Haberler

Van: İller Bankası '11. Mahalli İdareler Eğitim Ve İstişare' Toplantısı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, katı atık sorununun ülkede utanılacak bir görüntü oluşturduğunu ifade ederek, "21. yüzyılda Avrupa Birliği'ne girilse de girilmese de bu sorun Türkiye'ye yakışmamaktadır" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, katı atık sorununun ülkede utanılacak bir görüntü oluşturduğunu ifade ederek, "21. yüzyılda Avrupa Birliği'ne girilse de girilmese de bu sorun Türkiye'ye yakışmamaktadır" dedi.

Büyük Urartu Oteli'nde düzenlenen 11. Mahalli İdareler Eğitim ve İstişare Toplantısı, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın katılımıyla bugün başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Hakkari, Bitlis, Muş ve Van illerine ait sinevizyon gösterisi izlendi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, belediye başkanlarının gelişen Türkiye'de şehirlerin patronları olarak çok önemli görevler üstlendiklerini ifade etti. Türkiye'nin kurucularının büyük ufuklarla geleceği planladığını, Devlet Su İşleri (DSİ), Karayolları ve İller Bankası'nın değerli insanlar tarafından kurulduğunu söyleyen Özak, "İller Bankası 1933 yılında Belediyeler Bankası olarak kuruldu. O zaman şehirlerde yaşan insanlar çok az sayıdaydı. Bugünse insanların yüzde 29 köyde, yüzde 71'i şehirde oturuyor. Bugün 50 milyon insan şehirlerde yaşıyor. Bu gerçekten gelişmişliğin göstergesidir. Ama, bunun bir külfeti de var. Birden bire şehirlere hücum ettik ama altyapı ve işsizlik sorunlarının yaşandığı bir ülkede kendimizi bulduk. Bu işin külfeti evvela belediyelere yıkıldı. Belediyeler şimdi bunun altından kalmaya çalışıyor ve da bunu başarıyor. Şimdi biz bu şehirleşmeye baktığımız zaman, İller Bankası'nın burada katkısı çok büyük. Şehirdeki nüfus artış oranına bakıldığında ülkemiz dünya ortalamasının çok üzerinde" diye konuştu.

Konuşmasında katı atık sorununu da değinen Bakan Nafiz Özak, hükümet olarak bu konuda ciddi çalışmalar başlattıklarını aktardı. Özak, "Katı atık maalesef utanacağımız bir görüntü. Benim memleketim Tarbzon'da katı atık deniz kenarına dökülürken, başka yere bakıyorsunuz bir arazi de yakılıyor. Yani 21. yüzyılda Avrupa Birliği'ne girsek de girmesek de bu sorun bizim geleneğimiz ve kültürümüze yakışmayacak bir şeydir" şeklinde konuştu. Bakan Özak, konuşmasının ardından Ankara'ya gitmek üzere toplantıdan ayrıldı. Bakanlık bürokratları ile 2 gün devam edecek olan toplantıya Muş, Bitlis, Hakkari ve Van illerinden 71 belediye temsilcisi katıldı.

İller Bakası Genel Müdürü Hidayet Atasay, İller Bankası olarak belediyelere çok düşük faizle krediler konusunda finansman desteğini sağdıklarını ancak, belediye başkanlarının ciddi bir kısmının ilk olarak makam aracı talep ettiklerini bildirdi. Bir belediye başkanının hemen binek aracı düşünmemesi gerektiğini söyleyen Atasay, "Öncelikli olarak binek aracı düşünenleri tenzih ederim. İnanıyorum çoğunluk böyle düşünmüyorsunuz. Biz işin içerisindeki kişiler olarak şunu diyoruz ki, bir yörede su ve kanalizasyon tamamlanmamışsa bir belediye başkanının başka bir alana girmesi o yöreye ihanettir" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title