Haberler

Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna'da, 2014'te yaşanan meydan olaylarının 1. yıl dönümünde, hayatını kaybedenler başkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanında düzenlenen törenle anıldı.

Ukrayna'da, 2014'te yaşanan meydan olaylarının 1. yıl dönümünde, hayatını kaybedenler başkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanında düzenlenen törenle anıldı.

Akşam saatlerinde Bağımsızlık Meydanında, geçen sene meydan olaylarında ölenlerin anısına resmi anma töreni düzenlendi. Törene, Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Başbakan Arseniy Yatsenyuk, kabine üyeleri, ülkedeki yabancı misyon şefleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma törenine eşi Marina ile katılan Petro Poroşenko yaptığı konuşmada, meydan olayları çerçevesinde yapılan Haysiyet Devrimi'nin ülkenin bağımsızlığı için verdikleri savaşta elde edilen ilk ve en önemli zafer olduğunu kaydederek, geçen sene bu meydanda ülkenin batısı ile doğusundan, kuzeyi ile güneyinden gelen vatandaşların yanyana, ülkenin geleceği için mücadele verdiğini vurguladı.

Poroşenko, meydandaki eylemcilerin sadece Yanukoviç'in kukla rejimiyle değil, belki de Ukrayna'nın Avrupa geleceği için mücadele verdiğini hatırlatarak, "İşte, o zaman düşman, Ukrayna'nın Gümrük Birliği'ne barışçıl yolla bağlamanın mümkün olmadığını anlayınca, artık tanklarla ve toplarla Ukrayna'yı parçalamak istedi" ifadesini kullandı.

Poroşenko, "Savaş için doğmayan, barıştan yana olan Ukraynalılar, eline silah alarak dünyadaki en güçlü ve çok iyi eğitilmiş orduya durdurabildi" ifadesine yer verdi.

Meydan olaylarında hayatını kaybeden kahramanların cesaretinin Rusya'nın saldırganlığına karşı mücadelede yüzbinlerce insana moral olduğunu ifade eden Poroşenko, düşmanın Ukrayna'ya saldırıyı yıllar önce planladığını ve buna göre kendi silahlı kuvvetlerini hazırladığını, ülkenin içinde de kendi uşaklarını oluşturduğunu dile getirdi.

Poroşenko, bu mücadelede kendilerinin haklı olduklarını kaydederek, "Bizim için bu savaş, kendi toprağı ve adalet için bir mücadeledir. Bunu tüm dünya biliyor ve Ukrayna'nın yanındadır" ifadesine yer verdi.

Günümüzde ülkede birlik ve beraberliğe her zamankinden daha ihtiyaç olduğunu kaydeden Poroşenko, "Ukrayna'nın barış içinde yaşayacağına, seçtiği Avrupa yolunda ilerleyeceğine ve gelişeceğine inanıyorum" diye konuştu.

Poroşenko, konuşmasını tamamlamasının ardından geçen sene meydan olaylarında ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Poroşenko, Yatsenyuk, diğer kabine üyeleri ve meydana gelen Ukraynalılar, hükümet güçleri ile çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden eylemcilerin anısına mum yakarak dua etti. Anma törenine gelen Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'ye Ukraynalılar yoğun ilgi gösterdi.

Gün boyunca meydan olaylarının yaşandığı Bağımsızlık Meydanına gelen vatandaşlar, silahlı çatışmaların yaşandığı ve geçen seneki meydan olaylarında eylemcilerin keskin nişancılar tarafından vurularak öldürüldüğü Gruşevski ve İnstitutskaya caddeleri boyunca yürüyüş düzenledi. Olay yerine gelenler, meydan olaylarında ölen eylemcilerin anısına dikilen anıtlara çiçek bırakarak, saygı duruşunda bulundu.

Görevinden azledilen eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya alması üzerine, 2013 Kasım ayında, Kiev'deki Bağımsızlık Meydanında protesto eylemleri başlarken, daha sonra protestocular ile hükümet güçleri arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda eylemci hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Arseniy Yatsenyuk Petro Poroşenko Ukrayna Kiev Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title