Haberler

Olumsuz düşüncelerinizi ağır bir torba gibi taşımayın

Mert Çuhadaroğlu

Mert Çuhadaroğlu

Yazar
17.05.2022 09:51

Geçtiğimiz günlerde alışverişten dönerken elimdeki ağır torbalara bakınca aklıma gelen bu başlık oldu açıkçası. Fiziksel olarak sınırlarımızı zorlamayı sevdiğimiz gibi zaman zaman zihinsel olarak da gereğinden fazla yük alıyoruz. Olumsuz düşüncelerimizi gereğinden uzun taşıyarak yapıyoruz bunu çoğu zaman.

İnsanın aklına kendisiyle, hayatıyla, sevdikleriyle ilgili olumsuz düşünceler gelmesi normal. Normal olmayan ise bizim adeta bu düşüncelere yapışıp kalarak onları gerektiğinden daha fazla büyütüyor olmamız. Allah'tan pek çoğu gerçekleşmiyorlar.

Bunun için bir formül geliştirmemiz zihinsel sağlığımız açısından yararlı olacaktır kesinlikle. Herkes için geçerli tek bir çözüm bulabilmek oldukça zor görünüyor. Ben bu tip bir durumla karşılaştığımda yani aklıma olumsuz bir düşünce geldiğinde ve gereğinden fazla zihnimi meşgul ettiğinde tüm düşüncelerimi bırakıyorum. Hiçbir şey düşünmüyorum, ne olumlu ne de olumsuz hiçbir düşünceyi barındırmıyorum bir süre için. Bunu zihnime tüm düşünceleri bırak komutu vererek kısa süreler için başarabiliyorum.

Bazen de düşünceleri bir bulut gibi düşünüp aniden çıkan bir rüzgarın tüm bulutları sürüklediğini ve masmavi gökyüzüne baktığımı hayal ediyorum.

Olumsuz düşüncelerin yararlı yönleri de olabilir; örneğin bizi bir risk konusunda uyarıyor olabilirler. Dolayısıyla herhangi bir konuda olumsuz bir düşünce aklımıza geldiğinde bununla ilgili bir plan yapabilir veya aksiyon alabiliriz. Diğer yandan bunu yaptıktan sonra defalarca aynı senaryoları kafamızda tekrar ederek olumsuzlukları adeta hayatımıza davet etmemize de gerek yok diye düşünüyorum.

title