. Bu senenin teması; 'Ramazan ve ahiret bilinci'. Buna istinaden yazılar yazıyoruz. Her sene olduğu gibi bu sene de Eyüpsultan'da mahya asmaya başladık. İlk yazımızı, 'Ramazan Kur'an ayıdır' şeklinde buraya asacağız. Her camiye 5'er tane mahya asacağız. Eyüpsultan Camii, Süleymaniye Camii, Sultanahmet Camii, Eminönü Yeni Camii, Ayasofya-i Kebir Camii, Üsküdar Cedid Valide Sultan Camii, Ataşehir Mimar Sinan Camii. Bursa Ulu Camii ile de yazışmalar devam ediyor. Hazırlık süresi çok yoğun geçiyor. Önce yazılarımızı bir kağıt üzerine çıkarıyorum. Şablon olarak hazırlıyorum. Yere koyduğumuz şablona duyları takarak bir yazı oluşturuyoruz. Daha sonra camiler ve minareler arasında bir düzenek kuruyoruz. Bu düzenekten sonra mahyalarımızı asmaya başlıyoruz. Diğer yazılarımızı ise yazıyı topluyoruz, minareden aşağıya indirmeden yukarıda duyların yerini değiştirerek yazılarımızı oluşturuyoruz. 5 gün arayla 5'er tane yazı şeklinde. En son bayram mahyası var. Bayram yazısı yazacağız, Ramazan bitecek Allah'ın izin verirse" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Eyüpsultan Osmanlı Sanat Kültür Yerel Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title