Haberler

Saçkıranda En Önemli Faktör Stres

Medical Park Samsun Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Köksal Alpay, saçkıranın başlangıcında ve devamında stresin en önemli faktör olduğunu söyledi.

Medical Park Samsun Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Köksal Alpay, saçkıranın başlangıcında ve devamında stresin en önemli faktör olduğunu söyledi.

Saçkıran (alopesia areata ) hastalığının iz bırakmayan, yuvarlak veya oval keskin sınırlı yama tarzında kıl kaybıyla giden bir hastalık olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Köksal Alpay, "Erkek ve bayanlarda eşit oranda görülür. Dermatologlara başvuran hastaların yüzde 1-2'sini oluşturur. Her yaş grubunda görülebilir. Nüksler sıkça görülür. Klinikte değişik şekillerde karşımıza çıkar. En sık saçlı deride yuvarlak, oval dökülmelerle başlar, dökülme bazen ağ tarzında, bazen tüm saçlı deriyi tutabilir" dedi.

Saçkıran hastalığında derinin normal görünümde olduğunu söyleyen Alpay, "Kızarıklık ve kepeklenme veya sivilceler yoktur. Bazen kaş ve kirpikler de dökülür. Bazı vakalarda tüm vücut kılları dökülür. Çıkan küçük lezyonlar birleşerek daha büyük geniş lezyonlara dönüşebilir. Lezyon üzerinde yeni çıkan saçlar ince ve sarımsıdır, zamanla koyulaşıp kalınlaşırlar. Hafif vakalarda kendiliğinden düzelme olabilir. Saçkıranda yüzde 10 ila 60 oranında tırnak tutulması olur. Ayırıcı tanıda mantar olmak üzere başka hastalıklarla karıştırılabilir. Saçkıranda başta mide ve tiroid olmak üzere birçok doku ve organ antijenlerine karşı antikorlar gösterilmiştir. Saçkıran ayrıca vitiligo, pernisyöz anemi, tiroid hastalığı ve diyabetle birlikte olabilir" diye konuştu.

Saçkıranın başlangıcında ve devamında stresin en önemli faktör olduğunu hatırlatan Alpay, "Tedavide lokal ve sistemik ilaçlar verilir. Halk arasında deriye sarımsak ve sirke sürmek yaygın bilinen bir uygulamadır. Minoxidil, anthralin topikal steroid. Deride eritem yapan diğer ajanlar. Kronik şiddetli vakalarda topikal duyarlandırıcılar, sistemik steroidler, siklosporin, metotrexat gibi immunsuppresif ajanlar ayrıca PUVA, dapson, sulfasalizin, kriyoterapi, akupunktur kullanılabilir" ifadelerini kullandı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Samsun Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title