Haberler

Uzmanından "soba, baca ve kömür kullanımına dikkat" uyarısı

Güncelleme:

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle evlerde kurulan sobaların karbonmonoksit zehirlenmeleri sonucu can kaybına neden olmaması için tedbirli olmak büyük önem taşıyor.

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle evlerde kurulan sobaların karbonmonoksit zehirlenmeleri sonucu can kaybına neden olmaması için tedbirli olmak büyük önem taşıyor.

Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk, AA muhabirine, doğalgazın kullanıma sunulamadığı ve merkezi sistemler, kalorifer sistemleriyle ısınmanın sağlanamadığı yerleşim yerlerindeki konutlarda katı yakıt olan odun, kömür kullanıldığını ve ısınma aracı olarak da soba çeşitlerinin tercih edildiğini belirtti.

Soba kullanımının, kullanıcılar açısından yangın çıkma riskinin yanı sıra boğucu ve zehirleyici gazlara maruz kalma riskini de beraberinde getirdiğine dikkati çeken Öztürk, söz konusu risklerin hanelerde can ve mal kaybına neden olduğunu vurguladı.

Öztürk, sobalarda ısınma amacıyla genellikle kalorifik değeri 2500/4000 kilokalori olan ve çok fazla kükürt içeren, zenginleştirme işlemine tabi tutulmamış tuvönan kömürler kullanıldığını aktararak, "Bu riskleri ortadan kaldırmak için soba seçiminden kurulumuna ve kullanımına ayrıca yakılacak kömürlerin niteliğine kadar tüm faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Soba seçimleri yakılacak kömürün cinsine uygun olmalı. Yakma tekniği de soba dizaynına ve yakılacak kömürün cinsine ve niteliklerine uygun olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Sobaların TSE belgeli olmasının yanı sıra sobayla ilgili açıklamaları içeren bir kullanma talimatının kullanıcıya verilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

"Soba uzun ömürlü olmalıdır.

Kullanımı ve temizlenmesi kolay olmalı ve değişik kömür türlerini verimli bir şekilde yakabilmeli ve tam yanma sağlamalıdır. Soba yanma ve ısı verimi yüksek olmalı, ısıtacağı hacme uygun ısıl kapasiteye haiz olmasının yanında soba dış yüzeylerinde aşırı sıcaklıklar oluşmamalı. Uniform bir ısı dağılımı sunmalıdır. Ayrıca sobanın yanma şiddeti ayarlanabilmelidir.

Soba oda içinde büyük hacim kaplamamalı ve düşük baca çekimine ihtiyaç göstermelidir.

Sobanın kapakları düzgün, sağlam ve sızdırmaz olmalı, ısındığında sızıntıya imkan vermemelidir."

"Bacaların tekniğe uygun inşa edilmesi gerekiyor"

Öztürk, soba ne kadar mükemmel dizayn edilmiş olursa olsun tekniğine uygun yapılmamış bir bacaya bağlı olması durumunda hiçbir zaman iyi netice vermeyeceğini ifade ederek, bacanın tekniğe uygun inşa edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sobayı bacaya bağlayan boruların çok uzun olmaması gerektiğini anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

"En fazla 2 dirseği olmalıdır. Soba boruları bacaya doğru yükselerek, yani meyilli olarak gitmeli, ek yerlerinden sızma olmamalıdır. Soba borusunun bacaya girdiği yerde boru ucu içeriye fazla girerek baca kesitini daraltmamalı ve baca çekişini engellememelidir. Bacanın altında temizleme kapağı varsa kapalı olmalı, bacaya hiçbir şekilde herhangi bir yerden hava sızıntısı olmamalıdır. Bacalar yılda en az iki defa temizletilmelidir. Baca çekişinin yeterli olduğu, soba boşken içine kağıt parçaları koyup yaktığınızda iyi bir yanma ve çekme olduğu gözlenerek kontrol edilmelidir."

Öztürk, zehirlenme olaylarının, bacanın iyi çekmemesinden, geri tepmesinden ve sobayı borulara bağlayan boğaz üzerindeki kelebeğin tam kapalı pozisyonda bırakılmasından kaynaklanabileceğini belirterek, "Gece yatmadan önce sobaya yeni kömür doldurmamalı. Kesinlikle belgeli kömür kullanılmalı, tozlu yıkanmamış, yasa dışı çıkarılıp satılan ve düşük kalorifik değere sahip kömürler asla kullanılmamalıdır. Lodoslu havalarda bacadan geri tepme oluyorsa gece yatarken soba mutlaka söndürülmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Zonguldak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title