Haberler

Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivali

Denizli Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi'nin birlikte organize ettiği Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali'nin 2. bölümü olan İstanbul'daki etkinlikler başladı.

Merkezefendi Camii yanındaki alanda gerçekleştirilen törene, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukcu, AK Parti Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Denizli Belediye Başkan Vekili Şamil Çınar, başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Festival kapsamında Haluk Perk'in Dua'nın Sudaki Gizemli Tasları Sergisi açıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın bir konuşma yaptı. Festivalin 12 yıldır sürdürüldüğünü kaydeden başkan Aydın, 'Merkezefendi benim ilham kaynağım oldu, bana güç verdi. Hepiniz biliyorsunuz eskiden Merkezefendi'nin mezarının da bulunduğu alana girmeye korkardık. Eskiden mezbelelik halindeki mekanda şimdi içinde üniversitenin olduğu Yenikapı Mevlevihanesi, Tıbbi Bitkiler Bahçesi, 1453 Panorama Müzesi'nin yer alıyor. 12 yıldır da tıbbi bitkiler konusunda büyük emeği bulunan Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivalini kutluyoruz. Bu yıl Denizli Belediyesi ile birlikte organize ettik' dedi.

Denizli Belediye Başkan Vekili Şamil Çınar da 12. Merkezefendi Tıp Festivali'nin 16 Mayıs'ta Denizli'de başladığını hatırlatarak, '5 gün süren etkinlikleri ileriki yıllarda da devam ettirmek arzusundayız. Festivalin 2. bölümü Zeytinburnu'nda gerçekleşiyor. Merkezefendi Denizli'de doğmuş ilköğretimini burada tamamlamış ve Bursa'da eğitim alıp Zeytinburnu'na yerleşmiştir. Daha sonra Manisa'ya başhekim olarak görevlendirilmiştir. Amacımız, Denizli, Zeytinburnu ve Manisa'nın yer aldığı bir organizasyon yapmak. Gelecek yıllarda inşallah bu da olacak' dedi. Merkezefendi Geneleksel Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı'nın alternatif tıbbın önemine vurgu yaptı.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise geleneksel tıbba Türk halkının Selçuklu ve Osmanlılardan beri aşina olduğunu belirterek, 'Bölgeyi mezbelelikten kurtararak gerçek değerlerine kavuşturan başkanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukcu da festivalin sürdürebilirliğinin önemine işaret ederek, 'Başkanımız, toplumun değerlerinin korunması ve toplumun sanatsal etkinliklere katılımını sağlaması açısından önemli etkinlere düzenlemektedir. Bu festival şifalı bitkilerden yeteri kadar istifade edilmesi ve önemi ortaya çıkarması açısından önemli bir misyon üstlenmektedir. Ben de Başkanımızı böyle bir etkinliğin mimarı olmasından dolayı kutluyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum' dedi. Bakan Çubukcu, Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu ile Haluk Perk'in 'Dua'nın Sudaki Gizemli Tasları' koleksiyonun yer aldığı serginin açılışını da gerçekleştirdi.

Törende konuşmaların ardından festival alanında toplanan vatandaşlara protokol tarafından mesir macunu dağıttı. Yanlarında şemsiye getiren vatandaşlar, dağıtılan sepetler dolusu mesir macununu havada kapmaya çalıştı.

Denizli Belediyesi Destan Gülistan ve Mehteran Ekibi de konuşmaların ardından muhteşem konser ziyafeti sundu. İlahiler, marşlar ve Efelerle Zeytinburnu sakinleri unutulmaz bir müzik ziyafeti yaşadı. Zeytinburnu'nda devam eden festival 29 Mayıs'a kadar sürecek.

Kaynak: Bültenler / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title