Haberler

Samsun'un Vezirköprü İlçesi Türkiye'nin Kenevir Üretim Merkezi Olacak

Güncelleme:

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde geleneksel yöntemlerle kenevir ekimi devam ediyor. Türkiye'nin kenevir merkezi olacak ilçedeki üretim Amerikalıların bile dikkatini çekti. Hükümetin desteğiyle Vezirköprü'de kenevir üretiminin artırılması ve sanayisinin kurulması gündemde.

Samsun'un Vezirköprü ilçesi Türkiye'nin kenevir merkezi olacak.

Türkiye'de ruhsatlı tek yer olan Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Narlısaray Mahallesi'nde vatandaşlar geleneksel yöntemlerle kenevir üretimi yapıyor. Burada üretilen kenevir Amerikalıların bile dikkatini çekti. Amerikalı kenevir eksperi Robert Cornell Clarke, Narlısaray Mahallesi'ndeki kenevir üzerine iki yıldır çalışma yürütüyor. Narlısaray'daki kenevir üretimini videoya çeken Clarke'ın burada üretilen kenevir ipinden halı ördürerek Amerika'ya götürdüğü belirtildi.

CUMHURBAŞKANI'NIN SÖZLERİ DİKKATLERİ BU İLÇEYE ÇEKTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Samsun'da partisinin aday tanıtım toplantısında, "Vezirköprü'de kenevir ekimini yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Burası kenevir ekim merkezi olacak. Endüstrisini burada kuracağız. Tekstilini de burada yapacağız" sözleri dikkatleri bu ilçeye çevirdi.

Samsun'un Vezirköprü İlçesi Türkiye'nin Kenevir Üretim Merkezi Olacak

AMERİKALILARIN BİLE DİKKATİNİ ÇEKTİ

Hükümetin desteğiyle Vezirköprü'de kenevir üretiminin artırılması ve sanayisinin kurulması gündemde. Cumhurbaşkanı'nın açıklamasıyla gündeme gelen ilçe, daha önce Amerikalıların dikkatini çekmiş. Dünyada kenevir üzerinde araştırma yapan bir şirketin müdürü ve kenevir eksperi Amerikalı Robert Cornell Clarke, 2016 yılında Narlısaray Mahallesi'ne gelerek burada kenevir üretim süreci üzerinde çalışma yapmaya başladı. Kenevir üretimiyle ilgili kamerayla video çekimleri yapan Amerikalı Clarke, çiftçilere köy popülasyonu yerine standart kenevir çeşitlerle üretim yapmalarını tavsiye ettiği belirtildi. Çiftçilerden tohum ve ürün aldığı belirtilen Clarke, kendirden kilim yaparak Amerika'ya götürdüğü ifade edildi. Ayrıca 2016 yılında ünlü bir Japon tekstil firması da Narlısaray'a gelerek dokunmuş ürün talebinde bulunmuş.

Samsun'un Vezirköprü İlçesi Türkiye'nin Kenevir Üretim Merkezi Olacak

"KENDİR ÜRETİMİNİN HER AŞAMASINI BELGESEL GİBİ ÇEKTİ"

Kendirle ilgili çalışmalar yapan aynı zamanda Narlısaray Ortaokulu'nda müdürlük yapmış Bünyamin Kıvrak, Vezirköprü'nün kenevir üretimi için eskiden bu yana önemli bir merkez olduğunu söyledi. Eskiden Narlısaray'da kendirden yapılan iplerin Osmanlı donanması gemilerinin halat ihtiyacını karşılandığını dile getiren Kıvrak, "1960'lı yıllardan sonra organik olmayan ürünlerin almasıyla kenevir üretimi yavaş yavaş düştü. Son zamanlarda doğal malzemelere yönelimle birlikte dünyadaki tekstil markaları kendir lifinin peşine düştüler. Bu köyle üretim eskiden bu güne kadar devam etti. Burada devam etmesinin sebebi ise kenevir saplarının ateşte yakılmasıdır. Türkiye'de kendir üretimi kontrollü olarak yapılıyor. Fakat burası eski ruhsatlandırmaya sahip olduğu için hala üretim sadece burada yapılabiliyor. Üretim bitme noktasındayken 2010 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden akademisyenlerimiz; Prof. Dr Ali Kemal Ayan ve Doç. Dr Selim Aytaç, Narlısaray'da kenevirle ilgili araştırma yapmaya başladı. Kendir konusunda halkı bilgilendirdiler. 2016 yılında ise kendir uzmanı Amerikalı Robert Cornell Clarke, keneviri üretimini incelemek için Narlısaray'a geldi. Kendir üretiminin her aşamasını belgesel gibi çekti. Buranın kendiri kendine özgü. Buradan ürün aldılar. Kastamonu'da bir atölyede kendir iplerini dokutarak halı yaptılar. Büyük ihtimalle bunları Amerika'da sattılar. 2016 yılında Japonya'nın ünlü bir tekstil firması buraya geldi. Buradan işlenmiş ürün talep ettiler" dedi.

Samsun'un Vezirköprü İlçesi Türkiye'nin Kenevir Üretim Merkezi Olacak

"ÜRETİMİ MEŞAKKATLİ BİR ÜRÜN"

Kenevir üretiminin zor bir süreç olduğunu vurgulayan Kıvrak, "Kenevir meşakkatli bir ürün. Medyaya yansıdığı gibi kolay bir ürün değil. Çok faydalı bir ürün ama üretimi zor. Belli aşamalardan geçmesi gerekiyor. İnsan gücüyle üretimi yapılıyor. Fakat üretiminde makineleşme ve modern tarım aletleri geliştirilirse zorlukların üstesinden gelinebilir" diye konuştu.

"GEÇEN YIL VE BU YIL TOHUM ALDILAR BURADAN"

30 yıldır kendir işiyle uğraştığını söyleyen Narlısaray sakini Halil Işıldak, "Baba mesleğimiz bu. Eskiden ip yapanlara ve kağıt fabrikasına satıyorduk. Fakat şimdi satılmıyor. Biz de sadece saplarını ateşi tutuşturmak için yakıyoruz. Destek verilirse yeniden üretim yapabiliriz. Amerikalılar geçtiğimiz yıllarda buraya geldi. Geçen yıl ve bu yıl tohum aldılar buradan. Bu yıl köyden 5 kişi ile anlaşma yaptılar. Kelek dediğimiz sap kısımlarını aldılar" şeklinde konuştu.

Samsun'un Vezirköprü İlçesi Türkiye'nin Kenevir Üretim Merkezi Olacak

"TOPRAĞI VERİMLİ HALE GETİRİYOR"

Kenevirin toprağa çok faydası olduğunu belirten mahalle sakini Ali Özyürek, "Kendir ekilen tarlada zararlı ot olmuyor. Toprağı verimli hale getiriyor. Kendir ekilen yerde gelecek yıl buğday ektiğin zaman gübresiz buğday olur" açıklamasında bulundu.

Kenevir konusunda yaşanan son gelişmelerden sonra diğer mahalle sakinleri de destek verildiği takdirde yeniden kenevir ekmek istediklerini belirttiler. Türkiye'de sınırlı olarak üretildiği yerlerden biri olan Narlısaray sakinleri şimdilik kendir saplarını ateşi tutuşturmak için kullanıyor. Bazıları ise ürettikleri kendir liflerini ip yapan kişilere kilosu 10-13 TL'den satıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Narlısaray Türkiye Kenevir Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title