Haberler

Katliamın İzini Silme Projesi

Güncelleme:

Bilge Köyü'nde katliam sonrası köyde hayata geçirilen projelerle katliamın izleri silinmeye çalışılıyor.

Mardin'in Mazıdağı İlçesine bağlı Bilge Köyü'nde 2 yıl önce 44 kişinin ölümü ile sonuçlanan katliam sonrası köyde hayata geçirilen projelerle katliamın izleri silinmeye çalışılıyor. Köyde 7'den 70'e kadın ve erkek herkes, AB'nin desteklediği porje kapsamında, aile içi şiddet, çocuk eğitimi ve psikolojik danışmanlık eğitimi alıyor.

Köyün genç kızlarına ise ise meslek edindirme kursları veriliyor. Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge Köyü İlköğretim Okulunda Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen öğretmenler tarafından verilen eğitimler sayesinde Bilgeliler, hayata tutunmaya başladı.

"Bilgeliler Bilgileniyor" proje sayesinde köydeki her yetişkine farklı konularda 12 ayrı konuda seminer verilirken, 25 genç kıza ise nakış, dikiş ve seramik gibi meslek edindirme kursları veriliyor. Proje sayesinde Bilge Köyü İlköğretim Okulu'nda görevli öğretmenler başta olmak üzere ilçedeki 80 öğretmene Kürtçe kursu verilirken, okulun anasınıfı da proje kapsamında yeniden dizayn edilerek çocuk oyuncakları ile donatıldı.

Proje çalışmalarını yerinde incelemek üzere köye gelen Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahtiyar Gedik, katliamın izlerini silmek için seferber olduklarını söyledi. Gedik, okulu bir aile eğitim yuvasına çevirdiklerini belirterek, "Bu okulda hem annelerimizi hem de çocuklarını birlikte eğitimlere aldık. Annelerine mesleki eğitim verirken çocuklarına ise, nezih bir ortamda döşediğimiz anaokulunda, yaşlarına uygun, eğitici oyunlarla hayata hazırladık" dedi.

Proje Koordinatörü ve Okul Müdürü Nedim Sürer ise, proje kapsamında öğrencilerin yanında veli ve öğretmenlere de eğitimler verdiklerini ifade etti. Sürer, bölgede anaokuluna giden öğrencilerin konuştukları dil olan Kürtçe üzerine ilçede görev yapan 60 öğrenciye Kürtçe Kursu eğitimi verdiklerini anlatarak, "Bu öğrencilerimizi çok yönlü bir şekilde yetiştirmek için Avrupa Birliği'nin desteklediği proje kapsamında öğrencilerimize psikolojik danışmanlık hizmeti, velilerine mesleki eğitim, öğretmenlere ise Kürtçe kursları düzenledik.

Öğrenci ve velilerimiz üzerlerindeki travmayı tam olarak olmasa da hayata yeniden bağlandılar. Okulumuzda öğrencilerimiz bir yandan ders görürken anne ve babalarına da aile içi şiddet, çocuk eğitimi gibi konularda seminerler verdik" şeklinde konuştu. Köydeki kızlara hem ablalık hem de öğretmenlik yaparak onların bir daha hayata tutunmalarını sağlayan Seramik Dersi Öğretmeni Emine Demirtaş, kurs programı kapsamında 6 farklı alanda ders verdiğini dile getirerek, "Kurs sayesinde 6 alanda ders veriyorum. Güneydoğu kadınları zaten becerikli oluyorlar. Onlara bir kapı açınca, zaten hemen onu kapıp öğreniyorlar.

Bu kurslar sayesinde buradaki kızlarımız hem kafalarını dağıtma, hem de ekonomik anlamda ailelerine fayda sağlıyorlar. Katliamın izi halen üzerlerinde devam ediyor. Ben burada kızlarımızın beyinlerindeki silahı atmak istiyorum. Bunun için de yoğun bir şekilde çalıştım" diye konuştu. Okulda nakış eğitimi veren Sevda Yalçın adlı eğitmen ise, "Kadınları eğitiyoruz. Onlara nakış kursu veriyorum. Hepsi rahat bir şekilde öğreniyor, hepsinin elleri zaten yatkın. Bu işi severek yapıyorlar. Bu mesleği öğrendikleri takdirde kendi ayakları üstünde durabilecek" ifadesini kullandı.

Kursa katılan kız öğrencileri de kurs sayesinde hem meslek sahibi olduklarını, hem de evde boş boş oturmaktan kurtulduklarını söyledi. Kız öğrencilerden Melek Çelebi, ilk defa bir kursta eğitim aldıklarını kaydederek, bu kursa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Bakmadan Geçme

Kurban Bayramı özel sektöre 9 gün tatil mi? Kurban Bayramı tatili toplam kaç gün, 9 gün tatil kimleri kapsıyor? Kurban Bayramı ve Babalar Günü mesajları 2024! En yeni, anlamlı ve ayetli Kurban Bayramı sözleri neler? Kısa ve duygusal Babalar Günü sözleri! Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title