Haberler

Yased'e Göre Türkiye Katılım İfadesinin Çıkarılmasını Haketmiyor

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (Yased), Avrupa Birliği (AB) Zirvesi Bildirisinde Türkiye ile İlgili Olarak "Katılım" İfadesinin Çıkarılmasının Türkiye'nin Hak Etmediği Bir Tutum Olduğunu Bildirdi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Avrupa Birliği (AB) Zirvesi Bildirisinde Türkiye ile ilgili olarak "katılım" ifadesinin çıkarılmasının Türkiye'nin hak etmediği bir tutum olduğunu bildirdi.

YASED'den konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, zirve bildirisinde Türkiye ile ilgili olarak "katılım" ifadesinin çıkarılmasının AB sürecine zarar verdiğini ve kamuoyunun güvenini sarstığı belirtilerek "Hukuki açıdan da Türkiye'nin AB ile bugüne kadarki sözleşmeleri ve içinde bulunduğumuz sürece de aykırı bir tutum olan bu yaklaşım, yükümlülüklerini yerine getirme konusunda kararlılık içinde olan Türkiye'nin hak etmediği bir tutumdur," denildi.

"katılım" ifadesinin çıkarılmasının diplomatik, hukuki, resmi hiçbir gelenekle bağdaşmayan bir tutum olduğunun belirtildiği YASED açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"AB Zirvesi öncesi AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi tarafından kabul edilerek Zirveye sunulan sonuç bildirgesi taslağında, Türkiye ile ilgili kısımda AB'ye katılım ifadesinin kaldırılması, anlaşılması ve kabul edilmesi mümkün olmayan bir tavırdır.

Resmi olarak tam üyelik için müzakere sürecinde olan ve yükümlülüklerini yerine getirmekten kaçınmayan bir ülke olan Türkiye için katılım ifadesinin kullanılmasından kaçınılması, diplomatik, hukuki, resmi hiçbir gelenek ile bağdaşmayan bir tutumdur. Türkiye-AB ilişkileri uzun dönemli ilişkilerdir ancak bu ve benzeri yaklaşımlar geçici de olsa ilişkileri zedelemektedir. Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin devam etmesine rağmen, böyle bir süreçte bu tutumu anlamak ve kabul etmek mümkün değildir. Bu

tür girişimler, toplumun AB'nin kurumları, prensipleri ve kurallarına olan güvenini ve AB üyelik vizyonuna bağlılığını da sarsmaktadır.

Toplumlar arasındaki işbirliği ve güven ortamını zedeleyeceğini düşündüğümüz bu durumun 14 Aralık'ta yapılacak toplantıda düzeltilerek telafi edilmesini umuyoruz."

(ERÖ-ERÖ-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title