Haberler

Artvin: Hatila Milli Parkı'na Ağaçlandırma Talebi

Artvin Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Sinan Güner, Hatila Milli Parkı'nın Ağaçlandırılmaması Halinde, Toprak Erozyonunun Kaçınılmaz Olduğunu Belirterek, Böcekle Mücadelede Kesilen Alanların Süratle Ağaçlandırılmasının Zorunlu Olduğuna Dikkat Çekti.

Artvin Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Sinan Güner, Hatila Milli Parkı’nın ağaçlandırılmaması halinde, toprak erozyonunun kaçınılmaz olduğunu belirterek, böcekle mücadelede kesilen alanların süratle ağaçlandırılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Yaptığı inceleme ve araştırma sonrası bir değerlendirmede bulunan Yrd. Doç.Dr. Sinan Güner, şunları söyledi:”Artvin Hatila Milli Parkı’ndaki Ladin ağaçlarını tehdit eden sekiz dişli kabuk böceği olarak adlandırılan haşereler nedeniyle yaklaşık olarak üç yıldır bu alanlarda mekanik mücadeleler yapılmaktadır. Mekanik mücadeleden kasıt, böceklerin musallat oldukları ağaçların kesilmesi ve orman alanından çıkarılmasıdır. Özellikle böcek, Hatila Vadisi Milli Parkının yukarı bölgelerinde etkili olmuştur. Bin 500- 2 bin metre yükseltiler arasında özellikle Golahora ve Çayırlık ve Fındıklıdere Mevkilerinde yapılan bu mekanik mücadele sonucunda büyük alanlarda ağaç kesimi nedeniyle boşluklar oluşmuştur. Bu alanların bir an önce yeniden ormanlaştırılması gerekmektedir. “.

Güner “Bizler, Hatila Vadisindeki böcek tasallutu nedeniyle bozulmuş olan orman alanlarında, doğaya destek vererek yardımcı olmalıyız. Bu bağlamda Hatila vadisindeki bozulmuş ladin ormanlarında “huş ve orman kavağı gibi hızlı gelişen yapraklı türlerle” bir an önce ağaçlandırma çalışmalarına başlanması gerekmektedir. Eğer bu alanlar hızlı gelişen türlerle ağaçlandırılamazlarsa, erozyon ve çığ tehlikesinin yanında, muhtemelen alanı orman gülleri kapatacaktır. Orman gülleri, toprak asitliğini artıracağı için bu alanlara yeniden ağaçların gelmesi çok uzun zamanlar alacaktır. Yüksek meyile sahip bu alanlarda zaman içerisinde erozyon ve çığ nedeniyle toprak kalmayacak ana kayalar açığa çıkacaktır. Toprağın olmadığı yerde de yeniden orman kurmak mümkün olmayacaktır. Bu alanlarda yapılacak hızlı tür ağaçlandırmaları ile bu tür tehlikelerin önüne geçilmiş olacaktır. Hatila Vadisinin “Milli Park” olmasını sağlayan en önemli etken ormanları ve ağaçlarıdır. Gelecekte “ormansız ve ağaçsız” bir Hatila Vadisi Milli Parkı görülmesi istenmiyorsa, bu alanların derhal ve zaman kaybetmeksizin hızlı gelişen orman ağacı türleri ile ormanlaştırılması gerekmektedir. “ şeklinde konuştu.

(ZA-İRT-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Ayhan Bora Kaplan davasında Süleyman Soylu'nun ismi tutanaklara girdi

Ayhan Bora Kaplan davasında Süleyman Soylu'nun ismi tutanaklara girdi

Müşterisi olmadığı bankadan adına 350 bin TL kredi çekildi! Mağdur sayısı 150'yi geçti

Müşterisi olmadığı bankadan adına 350 bin TL kredi çekildi! Mağdur sayısı 150'yi geçti

Barış Boyun kimdir? Daltonlar çetesi liderinin infaz karnesi epey kabarık

Barış Boyun kimdir? Daltonlar çetesi liderinin infaz karnesi epey kabarık

Misafir olarak geldiği köyde 65 yaşındaki amcasının cinsel organını keserek öldürdü

Misafir olarak geldiği köyde 65 yaşındaki amcasının cinsel organını keserek öldürdü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title