Haberler

Yala: Tayland'da Askeri Darbe

Tayland'ın Güneyinde Yaşayan Müslümanlar, Darbe Lideri Müslüman General Sonthi Boonyaratglin'in Müslüman Halkın Çoğunlukta Olduğu Güney İllerindeki Sorunları Gidereceğini Umuyor.

Tayland'ın güneyinde yaşayan Müslümanlar, darbe lideri Müslüman General Sonthi Boonyaratglin'in Müslüman halkın çoğunlukta olduğu güney illerindeki sorunları gidereceğini umuyor.

Ocak 2004'ten bu yana ayrılkçı grupların şiddet gösterilerine sahne olan, Müslümanlar'ın çoğunlukta olduğu 3 il, Narathiwat, Pattani ve Yala'da, 2005 yılında devrik başbakan Thaksin'in kararıyla acil durum yönetimi uygulanması yoğun eleştiriye neden olmuştu.

Uzmanlar Thaksin'in bölgede acil durum yönetimi uygulanması kararının, yalnızca Bankgok ile güneydeki geniş Müslüman topluluğu arasındaki tansiyonu yükselttiğini belirtiyor.

Singapur'daki Savunma ve Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nde profesör asistanlığı yapan Joseph Liow, devrik başbakanın güneyde sevilmediğini belirterek, Tayland ordusunun ilk Müslüman lideri olan Boonyaratglin ile ilgili olarak ise, "Sonthi, isyancılarla diyaloğun gerekli olduğunu ima etmişti. Bu Thaksin'in paylaştığı bir görüş değildi" diye belirtti.

Bangkok'taki Chulalongkorn Üniversitesi'nden Panitan Wattanayagorn, "Sonthi, güneydeki problemi siyasi liderin engellemesi nedeniyle çözemediğini belirtmişti. Şimdi bu durum yok. O zaman bu problemi çözebilir" diye kaydetti.

Narathiwat sokaklarındaki halk darbe lideri Sonthi Boonyaratglin'in bölgeye barış getirebileceğinden umutlu olduklarını belirtiyor. Esnaf Raira Manee (30), "Bir darbe olduğu için ve darbe lideri bir Müslüman olduğu için memnunum. Umuyorum ki, Tayland'ın 3 ilindeki problemi çözecek, çünkü o bizi iyi biliyor. Thaksin bizi anlamıyor" diye konuştu. Yala şehrinde bir işçi olan Kordiya Mapae (45) konuyla ilgili olarak, "Kendisinin de bir Müslüman olmasından dolayı umarım, güneydeki problemi çözebilir ve köylülerle iletişim sağlayabilir" diye belirtti.

Savunma ve Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nden araştırmacı S. P. Harish ise Sonthi'nin, Bangkok'taki karmaşa sona erene kadar bir grişimde bulunulmamasının akıllıca olacağını ifade etti. Harish, "Müslüman olmasından dolayı biraz yardımcı olabilir ancak bu ayaklanmayı çözebileceğini sanmıyorum" diye belirtti.

Diğer uzmanlar da Sonthi'nin meseleyi tek başına çözemeyeceğini düşünüyor ancak darbe liderinin denemek için siyasi bir isteği olduğunu da ekliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title