Haberler

"2. Sodes İyi Örnekler Konferansı"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Hep memleketin moralini bozacak, olumsuz haberlerin üzerinden bir kamuoyu oluşması gerçekten üzüntü verici."

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Hep memleketin moralini bozacak, olumsuz haberlerin üzerinden bir kamuoyu oluşması gerçekten üzüntü verici. Çok fedakarca işler yapanlar var. Son derece başarılı çalışmalar yürüten insanlar var. Bunları daha fazla ön plana çıkarmalıyız" dedi.

Yılmaz, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2. Sosyal Destek Programları (SODES) İyi Örnekler Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, 2008 yılında başlatılan SODES'in yenilikçi bir program olduğunu belirtti.

SODES'in kapsayıcı kalkınma anlayışına dayandığını ifade eden Yılmaz, programın kalkınma sürecine olabildiğince bütün kesimlerin dahil edilmesini ve kalkınmanın nimetlerinden bütün kesimlerin yararlanmasını sağladığını dile getirdi.

İnsan odaklı SODES programlarını önemsediklerini vurgulayan Yılmaz, "Bizim için tek bir insan dahi çok önemlidir. Onun potansiyelini fark etmek, harekete geçirmek, bir insanda özgüven oluşturmak, bir insanın yaşama bakış açısını değiştirmek, bir insanın yeni fırsatlarla tanışmasını sağlamak bu programın en önemli özelliklerinden biridir. Her fert, birey değerlidir. Geniş rakamların içinde bireyin, ferdin eriyip gitmesini istemiyoruz. SODES de insanların, bireylerin hayatlarına değen, tek tek bireyler için anlam ifade eden bir program" diye konuştu.

Hiçbir bireyin kendisini dışlanmış hissetmemesini amaçladıklarını kaydeden Yılmaz, bu anlamda SODES'in önemli bir program olduğunu belirterek, programa emeği geçenlere şükranlarını sundu.

-"Projelerden 100 binlerce insan yararlandı"-

SODES programının 2023 hedefleriyle de birebir bağlantılı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, Türkiye'nin son 10 yılda ciddi bir atılım yaptığını ve milli gelirini 3'e katladığını, kişi başına düşen gelirin de yaklaşık 3'e katlandığını hatırlattı.

Yılmaz, "Fakat şimdi 'bu iş oldu bitti' dersek tuzağa düşmüş oluruz. Türkiye belli bir yere geldi ama daha kat etmesi gereken de epey bir mesafe var. Ülkemizi içinde bulunduğu durumda çok daha ileriye taşımamız gerekiyor" dedi.

2023 hedeflerini anımsatan Yılmaz, bu hedeflere ulaşmada kapsayıcı kalkınmanın büyük önemi bulunduğunu söyledi. Hedeflere ulaşmada her bireyin, yörenin katkısına ihtiyaç olduğunu dile getiren Yılmaz, "Bütün kesimlerin potansiyelini harekete geçirerek 2023'ü gerçekleştirebiliriz. Böyle gerçekleştirdiğimiz zaman 2023 zaten daha anlamlı hale gelir" diye konuştu.

SODES Programı kapsamında bakanlık olarak bir dayatmada bulunmadıklarını, sivil toplum kuruluşları ve kurumların kendi projelerini ürettiklerini belirten Yılmaz, ilgili kesimlerden kendi sorunlarını tespit ederek, çözüm üretmelerini istediklerini ve bunlara destek verdiklerini söyledi. Yılmaz, salondakilere seslenerek, "SODES'in sahibi sizsiniz, SODES'in sahibi yerel düzeyde projeleri üretenler, uygulayanlar" ifadelerini kullandı.

Bakan Yılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını sunduğunu belirterek, son 5 yılda SODES programlarına 674 milyon lira kaynak aktarıldığını ve 5 bin 792 projeye destek olunduğunu kaydetti. Yılmaz, programlarla yaygın bir etki oluşturulduğunu, 100 binlerce insanın bu projelerden yararlandığını vurguladı.

Bu sene de SODES programlarına devam edeceklerini dile getiren Yılmaz, önümüzdeki dönemlerde de imkanları zorlayarak programlara devam etmeyi planladıklarını belirterek, "SODES başarılı bir program, ciddi etkileri olan bir program. Bazı etkilerini belki yeterince göremiyoruz, uzun vadede daha net göreceğiz inşallah" dedi.

SODES programlarından, çocukların, engellilerin, kadınların, yaşlıların, ihtiyaç sahibi insanların yararlandığını ifade eden Yılmaz, dezavantajlı kesimlerin ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceklerini söyledi.

İyi iş yapmış olanların görülmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Hep memleketin moralini bozacak, olumsuz haberlerin üzerinden bir kamuoyu oluşması gerçekten üzüntü verici. Çok fedakarca işler yapanlar var. Son derece başarılı çalışmalar yürüten insanlar var. Bunları daha fazla ön plana çıkarmalıyız" diye konuştu.

Yılmaz, ayrıca iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasının da son derece önemli olduğunu dile getirdi. Bakan Yılmaz, konuşmasının ardından SODES Programı kapsamında dereceye giren proje uygulayıcılarına plaket takdim etti.

Daha sonra Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu'nun moderatörlüğünde, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) eski genel sekreteri Erdoğan Serdengeçti ve Kalkınma Bakanlığı Gelir Dağılımı ve Sosyal İçerme Dairesi Başkan Vekili Yusuf Yüksel'in konuşmacı olarak katıldığı "SODES'in Bölgeye Sosyal ve Ekonomik Faydaları" konulu panele geçildi.

Muhabir: Tuba Karahan

Yayıncı: Ahmet Ekici - MALATYA

Kaynak: AA / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Cevdet Yılmaz Türkiye Malatya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title