Haberler

Türk-iş Genel Başkanı Kılıç Samsun'da

-İş Genel Başkanı Kılıç Samsun'da

-İŞ GENEL BAŞKANI KILIÇ SAMSUN'DA

- TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI SALİH KILIÇ:

- "BAZI İŞVEREN VE MÜLKİ AMİRLERİ, BELEDİYE BAŞKANLARI HATTA ÜNİVERSİTE AMİRLERİ DAHİ İŞÇİLERİN ÖRGÜTLENMESİNE EVET DEMEMEKTEDİR"

- "AB DİYORUZ, AMA ASYA STANDARTLARINDA İŞÇİ ÇALIŞTIRMA İSTEĞİ İNANDIRICI OLMUYOR"

- "İŞGÜCÜ MALİYETLERİNİ ARTIRAN UNSUR ASIL YÜZDE 28-39 VARAN VERGİ, SOSYAL KESİNTİ, HAMMADDE, ENERJİ, FAİZ GİRDİLERİDİR"

- "ASGARİ ÜCRETİN VERGİ ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİDİR"

- "3 YIL İÇERİSİNDE 20 BİN ÜYEMİZİ KAYBETTİK"

(FOTOĞRAFLI)

MUSTAFA DÖVER-İLYAS GÜN

SAMSUN (HA) - Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, sendikalaşmada yaşanan sorunları dile getirerek, "Bazı işveren ve mülki amirleri, belediye başkanları hatta üniversite amirleri dahi işçilerin örgütlenmesine evet dememektedir. AB diyoruz, ama Asya standartlarında işçi çalıştırma isteği inandırıcı gelmiyor" dedi.

Türk-İş 6. Bölge Temsilciliği'nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun katılımıyla düzenlenen ve 3 gün sürecek olan 4. Şube Başkanlığı Eğitim Semineri'ne katılan Salih Kılıç, çalışan kesimin sorunlarına değinerek, eksiklikleri dile getirdi. Kılıç, 21. yüzyılda fizyolojik ihtiyaçların giderilmesi, güven ortamında çalışılan iş, sağlıklı ücret, güvende iskan talebinin yaşama hakkı olduğunu söyledi. 10 milyon ücretlinin 6.5 milyonunun sigortalı, 700 binin sendikasız olduğunu, sendikasız toplumda demokrasinin gelişmesinin hem de örgütlü toplumun yaşamasının zorlaştığını kaydeden Kılıç, "Türkiye kavramsal olarak en önemli demokratik mekanizmalarda inanç, teşebbüs, düşünme, örgütlenme özgürlüğünün önemi ortaya çıkmaktadır. Örgütlenme, özgür en önemli kavramdır. Katılımcı demokrasinin yerleşmesi önemli. Bazı işveren ve mülki amirleri, belediye başkanları hatta üniversite amirleri dahi işçilerin örgütlenmesine evet dememektedir. Bu anayasal suçtur, yasaları ihlal eden davranış biçimleridir. Her şeyden önce örgütlenme özgürlüğü yeniden harekete geçirilmelidir" diye konuştu.

"3 yıl içerisinde 20 bin üyemizi kaybettik. 3 bin de diğer sendikalar" diyen Kılıç, "Haksız işten çıkarmalar nedeniyle yargıya gidenlerden yüzde 18'i işe geri dönme kararı aldı. Ancak yüzde 3'ü işe dönebildi. İşveren kendi lehine kullanmak istedi. İlke olarak AB değerleri, normları diyoruz, uluslararası standartları alıyoruz ilke olarak, Asya standartlarında işçi çalışma isteği inandırıcı olmuyor. Bizim rakibimiz kim? Esas bizim rakibimiz biziz; 1 milyon kaçak göçmen işçi, 4.5 milyon işsiz, 1 milyon çocuk işçi. Bu sorunlar giderilmeli. Türkiye'de yanlış bir tanı var. İşgücü maliyetlerini artıran unsur asıl yüzde 28-39'a varan vergi, hammadde, enerji, faiz girdileridir. Ama kamuoyunda Dünya Bankası raporunda bu işgücü maliyetleri olarak dile getirilmektedir" şeklinde konuştu.

Asgari ücretlinin bittiğini iddia eden Kılıç, şöyle devam etti:

"Asgari ücretten kimse memnun değil, herkesin ortak şikayeti. 5228 sayılı kanun Meclis'ten geçti. Bunu kim biliyor? Bilen yok. Yıllardır söylüyoruz, adaletsiz işgücü maliyeti işverene yük getirir. Yürürlükteki yasaya göre pırlanta, yakut, altın, elmas gibi dar gelirlinin kullanmadığı malların yüzde 18'inin KDV dışı bırakılması bizi incitmektedir. Biz de diyoruz, asgari ücretin vergi oranları düşürülmelidir. Emek üzerinden bu alınmalıdır."

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da, eğitim çalışmalarının önemine değinerek, sendikal faaliyetlerin demokratikleşmede ve işçi haklarının savunulmasındaki yerine değindi.

(MD-SA-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title