Haberler

Yemenli milletvekili Şevki el-Kadı'dan Marib uyarısı Açıklaması

Güncelleme:

Yemen milletvekili Şevki el-Kadı, İran destekli Husilerin, ülkede stratejik öneme sahip Marib ilini kontrol altına alma konusunda ısrarcı olduğuna, bölgede askeri baskı uyguladığına işaret ederek, Yemen ordusunun gelişmiş, kalifiye silahlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Yemen milletvekili Şevki el-Kadı, İran destekli Husilerin, ülkede stratejik öneme sahip Marib ilini kontrol altına alma konusunda ısrarcı olduğuna, bölgede askeri baskı uyguladığına işaret ederek, Yemen ordusunun gelişmiş, kalifiye silahlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Petrol ve doğalgaz açısından zengin olan Marib'te hükümete ait Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı karargahı da yer alıyor. Hükümetin etkili olduğu Marib ilinde savaştan önce çoğu vilayete elektrik tedarik eden bir enerji istasyonu da yer alıyor.

Husi milisleri, geçen yılın şubat ayından bu yana Marib'e yönelik saldırılarını yoğunlaştırmış durumda.

Taiz ili milletvekili Kadı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin kuzey bölgelerindeki "kalesi" kabul edilen, petrol bölgesi Marib'teki gelişmeleri değerlendirdi.

"Husiler, ya Marib ilini tamamen ele geçirmek, yahut herhangi bir siyasi çözümü dikte ettirmek ve bölgedeki servetin paylaşımına zemin hazırlamak için bölgeyi askeri baskı altında tutmaya çalışıyor" diyen Kadı, şunları kaydetti:

"Husilerin, Marib'in güney bölgelerinde son aylardaki ilerleyişine; ordunun gelişmiş ve kaliteli silah eksikliği ile Arap Koalisyonu'nun bu teçhizat eksikliğini sağlamadaki ciddiyetsizliği neden oldu."

Kadı, hükümet güçlerinin son zamanlarda Marib, Şebve ve Hacce'de kazandığı "zaferlere" dikkati çekerek, "Husiler zayıf ve kırılgan bir yapıya sahip, gerekli desteği aldıktan sonra ulusal ordunun önünde direnemezler." ifadesini kullandı.

Stockholm Anlaşması'ndan çekilme önerisi

Kadı, Yemen devlet ve hükümet yetkililerinin, Meclis üyelerinin Husiler ile hükümet arasında Aralık 2018'de imzalanan Stockholm Anlaşması'ndan çekilme taleplerini görmezden gelmesi konusunda duyduğu endişeyi dile getirdi.

Taraflar arasında imzalanan anlaşmanın esir değişimi, Hudeyde'de ateşkes, limanlar ve Taiz'in durumuyla ilgili maddelerine dikkati çeken Kadı, Stockholm Anlaşması'nın Hudeyde'yi geri alma süresini aksattığını, uluslararası denizcilik hatları kıyısında yer alan en önemli stratejik bölgelerden birindeki askeri operasyonların dondurulmasına neden olduğunu belirtti.

Kadı, bazı milletvekillerinin anlaşmadan çekilme taleplerinin yer aldığı mesajları, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye ilettiğini, ancak herhangi bir yanıt almadıklarını ve taleplerine karşı kayıtsız kalındığını söyledi.

Stockholm Anlaşması dışında kalan bölgeler için harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Kadı, "Kıyı bölgelerine (ülkenin batısına) yönelik askeri bir harekata destek veriyoruz. Hudeyde'nin Husilerin elinde kalması tehlike arz ediyor ve onlara güç sağlıyor." diye konuştu.

"Meclisin toplanması için bir düzenleme yok"

Kadı, milletvekili seçimlerinin en son 2003'te yapılması nedeniyle yıllardır yenilenemeyen, Yemen hükümetini ve Husileri destekleyenler şeklinde ikiye bölünmüş durumdaki Yemen Meclisi'nin durumuna da değindi.

Yemen basınında yer alan; Meclis'in son olarak 3 yıl önce Hudeyde ilinde toplandığı, yeni bir düzenlemeyle geçici başkent Aden'de bir araya geleceğine ilişkin haberleri reddeden Kadı, bunları "yatıştırma ve sahte güvence verme tarzı haberler" olarak değerlendirdi.

Kadı, Meclis'in toplanmasında yaşanan sıkıntıların sorumlularını "Meclis'in işleyişini ve görevlerini yerine getirmesini engellemekle" suçlayarak, "Kendi kontrollerinde olmayan güçlü ve etkili bir yasama organı istemiyorlar." dedi.

Meclis'in bir araya gelememesi ve yenilenememesi konusunda sorumluları eleştiren Kadı, "Kararlarından ve eylemlerinden onları sorumlu tutacak kimse olmadığından, kimsenin gözetimi olmaksızın istediklerini yapıyorlar." diye konuştu.

Yemen'de ekonominin durumu "trajik"

Yemen'in ekonomisinin durumunu "trajik" olarak nitelendiren Kadı, hükümete yolsuzluğu engelleme ve milyonlarca Yemenlinin açlıktan kurtarılması için çabalarını artırması çağrısında bulundu.

Kadı, "Yeni Merkez Bankası başkanının atanmasıyla birlikte gerçekleştirilen bazı reformlar var, ancak hükümetin krizi çözme çabaları hala yetersiz." değerlendirmesinde bulundu.

Yemen'deki ekonomik krizinin ilerleyen yıllarda devam etmesini beklediğini söyleyen Kadı, "Bu zor şartların üstesinden gelmenin yolu siyasi liderliğin ve hükümetin rolünü etkinleştirilmesi, Meclis'in ve meşru çerçeveye dahil diğer unsurların tehlikeyi sezip harekete geçmesi." ifadesini kullandı.

Yemen'deki iç savaş ve insani kriz

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen riyalinin dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle daha önce pek çok kentte gösteriler düzenlenmişti.

Yemen hükümetinin kontrolü altındaki bölgelerde salı günkü işlemlerde yerel paradaki büyük değer kaybıyla 1 dolar 1530 riyale ulaştı, ülkede büyük ekonomik kriz yaşanıyor.

BM'ye göre, dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de 30 milyonluk nüfusun yüzde 80'i insani yardıma ve korunmaya ihtiyaç duyuyor. Ayrıca dünyanın en kötü insani ve ekonomik krizlerinden birinin yaşandığı ülkede iç savaş, ekonomide yaklaşık 126 milyar dolar zarara yol açtı.

Kaynak: AA / Güncel

Milletvekili Yemen İran Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title