Haberler

Madde bağımlılığında ailenin rolü

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
11.06.2021 01:31

Günümüzde ciddi bir problem teşkil eden madde bağımlılığından korunma konusunda aile faktörü oldukça önemlidir. Birey, kendini ve sosyal çevresini olumsuz etkileyecek durumda ve tabi bunun yanında madde kullanma isteğini durduramama, toleransının gittikçe arttığını gözlemleyebildiğimiz ve bütün çevresini olumsuz şekilde etkileyen bir beyin hastalığıdır.

Aile faktörünün birey üzerinde önemli bir rolü bulunmaktadır. Aile bireyleri, çocuklarını yetiştirirken sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda teşvik etmeli ve kendine zarar sağlayacak ortamlardan uzak durmaları gerektiğini öğretmelidirler ancak b unun yanı sıra kendilerine güvenli ortam sağlamalıdırlar.

Ebeveynler çocuklarına madde bağımlılığı ile bilinçli bir davranış sergilemelerini sağlamada en önemli tutum kendi davranışlarıyla örnek olmalarıdır. Aileler çocukları için büyük ölçüde rol model olduklarını unutmamalıdırlar. Aileler bir sorunla karşılaştıkları zaman nasıl bir çözüm üretiyorlarsa benzer şekilde çocuklarda çözüm üretirler.Mesela; aile bireyleri çözüm üretmek konusunda bağımlılık yapıcı bir maddeye yöneliyor ise çocukta anne ve babayı rol model aldığı için aynı davranışı sergileyecektir.

Çocuğun gelişim sürecinde aile faktörünün destekleyici ve bunun yanında denetleyici olup erişkinlikteki davranışlarına yön vermektedir.

Risk Faktörleri Nedir?

Madde kullanımına başlayan bireylerin nedenleri herkese göre farklılık göstermektedir ancak bazı ortak noktalar bulunmaktadır. Bunların en başında merak duygusu, yakın çevresinin madde kullanması, arkadaş baskısı ve yetişkin bireylerin taklit edilmesi büyük ölçüde en önemli risk faktörleridir.

Aile bireylerinin arasında oluşan iletişim kopukluğu, ilgi ve sevgi açlığı, otoriter bir eğitim sistemi ile aileden uzaklaşıp madde kullanıma yönelim oluşturmaktadır.

Çocuğunun Madde Kullanımı Olduğunu Öğrenen Aileler Ne Yapmalı?

Çocuklarının madde kullandığını öğrenen ebeveynler ilk olarak sakin kalarak hareket etmelidirler. Çocuklarına karşı suçlayıcı bir tavır sergilememelidirler. Bu durumu aile bireyleri görmemezlikten gelmemeli, bu durumdan çekinerek gizlenmemeli ve bireyin davranışlarını takip edilerek tedavi için bir uzmana başvurabilirsiniz.

title