Haberler

Yapılan zam sonrası kontak kapatmışlardı! Trendyol kuryelerinin eylemi ülke geneline yayıldı

Güncelleme:

Trendyol'da kendi hesabına çalışan sözleşmeli moto kuryeler, ücretlerine yapılan yüzde 11'lik zammı protesto etmek için dün İstanbul'da kontak kapatma eylemleri başlatmıştı. Bu sabah eylemler ülke geneline taşındı ve birçok kentte kuryeler kontak kapattı. Trendyol, kuryelerin kazançlarının 10 bin TL'nin altında kalmadığını belirtirken, kuryeler ise masraflar çıkarılınca kendilerine 4-5 bin lira gibi bir para kaldığını söyledi.

Online alışveriş platformu Trendyol'da zam uyuşmazlığı nedeniyle iş bırakma eylemleri sürüyor. Maaşlarına yüzde 11 oranında zam yapıldığını belirten ve bunu protesto etmek için dün şirketin İstanbul Maslak'taki binası önünde toplanan Trendyol Express çalışanları, bugün de ülke genelinde kontak kapatma eylemine devam etti. Sabahın erken saatlerinde farklı illerdeki çeşitli şube önlerinde toplanan çalışanlar, "Taleplerimiz karşılanana kadar tüm yurtta şube açılış saatlerinde toplanıyoruz, kontak açmıyoruz, yük indirmiyoruz, ateş ölçtürmüyoruz" açıklamasını yaptı.

'EFSANE DİRENİŞ GÜNLERİ' GÖNDERMESİ

Trendyol'un 'Efsane İndirim Günleri' şeklinde duyurduğu kampanya dönemlerine gönderme de yapan çalışanların '24 Ocak Trendyol Süper Direniş Günleri başladı' açıklamaları dikkat çekti.

Çeşitli sosyal medya hesaplarından görüntüler de paylaşan çalışanlar, "Hakkımız olanı istiyoruz", "Hava koşulları değil, sefalet zammı kontakları kapattı" ve "Haksız zam varsa kontak açmak yok" açıklamalarını yaptı.

Yapılan zam sonrası kontak kapatmışlardı! Trendyol kuryelerinin eylemi ülke geneline yayıldı

TRENDYOL: KONTAK KAPATANLAR KENDİ HESABINA ÇALIŞANLAR

Trendyol kaynakları ise, kontak kapatan çalışanların bordrolu motokuryeler değil, sözleşmeli çalışan olduğunu, ticari araçlarla Trendyol adına paket dağıtan ve kendi nam ve hesabına çalışanlar olduğunu belirtti.

Eylemde olan çalışanlar da kendilerini "Bizler Trendyol'un işçileri değil taşeronlarıyız, Trendyol'a kendi araçlarıyla kargo dağıtım hizmeti veren kuryeleriz" şeklinde tanımlıyor.

TRENDYOL: PİYASANIN İKİ KATI ÜCRET ALIYORLAR

Kontak kapatma eylemindeki çalışanlara göre yapılan zam yüzde 11 iken, Trendyol tarafına göre ise bu oran yüzde 22.

Şu an eylemde olan çalışanların piyasa ortalamasının yaklaşık iki katı ücret aldığını belirten Trendyol kaynakları, bu çalışanların hak edişlerinin 10 bin TL'nin altında kalması durumunda bunun en az 10 bin liraya tamamlanacağı garantisini Trendyol'un kendilerine verdiğini ifade etti.

Yapılan zam sonrası kontak kapatmışlardı! Trendyol kuryelerinin eylemi ülke geneline yayıldı

TRENDYOL: 10 BİN TL'NİN ALTINDA KAZANAN YOK

Yani Trendyol kaynaklarına göre, dağıtılan paket sayısına göre yapılan ödemenin ardından çalışanlar arasında ücreti 10 bin TL'nin altında kalan olmuyor. Yüzde 22'lik zammın da bu hak ediş tutarı göz önüne alınarak yapıldığı belirtiliyor. Trendyol kaynakları ayrıca, sözleşmeli olarak kendi araçlarıyla dağıtım yapan yaklaşık 6 bin kişi olduğunu, kontak kapatma eylemi yapan çalışanların ise 300-400 kişiyle sınırlı olduğunu ileri sürdü.

"MASRAFLAR ÇIKARILDIĞINDA 4 BİN TL KALIYOR"

Trendyol Express çalışanları ise, Trendyol ile her sene paket başına anlaşma yaptıklarını, bu anlaşmanın geçen yıl 4,75 TL + KDV olduğu bilgisini verdi. Aylık gelirinin yüzde 11'lik zam sonrası 9 bin TL'den 10 bin TL'ye çıktığını anlatan çalışanlar, bu kazançtan araç yakıtı, sigorta, bakım masrafı ve vergiler gibi tüm masraflar çıkarıldığında kendilerine kalan net tutarın 3 bin 500 TL ila 4 bin TL dolaylarında olduğunu ifade etti.

Paket başına yüzde 50 zam yapılmasını talep eden çalışanlar, "Giderlerimizi düşünce bize kalan kazanç asgari ücretin altında kalıyor. Sürekli yükselen enflasyonun ve tüm masraflarımızın bir yılda iki kat arttığı bir ortamda bize yüzde 11 zam yapılmasını kabul etmiyoruz. Tüm protestomuz bu yüzden" dedi.

Yapılan zam sonrası kontak kapatmışlardı! Trendyol kuryelerinin eylemi ülke geneline yayıldıTrendyol'un sözleşmeli teslimatçılarının sosyal medya hesaplarından duyurduğu kazanç tablosu

"HAK ARAMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ KALMADI"

"Hasta olsak da kazanç sağlayabilmek için işe gitmek zorundayız. Yıllık izin gibi haklarımız yok" diyen çalışanlar, yaşadıkları süreci şu sözlerle özetledi:

"Ayağında dikişle işe gelmek zorunda olan ya da ateşi varken paket dağıtmak zorunda olan arkadaşlar oldu. Her gün sabahın çok erken bir saatinden gece saatlerine kadar 5 katlı binalara tırmanıp duruyoruz. Bir de üzerine kazandığımız tutarlar komik boyutlara ulaşınca meydanlarda hak aramaktan başka çaremiz kalmadı. Şu an İstanbul, Eskişehir, Diyarbakır, Ege Bölgesi'nin önemli bir kısmı… Herkes kendi şubesinin önünde kontak kapatma eyleminde."

TALEPLERİ KARŞILANANA KADAR EYLEME DEVAM EDECEKLER

Trendyol tarafının kendileriyle irtibata geçmediğini de ekleyen çalışanlar, talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini dile getirdi. Çalışanlar ayrıca, bugün (25 Ocak 2022) İstanbul'un hem Avrupa hem Anadolu yakasında iki ayrı eylem noktası hazırlığında olduklarını da kaydetti.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Trendyol Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (8)

Araf Kılıç:

Trendyol emekçilerin hakkını gasp ediyorsa dahada trendyoldan alışveriş yapmam.Emekçinin aldığı rakamı diline 10 bin lira diye lanse edebilen zihniyetin sömürü zihniyeti olduğunu ve eğer para kazanıyorsanız çalışanlarınızın sayesindedir.Bir yemek semetinin patronu kaç tane çıkarki bu dünyadan helal olsun adama...

62
5
yanıtYanıtla
Dadaş Erzurumlu:

Yanınızdayım Trendyol hesabımı kapatıyorum. Yapılan yakıt zamları içinde kontak kapatmaya hazırım.

40
11
yanıtYanıtla
Vscorpion:

Dünyanın parasını kazanıyorlar net 15.000tl altında kazanan kurye yok! Aç gözlü doyumsuzlar! Taa evvelki yaz saatine 30tl alıyorlardı ama trendyol bunu kendi kendi kendine yaptı, motorlu kurye piyasa saati 15tl iken 25tl sonrada 30tl yaparak bunları havalandırdı, küçük esnaf bu trendyol yüzünden paket dağıtacak kurye bulamadı, bak şımarttığınız kuryeler şimdi sizi beğenmiyor, bunlar nankör saatine 100tl verseniz çok demezler 2 ay sonra 100tl de az derler!

19
31
yanıtYanıtla
Tolgahan MELİKOĞLU:

Birincisi bu eylem motor kurye değil kargo taşıyıcıları ikincisi adamlar 1 senedir 10 bin kazanamıyorlar daha vahim olanı her ay giderleri 5000 e yaklaştı ellerine asgari ücret bile kalmıyor oturduğunuz yerden sallayacağınıza biraz araştırmanızı tavsiye ediyorum

yanıt4
yanıt2
ender türk :

trendyol da satış yapanlardan aldığı faiş komisyonlar yetmedi , rekabet kurumunun adamlarını inanılmaz rakamlara kendine transfer edip hukuksuzluk yaptı buda yetmedi , şimdide bu insanların emeklerinemi göz dikti % 11 zam nedir arkadaş , resmen sömürü düzeni.

40
4
yanıtYanıtla
o zen:

Bu işin böyle olacağı belliydi zaten

35
2
yanıtYanıtla
Mehmet Yarcan:

Haberin Başlığında beğenmedi diye yazmışsınız! Garibanlar geçinebilmeye çalışıyor. Sanki çok bir zam yapmışlarda kuryelerde sorun var. Başlık düzeltilmeli.

26
7
yanıtYanıtla
Vscorpion:

Ayda 17.000 üzerinde net kazancı olanlarmı gariban?

yanıt7
yanıt9
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title