Haberler

Tutuklu ve Hükümlülerin Eserleri Fuarda Sergilendi

Van C.başsavcısı Yahya Akçadırcı, Eğitim Seviyeleri Düşük Olan

Van C.Başsavcısı Yahya Akçadırcı, eğitim seviyeleri düşük olan

terör ve örgütlü suçlardan tutuklu ve hükümlülerin boş zamanlarını değerlendirmek için

çeşitli kurslar düzenleyerek eğitim faaliyetlerine önem verdiklerini söyledi.

Van F ve M Tipi cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin yaptıkları el sanatı işlemeleri, 14. Van-Asya Enternasyonal Ticaret ve Turizm Fuarı'nda açılan stantda sergilendi. Yıl boyunca yaptıkları el sanatı işlemelerini özene yapan tutuklu ve hükümlülerin çalışmaları görenleri kendisine hayran bırakırken, cezaevinde açılan eğitim kursları ile ilgili İHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Van C.Başsavcısı Yahya Akçadırcı, cezaevinde yatan tutuklu ve hükümlülerin topluma yararlı bireyler haline gelmelerini amaçladıklarını belirtti. Bunun için çeşitli aktivitelerde bulunduklarını anlatan Çadırcı, "Van F Tipi cezaevimizde resim, mum, birinci kademe okuma yazma kursları açılmıştır. Bu kurslarımızdan 164 kişi eğitim alırken 153 kişiye sertifika verilmiştir. 2007 yılında ise mum, kandil yapımı, saz ve bilgisayar programcılığı kursları açılmıştır. Bu kursların açılmasının en büyük nedenlerinden biri de terör ve örgütlü suçlardan hüküm ve tutuklu bulunanların boş zamanlarını değerlendirmektir. Cezaevimizde örgütlü ve terör vasıflı hükümlü ve tutukluların bir çoğu Hakkari, Yüksekova, Muş ve Bitlis gibi il ve ilçelerden geldiği bir çoğunun eğitim seviyelerinin düşük olması nedeniyle eğitim faaliyetlerine önem verilmiştir" dedi.

Açılan kurslar sayesinde tutuklu ve hükümlülerin iş bulmalarının kolaylaşacağını ifade eden C.Başsavcısı Yahya Akçadırcı şöyle konuştu;

"Proje kapsamında açmış olduğumuz dekoratif mum yapımı ve kandil yapımı kurslarına katılacak kişiler, bilgi ve yeteneklerini geliştirip tahliye olduktan sonra günümüzde geçerli olan ve bölgemizde yeni fark edilen dekoratif sanat ve süs eşyası aynı zamanda nostaljik bir aydınlatma aracı olan kandil ve mum satışını yaparak rahatlıkla pazar bulabileceklerdir. Meslek ve sanat eğitimi almış bir şekilde kurumumuzdan tahliye olan hükümlü ve tutukluların iş bulmaları sonucu işsizlikten kaynaklanarak bulaşmış oldukları terör ve diğer suçlardan uzak duracakları gözlenmiştir. Hükümlü ve tutuklulara yeterli düzeyde sanatsal eğitim verirsek el sanatları atölyelerinde çalışabilecek bir eleman haline gelecektir. Kendisi iş bulduğu zaman üretken birey olarak ailesinin geçimini sağlayarak hem kendisinin hem de hayatını idame ettirerek ülke ekonomisine katkıda bulunacaktır. Bu eğitimi alan kişi küçük miktarda bir para ile ev atölyesini kurma imkanını her zaman bulacaktır"

Yahya Akçadırcı, Van M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda ise Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) işbirliğinde ahşap boyama kursuna katılan 15 hükümlü tarafından 400 parça ahşap malzemenin üretildiğini de söyledi.

(SER-MET-Y)

25.09.2007 16:38 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title