Haberler

Yazıcıoğlu, Hükümetin Alevi ve Başörtüsü Açılımını Değerlendirdi

BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, Alevi İnancına Sahip Vatandaşların En İyi Şekilde Yaşaması İçin Ne Gerekiyorsa Yapılmasından Yana Olduğunu Belirterek, "Ancak İki Ayrı Din Kurumunun Oluşturulması Tartışmalarını Doğru Bulmuyorum. Cami, Kilise, Sinagog ve Cemevlerinin Yan Yana Kullanılması Yanlış. Cemevleri Bir Başka Dinin İbadethanesi Gibi Gösterilmeye Çalışılıyor" Dedi.

BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, Alevi inancına sahip vatandaşların en iyi şekilde yaşaması için ne gerekiyorsa yapılmasından yana olduğunu belirterek, "Ancak iki ayrı din kurumunun oluşturulması tartışmalarını doğru bulmuyorum. Cami, kilise, sinagog ve cemevlerinin yan yana kullanılması yanlış. Cemevleri bir başka dinin ibadethanesi gibi gösterilmeye çalışılıyor" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın İspanya'daki "Başörtüsü siyasi bir simge bile olsa bunu çözmeliyiz" açıklamalarını de değerlendiren Yazıcıoğlu, "Başörtüsü siyasi simge değil, inancın simgesidir. Başörtüsü sorununu bir an evvel çözecekseniz çözün. Konuşmayın, çözün" ifadesini kullandı.

BBP lideri Yazıcıoğlu, parti genel merkezinde Biyologlar Birliği Derneği Genel Başkanı Kadir Sorucuoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Yazıcıoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine hükümetin yeni Alevi açılımı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başörtüsüyle ilgili İspanya'da yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Her iki konu hakkında da kullanılan 'açılım' sözüne itiraz eden Yazıcıoğlu, "Yeni bir moda yaratılıyor, açılım. Meselelerden bahsederken, 'Kürt açılımı', 'Alevi açılımı', 'af açılımı', 'Avrupa

açılımı' diyorlar. Sürekli açılıyorlar. Ben zatürree olurlar diye ikaz ediyorum. Bu yaklaşımlara itiraz edince de kapalıdan yana olduğumuzu söylüyorlar" diye konuştu.

Türkiye'de her dönem yeni tartışmalar başlatılmasından kaygı duyduğunu belirten Yazıcıoğlu, şöyle devam etti:

"Elbette Alevi vatandaşlarımızın en iyi şekilde yaşaması için ne gerekiyorsa yapılmasından yanayım. Ama iki ayrı din kurumu oluşturulması tartışmalarını doğru bulmuyorum. Cami, kilise, sinagog ve cemevlerinin yan yana kullanılması yanlış. Cemevleri bir başka dinin ibadethanesi gibi gösterilmeye çalışılıyor. Cemevlerini başka bir dinin ibadethaneleri gibi göstermek çok yanlıştır. Tartışma yanlış boyutlara akıp gidiyor. Başbakan hazırlıksız, 'Kürt sorunu vardır' dedi, başımıza iş açtı. Şimdi de altyapısı

oluşturulmadan Alevilerle ilgili siyasi bir giriş yapması yanlış. Bu meseleyi siyasi bir meseleye dönüştürmek ülkeye zarar verir."

Erdoğan'ın, "Başörtüsü siyasi bir simge bile olsa" şeklindeki sözüne de tepki gösteren Yazıcıoğlu, başörtüsünün siyasi simge değil inancın simgesi olduğunu söyledi. Bazı kadınların inançları gereği başlarını kapattığını vurgulayan Yazıcıoğlu, konuya inancın gereği şeklinde bakmak gerektiğini savundu. Başörtüsüne uygulanan yasağın demokrasiye, insan haklarına ve hukuka aykırı olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, "Eğer siyasi bir simge ise bu insanlar neden peruk takmak zorunda kalsın? İnsanlar siyasi simge

olarak birçok şeyi kullanabilir. Yakasına taktığı bir kurdele, rozet, boynuna astığı bir kolye, vücuduna yapıştırdığı başka bir şey, dövme vesaire hepsi siyasi simge olabilir. Siyasi bir simge için başörtüsü mü takmak lazım? Bu insanları sosyal hayattan, eğitimden dışlamak doğru değildir, hukuka, demokrasiye ve insan haklarına aykırıdır. Siyasi iradenin işi çözüm üretmektir. Bir an evvel çözecekseniz çözün. Konuşmayın, tartışma başlatmayın, konuyu yıpratmayın çözün. Tüm bunlar insanları cambaza

baktırmaktır. Gündemi kontrol altında tutmak adına, dikkatleri başka yerlerden çekmek adına bu tartışmalar başlatılıyor. Başörtüsü sorununu çözecekseniz çözün, neyi bekliyorsunuz?" şeklinde konuştu.

(YZE-CC-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title