Haberler

Türk Eğitim-Sen'den 'Alım Gücü' Araştırması

Türk Eğitim Sen'in Yaptığı Araştırmaya Göre, Türkiye'deki Öğretmenlerin, Gıda Ürünlerini Satın Alabilmek İçin Oecd Ülkelerindeki Meslektaşlarına Göre 5 İla 12 Kat Para Ayırması Gerekiyor.

Türk Eğitim Sen'in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'deki öğretmenlerin, gıda ürünlerini satın alabilmek için OECD ülkelerindeki meslektaşlarına göre 5 ila 12 kat para ayırması gerekiyor.

Araştırmaya göre, ekmek, et, balık, süt, yağ, meyve, sebze, şeker, bal gibi gıda ürünlerini almak için Türkiye'de göreve yeni başlayan bir öğretmen, aylık maaşının yüzde 36'sını, 15 yıllık bir öğretmen de yüzde 30'unu ayırmak zorunda kalıyor.

Aynı ürünler için Almanya'da göreve yeni başlayan bir öğretmen aylık maaşının yüzde 3.4'ünü, 15 yıllık bir öğretmen yüzde 2.6'sını; İngiltere'de göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının yüzde 4.8'ini, 15 yıllık bir öğretmen yüzde 3.3'ünü; Hollanda'da göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının yüzde 4.9'unu, 15 yıllık bir öğretmen de yüzde 3.4'ünü harcıyor.

Diğer bazı OECD ülkelerinden de aynı şekilde örnekler verilen araştırmada, bu ülkelerdeki eğitim çalışanlarının, maaşlarının yüzde 2.5 ila yüzde 7.2'sini gıda ürünlerine harcarken, Türkiye'deki öğretmenlerin bu ülkelerdeki meslektaşlarından 5 ila 12 misli para ayırması gerektiği belirtildi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk yaptığı yazılı açıklamada, araştırmanın Türkiye'de alım gücünün düşüklüğünü gösterdiğini belirterek, ''Maaşının büyük çoğunluğu sadece gıda ve kiraya giden Türk öğretmenler düşük yaşam standardına sahiptir. Kemer sıkan ancak takati kalmayan çalışanlar, artık çözüm beklemektedir'' görüşüne yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title