Haberler

Tüsiad Başkanı Arzuhan Yalçındağ Ebso'da

Tüsiad Başkanı Arzuhan Yalçındağ İzmir'de Ege Bölgesi Sanayi Odası Tarafından (Ebso) Gerçekleştirilen Değerlendirme Toplantısına Katıldı. Toplantıda İzmir Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu da Yer Aldı.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ İzmir'de Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından (EBSO) gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantıda İzmir Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu da yer aldı.

EBSO Meclis üyeleriyle bir araya gelen TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ, küresel ekonominin Türkiye yansımaları ve dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmaya karşı hükümetin alması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Kayıtdışı ekonomiyle mücadelenin bu sene son derece önemli hale geleceğine dikkat çeken Yalçındağ, hükümetin kayıtdışıyla mücadele konusunda samimi olduğuna inanmadığını belirterek, "Kayıtdışı ekonomi konusunda hiçbir siyasi partinin samimi olduğunu düşünmüyorum" dedi. Geçen yılın seçim yılı olmasın nedeniyle Türkiye'de mali politikaların hedefi yakalayamadığını ifade eden Yalçındağ, hedeflenen rakamlara ulaşılamadığı için bütçe açığının da arttığını söyledi. Gelişen ülkelerde ek önlemler alındığını ve Türkiye'nin de mutlaka önlemleri devreye sokması gerektiğini ifade eden Yalçındağ, ülkenin faiz ikilemiyle de karşı karşıya kaldığını belirtti. Maliye politikalarının büyük beceriyle götürülmesi gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, "2008'de büyüme oranı düşeceği için vergi geliri de düşecektir.

Küresel dalgalanmadan fazla etkilenmemek için beklenti yönetimini iyi yapabilmek gerekir. 2009'da büyümede yeniden ivme kazanabilmek için de Merkez Bankası gibi özerk kurumların bağımsızlığı önemli bir emniyet sübabı olacaktır." Dedi. IMF ile ilişkiler konusunda da açıklama yapan Yalçındağ, hükümetin Mayıs ayı sonrasında IMF ile nasıl çalışacağını şimdiden açıklamasında fayda olduğunu ifade etti. 2007 yılında yapılamayanların 2008 yılında yapılması gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, "Mecliste belediye yasası için bu kadar kalınabiliyorsa, Türk Ticaret Kanunu da çıkarılabilir diye düşünüyoruz" dedi. Konuşmasının ardından meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Yalçındağ, TÜSİAD ve TOBB arasındaki kıyaslamayla ilgili soruya ise şöyle yanıt verdi:

"Yapılarımız itibariyle odalar Birliği ile farklıyız. TÜSİAD'ın geleneğinde eylemci girişimler vardır. Yakında bir Başkanlar Konseyi düzenleyeceğiz. Bu söylemin bir adım ötesine geçecek miyiz onu hep beraber değerlendireceğiz. Aslında keşke, eğer tehlikeyi hepimiz fark ediyorsak, hem TÜSİAD, hem TOBB, hem TİSK, hem bütün sivil toplum örgütleri birlikte hareket etse.Yalnız kamplaşmanın, ideolojik tartışma getirmenin de Türkiye'ye çok fayda getireceği düşüncesinde değilim. Tartışma sürecinin daha zamana yayılmasını ve daha sağduyulu olmasının gerektiği düşüncesindeyim. Bazı toplumsal konular 'Hemen çözelim, kapatıp rafa kaldıralım' şeklinde yürütülemez. Bazen tartışmaların uzun sürmesinin sağlıklı olduğunu düşünüyorum." Yapay gündem yaratma çabaları olduğu yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Yalçındağ, Türkiye'de tek gündemle idare şeklinde kötü bir alışkanlık olduğunu belirterek, "Toplumsal bazı konuları önemsemeyelim demiyoruz. Türkiye birkaç gündemi paralel idare edebilecek bir ülke. İktidarın da bu anlamda iyi niyetli olduğunu düşünüyoruz, öyle varsayıyoruz. Yapılacak şey belli, yapacaklarını ümit ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili de açıklama yapan Yalçındağ, AB ile entegre süreci ve tam üyeliğin TÜSİAD'ın öncelikli konusu olduğunu belirtti. Bu pozisyonda 2007'nin kayıp bir yıl olduğunu ifade eden Yalçındağ, "Hükümet reform yapmadı ve bu konuda ivme kaybetmeye devam ediyor. Çok büyük bir kayıp Türkiye için. Etkin ve bölgesel şekilde lobi çalışmaları yapıldı. Günün birinde üye olacağız çünkü kazanılmış hukuksal haklarımız var. Sarkozy gibi devlet ve siyaset adamları ise zaman içinde gelip geçicidir" şeklinde konuştu. Toplantıda bir konuşma yapan EBSO Meclis Başkanı Ender Yorgancılar ise 2007 yılında baş gösteren ve 2008'e girildiğinde dalga dalga yayılan küresel krizin tehlikesi altında iken, şehitlere gözyaşı dökülürken ve ekonomi ciddi sinyaller verirken, hükümetin yapay gündemler yaratmasının çok üzücü olduğunu söyledi. Toplantıya katılan Başkan Kocaoğlu ise TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ'dan TÜSİAD'ın muhatabı olan kurumlara EXPO desteği konusunda mektuplar yazılmasının yararlı olabileceğini belirtti. Arzuhan Yalçındağ ise EXPO'nun TÜSİAD için de çok önemli olduğunu belirterek lobi çalışmalarını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

(YB-YK-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ
title