Haberler

Hastanın Şah Damarına Uyutmadan Müdahale

Mersin'in Tarsus ilçesinde bir hastanın yüzde 99 tıkanan şah damarına, uyutmadan lokal anesteziyle operasyon uygulandı

Mersin'in Tarsus ilçesinde bir hastanın yüzde 99 tıkanan şah damarına, uyutmadan lokal anestesiyle operasyon uygulandı.

Daha önce bir kez by pass ameliyatı, 5 kez kalp ve boyun anjiyosu olan tansiyon hastası 75 yaşındaki Cihangir Dinçel, sol elindeki uyuşma üzerine Medical Park Tarsus Hastanesi Acil Servis'e geldi. Buradan nöroloji servisine sevk edilen hastanın MR çekimi yapıldı.

Boynundaki damarda pıhtı belirlenince hasta kalp ve damar cerrahisi uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Yılmaz ile görüşen Dincel'in şah damarının yüzde 99 oranında tıkalı olduğu ve acilen ameliyat olması gerektiği belirlendi.

Ameliyat kararının ardından hastaneye yatırılan Dinçel'in şah damarına, Op. Dr. Mehmet Ali Yılmaz ve ekibi tarafından, uyutulmadan lokal aneztesiyle müdahale edildi. Damarın açılmasıyla, hastanın felç olması engellendi.

Şah damar tıkanıklıklarıyla ilgili bilgi veren Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Felçlerin yüzde 80'i emboli dediğimiz pıhtı, yüzde 20'si de kanama yüzünden gerçekleşiyor. Pıhtıların da yüzde 60'ının nedeni, şah damarındaki tıkanıklıklara ait. Rutin damar kontrollerinde genellikle şah damarı ultrasonları atlanır. Bu, genelde kimsenin aklına gelmez. Ancak check-up muayenelerinde artık ihmal edilmemesi gereken en önemli ultrason uygulamalardan bir tanesi olmalı. Çok basit bir stetoskop dinlemesiyle bile bunu anlayabiliriz. Darlıktan geçen kanın titreşmesiyle üfürüm denen bir ses duyarız. Bu ses bize  darlık olup olmadığını hemen söyler." - Mersin

Kaynak: AA / Yerel

Cihangir Tarsus Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title