Haberler

Antalya'da Kültür Sanat

2. Antalya Limon Kısa Film Günleri Yarın Başlayacak.

2. Antalya Limon Kısa Film Günleri yarın başlayacak.

Antalya Müzesi Salonu'nda düzenlenecek ve 27 Martta sona erecek etkinliğe 9 ülkeden 42 kısa film katılacak. Yönetmenlerin 2001-2011 yılları arasındaki çalışmalarından oluşan gösterim programında, bireysel ve toplumsal konulara değinen animasyon, deneysel, kurgu ve belgesel türlerinde filmler gösterilecek.

Arjantinli yönetmen Santiago Bou Grasso'nun 'El Empleo' adlı çalışması sistemin ezdiği bireyi anlatırken, Haşmet Topaloğlu ve Belmin Söylemez'in 'Bugün İstanbul Ne Kadar Güzel'i, Türkiye'de seçimler esnasında yaşanan görüntüleri, Tolga Arı'nın 'Hezarfen'i ise uçmanın tarihini animasyon bir filmle yorumluyor.

Sinemaseverler Serge Avedikian gibi ödüllü yönetmenlerin yanı sıra genç sinemacıların da ilk filmlerini izleme olanağı bulacaklar. Yarın başlayacak etkinlikte filmler, aynı gün 17.00-19.00, Cumartesi ve Pazar günleri ise 15.00-18.00 saatlerinde ücretsiz izlenebilecek.

-1. AKDENİZ SANAT GÜNLERİ-

Akdeniz Üniversitesinin ev sahipliğinde, Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş, Antalya Tanıtım Vakfı, Antalya Gazeteciler Cemiyeti ve Antalya Sivil Toplum Kuruluşları Güç Birliği'nin işbirliğiyle düzenlenen

"Akdeniz Art 2011-I. Akdeniz Sanat Günleri" projesi ile 30 Mart'3 Nisan tarihlerinde kentte sanat bayramı yaşanacak.

Etkinlik, Antalya'nın tüm Akdeniz ülkeleri sanatçı ve sanatseverleri için cazip bir sanat merkezi haline getirilmesi, yerel halkın plastik sanatlara ilgisinin artırılması, yerli ve yabancı sanatçılar arasındaki işbirliği ve iletişimin geliştirilmesi amaçlarıyla çok boyutlu ve uluslararası katılımlı olacak.

Sergiler ve panellerle plastik sanatların sanatseverlerle buluşacağı etkinliğin açılışında Antalya Devlet Senfoni Orkestrası da konser verecek.

-BALE-

ANTDOB sanatçıları, Arkın Zirek'in sahneye koyduğu, koreografisi Beyhan Murphy'ye ait "Güldestan" adlı iki perdelik bale eseriyle 26 Martta sanatseverlerin karşısında olacak.

Müziklerini Mercan Dede'nin yaptığı eserde, metinleri Halit Ergenç seslendirecek. Tasavvuf anlayışıyla sarmalanmış modern bir dans gösterisi olan eser, sanatseverleri göçebe bir toplumun köklerinden, günümüz yaşamının içine doğru çeken bir yolculuğa çıkaracak.

Eserde dekor tasarımı Işın Mumcu'ya, kostüm tasarımı İsmail Dede'ye, ışık tasarımı ise Micheal Odam'a ait. Metinleri Orhan Pamuk'a ait eserde fonda kullanılan fotoğraflar ise usta fotoğrafçı Ara Güler imzası taşıyor. Eser, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-TİYATRO-

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT), Haşim İşcan Kültür Merkezi DT Sahnesi Küçük Salon'da Tenessee Williams'ın yazdığı, Can Yücel'in çevirdiği, Barış Eren'in yönettiği "Sırça Kümes"i yarın, 26 ve 27 Martta sahneleyecek.

ADT sanatçılarından Süheyla Çöllü, Selim Bayraktar, Gözen Müftüoğlu ve Gökhan Tüzün'ün rol aldığı oyun; umutları, beklentileri, geçmişleri ile yaşayan bir ailenin, yaşamın gerçekleriyle yüzleşmemesinin yarattığı hayal kırıklıklarını anlatıyor.

ADT, 29 Martta "Don Kişot" adlı çocuk oyunuyla minik tiyatroseverlerin karşısında olacak. Sürekli şövalye serüvenleri okumaktan aklı karışmış yaşlı, aristokrat ve aklına koyduğunu yapan kahraman "Don Kişot"un hikayesini Ebru Kara sahneye koydu. Miguel de Cervantes'in aynı ismi taşıyan romanı Don Kişot'tan uyarlanan eserde, Şenol Kaderoğlu, Sinem Arslanoğlu, Özcan Akgöz, Murat Çapar, Çağdaş Çobanoğlu, Gökhan Sevimli, Ecem Gözpınar, Gürkan Çakıcı ve Başak İşür rol alıyor.

Oyunlar, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-ABT OYUNCULARI-

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT), yarın ve 31 Martta, Antalya'da 1999-2004 yılları arasında bir fenomene dönüşen ve tiyatro dünyasında hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip "Barış İçin Aşk Grevi" ile izleyici karşısında olacak. Antik bir Yunan eserinden esinlenerek yazılmış olsa da günümüz Türkiyesi'nin sorunlarını etkileyici bir bakış açısıyla yakalayan oyun, ayrılığa karşı birlik mesajı veriyor.

'Barış İçin Aşk Grevi'nde, toprak derdine düşen ve bu yüzden sürekli savaş halinde olan erkeklerini dize getirmeye çalışan kadınların hikayesi, antik dönemden günümüze kesitler sunularak anlatılıyor. Savaşın getirdiği yıkıma daha fazla dayanamayacaklarını anlayan Anadolu kadınları, "Bir olmazsak, biz olamayız" diyerek kazan kaldırırlar ve topraklarına barış gelene kadar eşlerine aşk yasağı uygulamaya karar verirler. Köy seyirlik, orta oyunu, tuluat tiyatrosu gibi geleneksel Türk Tiyatrosu biçimlerinden de özellikler taşıyan bu neşeli oyunda, komedi unsurları seyirciye müzik ve dans eşliğinde sunuluyor.

Oyunun reji uygulaması Müfit Kayacan'a ait. Müzikler İhsan Kılavuz, dekor Cenap Aydınoğlu, kostüm Gizem Karasu, ışık Özgür Dokuyucu ve dans Mehmet Özgür tarafından yapılıyor. Barış İçin Aşk Grevi'nde Müfit Kayacan, Murat Ercanlı, Recep Kamiloğlu, Rüyam Olunçay, Hasibe Özgür, Safinaz Özgür, Mehmet Özgür, Murat Akyol, Saadet Yıldırım, Ezgi Albayrak, Gizem Karasu, İlhan Örenel, Bülent Patoğlu ve Dilek Nuray rol alıyor.

ABT oyuncuları, Bulgar yazar Hristo Boytchec'in bol ödüllü oyunu "Albay Kuş"u 26 Martta sahneleyecek.

Kimin deli kimin akıllı olduğunu irdeleyen ve orijinalinde, 6 deli etrafında geçen oyuna, yönetmen Murat Sarı derinlik katmak için 3 deli karakteri daha ekledi.

Cenap Aydınoğlu, Deniz Şen, Erdal Güven, Talat Turhan Türkeli, Hasibe Özgür, Mustafa Doğan Ayhan, Hüseyin Yirik, Murat Ercanlı, Bülent Patoğlu ve İlhan Örenel'in rol aldığı oyunun dekorunu Devlet Tiyatrosundan Murat Gülmez, müzik düzenlemelerini İhsan Kılavuz, ışığını Özkan Sezer ve Özgür Dokuyucu, kostümlerini Gizem Karasu hazırladı.

"Albay Kuş", Bosna Savaşı sırasında hiçbir şeyin olmadığı, manastırdan bozma bir psikiyatri kliniğinde, kaderlerine terk edilmiş 9 deli, yine onlar kadar ilginç bir doktorun etrafında gelişen hikayeyi anlatıyor. Delilerin, bir sabah manastırın bahçesine düşen yardım sandığından çıkan askeri üniformaları ısınmak için giydikten sonra üniformaların onlarda yarattığı kimlik değişimini, traji-komik dille ele alıyor.

Topluluk aynı gün minik seyircileri için, "Otobüs Durağında Üç Bencil" adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Özer Tunca'nın yazıp yönettiği, Bülent Patoğlu, Erdal Gürcan ve Mustafa Doğan Ayhan'ın rol aldığı çocuk oyununda, sözcüklerin yerine beden dili ön planda tutuluyor.

Tek perdelik oyun, durakta otobüs bekleyen üç bencilin aralarında yaşanan anlık ilişkileri, bencilliğin, mülkiyetçiliğin, yalnızlığın ve iletişimsizliğin hikayesini eğlenceli bir dille anlatılıyor.

ABT oyuncuları, 27 Martta "Fehim Paşa Konağı"nı sahneleyecek. Turgut Özakman'ın yazdığı eser, dekor düzenlemesinden müziklerine, danslarından görsel efektlerine kadar birçok yeniliği barındırıyor. Reji uygulamasını ve yönetmenliğini ABT Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan'ın yaptığı oyunun müzikleri İhsan Kılavuz'a ait.

Kalabalık bir kadroya sahip oyun, yıllardır halka nefes aldırmayan istibdat yönetiminin son günlerini konu alıyor. İstibdadın yıkılmaz paşası Fehim Paşa'nın eski sadık adamlarından Rasim Baba, "adam olsun" diye oyuncu oğlunu, yani Yusuf'u, Fehim Paşa'nın konağına götürür. Fehim Paşa, Yusuf'u eğlencelik alır. Bu, Fehim Paşa için sonunun başlangıcı olur. Yusuf, Paşa'nın kızına aşık olur. Karşılıksız aşkı nedeniyle kara sevdaya tutulan Yusuf, mahalleliyi de kara sevdalı eder. Bir kabadayının mazisiyle aydınlanan oyun, sonrasında buhranlı bir aşk, ardından siyasi bir parodiye dönüşür. Nihayetinde her şey başlama noktasında sona erer.

ABT oyuncularının sahnelediği eserler, Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor.

-KONSER-

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası 26 Martta şef Selman Ada yönetiminde konser verecek. Antalya Kültür Merkezi'ndeki konserde kemanda Lalecan Özay, soprano Nurdan Küçükekmekçi Aydın, mezzo soprano Serap Çiftçi, tenor Göksay Yaran, bariton Tamer Peker, bas Şafak Güç solist olarak sahne alacak.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title