Haberler

Yeni Başbakan Koalisyon İstiyor

İngiltere'nin Yeni Başbakanı David Cameron, Liberal Demokrat Parti'yle Koalisyon Hükümeti Kuracak.

İngiltere'nin yeni Başbakanı David Cameron, Muhafazakar Parti ile Liberal Demokrat Parti'nin koalisyon hükümeti kurmayı amaçladığını söyledi.

İngiltere'de geçen hafta yapılan genel seçimde hiçbir siyasi parti hükümeti oluşturacak çoğunluğu elde edemeyince, partiler arasında beş gündür hükümeti kurma çalışmaları sürüyordu.

Kraliçe 2. Elizabeth'ten hükümeti kurma görevini aldıktan ve ülkenin yeni Başbakanı olduktan sonra Cameron, Downing Street'teki Başbakanlık konutuna geldi. Eşi Samantha ile birlikte konutun önünde kameraların karşısına geçen Cameron, Liberal Demokratlar'la koalisyon hükümeti oluşturmayı amaçladıklarını belirtti ve "Bunun ülkenin ihtiyacı olan güçlü ve istikrarlı bir hükümeti sağlama yolu olduğuna inanıyorum" dedi.

"Kraliçe benden hükümeti kurmamı istedi ve ben de kabul ettim" diyerek sözlerine başlayan Cameron, ülkenin istikrarı için çalışacağını ve "güçlü bir toplum oluşturmaları gerektiğini" söyledi.

"Siyasete girdim çünkü bu ülkeyi seviyorum" diyen Cameron, konuşmasının ardından eşi Samantha ile birlikte Başbakanlık Konutu "Number 10" kapısından içeri girdi.

İngiliz basını, iki siyasi partinin koalisyon hükümeti konusunda bir anlaşmanın eşiğinde olduğunu duyuruyor.

*** DAVID CAMERON, İNGİLTERE'NİN YENİ BAŞBAKANI OLDU ***

İngiltere'de günlerdir süren koalisyon pazarlıkları sona erdi. Hükümeti kurma görevini Kraliçe II Elizabet'ten alan Muhafazakâr Parti lideri David Cameron, ülkenin yeni başbakanı oldu.

Seçimin ardından başlayan pazarlıklar beş gün sürdü. Günlerdir hem muhafazakârlar hem de İşçi Partisi ile görüşmelerini sürdüren Liberal Demokrat Partisi, Muhafazakâr Parti ile koalisyona "evet" dedi. İşçi Partisi lideri Gordon Brown ise, koalisyon görüşmelerinin başarısız geçmesinin ardından liderlikten istifa etti.

SON 200 YILIN EN GENÇ BAŞBAKANI

David Cameron (43), 1812 yılında 42 yaşındayken başbakanlığa atanan Lord Liverpool'dan bu yana İngiltere'nin en genç başbakanı olarak tarihe geçti. Muhafazakar ile Liberal Demokrat Partisi arasında yapılan anlaşmaya göre, başbakanlığa muhafazakar David Cameron, yardımcılığına ise Liberal Demokrat Partisi lideri Nick Clegg getirildi. Yapılan anlaşmaya göre, 56 milletvekili ile seçimlerden üçüncü sırada çıkan Liberal Demokrat Partisi, yeni kabinede 4 bakan bulunduracak.

Hükümeti kurmak için yeterliği çoğunluğu sağlayamayan Cameron, Liberal Demokratlara da eğitim ve Seçim sistemi ile vergi sistemi olmak üzere birçok konuda taviz vermek zorunda kaldı.

GÖÇMEN SAYISINDA KISITLAMAYA GİDİLECEK

Hükümeti kurma görevini elde eden muhafazakârlar, parti politikalarında ve Seçim öncesi kampanya döneminde dile getirdikleri gibi ülkeye Avrupa Birliği dışından gelen göçmen sayısında kısıtlamaya gidecek. Bu çerçevede İngiltere'ye gelen yıllık 100 bini aşkın göçmen sayısı 'onbinlere' indirilecek.

Ülkede kaçak yaşayanlara yönelik daha sıkı tedbirler alınacak. Sınır güvenliğini kontrol edecek yeni bir güvenlik biriminin de kurulacağı belirtiliyor. Bu arada yeni hükümetin kabine dağılımı şu şekilde gerçekleşti:

Başbakan David Cameron

Başbakan Yardımcısı Nick Clegg

Maliye Bakanı George Osborne

İçişleri Bakanı Chris Huhne

Dışişleri Bakanı William Hague

Kabinenin diğer üyeleri henüz netleşmiş değil. Bu arada, David Cameron'un başbakanlığa atanmasının hemen ardından dünya liderleri Cameron'u kutladı. Cameron'u ilk arayanlar arasında ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avustralya Başbakanı ve Kanada Başbakanı yer aldı.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title