Haberler

Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Türkiye'ye Eylül Ayında, 1 Milyar 59 Milyon Dolar Düzeyinde Uluslararası Doğrudan Yatırım Fiili Net Girişi Gerçekleşti.

Türkiye'ye Eylül ayında, 1 milyar 59 milyon dolar düzeyinde uluslararası doğrudan yatırım fiili net girişi gerçekleşti.

Hazine Müsteşarlığı, Eylül ayına ilişkin Uluslararası Doğrudan Yatırım Verilerini açıkladı.

Buna göre, uluslararası yatırımcıların Türkiye'de yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, Eylül ayında 861 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Sermaye girişinin 735 milyon doları, mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen geldi.

Türkiye'ye, Eylül ayında giren 861 milyon dolar olan nakit sermaye girişinin, 813 milyon dolarlık bölümü AB ülkeleri kaynaklı oldu.

2008 yılı Ocak - Eylül döneminde net doğrudan uluslararası yatırım fiili girişi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 azalarak 17 milyar 96 milyon dolar düzeyinden 12 12 milyar 311 milyon dolara geriledi.

Ocak - Eylül döneminde 10 milyar 74 milyon dolar olan uluslararası doğrudan yatırım girişinin 5 milyar 159 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen kaynaklandı. Bu yılın Ocak - Eylül döneminde nakit sermaye girişinin yüzde 74,2?si AB ülkeleri kaynaklı oldu.

Türkiye'de bu yılın Eylül ayında 153 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, 36 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

2008 yılı Eylül ayı sonu itibariyle 2 bin 224 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken 507 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki oldu.

Ocak - Eylül döneminde; 2 bin 731 adet uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile imalat sanayi sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü.

İmalat sanayiinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı ile başka yerde sınıflandırılmayan makine ve teçhizat imalatı birinci sırada yer alırken, bunları, gıda ürünleri ve içecek imalatı izledi.

2008 yılının dokuz ayında, kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 269 adet uluslararası sermayeli şirket şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 52 adedi imalat sanayiinde, 45 adedi toptan ve perakende ticaret sektöründe, 30 adedi ise gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektöründe faaliyette bulunuyor.

Bu yılın Ocak - Eylül döneminde kurulan 2 bin 731 adet uluslararası sermayeli şirketin, 1,430 adedi AB ülkeleri, 446 adedi diğer Avrupa ülkeleri, 437 adedi ise Yakın ve Ortadoğu ülkeleri ortaklı şirketler oldu.

Türkiye?de 2008 yılı Eylül ayı sonu itibariyle 17 bin 167 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, 3 bin 872 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Toplamda 21 bin 39 adet uluslararası sermayeli şirket Türkiye'de faaliyette bulunuyor.

21 bin 39 adet uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, imalat sanayi, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü. İmalat sanayiinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde tekstil ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu kimyasal madde ve ürünleri imalatı ile gıda ürünleri içecek imalatı izledi.

21 bin 39 adet uluslararası sermayeli firmanın ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise AB ülkeleri ortaklı girişim sayısının 12 bin 150 adet ile birinci sırada yer aldığı görüldü.

AB ülkeleri ortaklı uluslararası sermayeli şirketlerin içinde Almanya 3 bin 585 adet firma ile birinci sırayı alırken, onu İngiltere (2 bin 36 adet) ve Hollanda (1.645 adet) izledi.

21 bin 39 adet uluslararası sermayeli firmanın illere göre dağılımına bakıldığında, İstanbul'un 11 bin 203 adet ile birinci sırada yer aldığı görüldü. İstanbul'u Antalya (2 bin682 adet), Ankara (1.370 adet) ve Muğla (1.244 adet) takip etti.

İstanbul'da faaliyette bulunan 11 bin 203 adet uluslararası sermayeli firmanın başta toptan ve perakende ticaret (3 bin 988 adet) olmak üzere, imalat sanayi (2 bin 170 adet), gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri (1.635 adet) sektörlerinde bulundukları görüldü.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı? 27 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 27 Nisan burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title