Haberler

Türk Anayasası Modern Sisteme Yakın"

İSTANBUL Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından 'Hukuk Devleti ve Cumhuriyet Arasındaki İlişki' başlıklı sempozyum düzenlendi.

İSTANBUL Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından 'Hukuk Devleti ve Cumhuriyet Arasındaki İlişki' başlıklı sempozyum düzenlendi. Sempozyuma katılan Alman hukukçu Prof. Dr. Dr. h.c.Helmut Goerlich Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı değerlendirdi. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda insan haklarına değer verildiğini belirten Goerlich, "Federal Almanya Anayasası'nda sadece yorum olarak insandan bahsedilir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ise modern sisteme daha yakın" dedi.

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen sempozyuma İKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dr. h.c.Bahri Öztürk, Almanya Leipzig Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Dr. h.c.Helmut Goerlich, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

"'HUKUK DEVLETİ'NDE BELİRLEYİCİ KAVRAM DEVLET DEĞİL HUKUKTUR"

"Hukuk Devleti ve Cumhuriyet Arasındaki İlişki" konulu sempozyumda 'Cumhuriyet' ve 'hukuk devleti' kavramlarından bahseden Alman hukukçu Goerlich, devlet hukuku kavramının zamanla yerini 'hukuk devleti' kavramına bıraktığını vurguladı. Goerlich, "Hukuk devleti kavramı, 1798'de ortaya çıkmıştır. Böylece burada belirleyici olanın devlet değil hukuk olduğu söylenmesi amaçlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Cumhuriyet ve hukuk devleti kavramı bir terminoloji olarak anlaşılabilir. Cumhuriyet kavramı hukuk devletinin nitelikleriyle doldurulup ana kavram yaratılmıştır. Federal Almanya Anayasası'nda ise böyle değildir. Cumhuriyet kavramı, yalın bir şekilde bırakılmıştır" diye konuştu.

"TRUMP OY ÇOKLUĞUNA SAHİP OLMADAN GÜÇ SAHİBİ OLDU"

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın modern olduğunu ve anayasada insan haklarına değer verildiğini dile getiren Goerlich, diğer anayasaları da değerlendirdi. Avrupa Birliği Anayasası ile ABD Anayasası'nın kıyaslanamayacağını ifade eden Prof. Dr. Dr. h.c.Goerlich, "Fransa Cumhuriyeti Anayasası'nda, ABD Anayasası'na değinmek de gerek. Fransa Cumhuriyeti Anayasası'ndan çok farklı bir yapıya sahip. Bir seçimde oy hakkı eşit değildi ve bu hala devam etmektedir. Şu an Trump da, oy çokluğuna sahip olmadan güç sahibi oldu ve Başkan oldu. Her oy eşit sayılmıyor. Avrupa Birliği Anayasası ile ABD Anayasası kıyaslanamaz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI İNSAN HAKLARINI, MADDESİNE YAZILI OLARAK ALMIŞTIR"

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın ikinci maddesinde "Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir" yazdığını hatırlatan Goerlich, "Federal Almanya Anayasası'nda insan haklarından yorumla bahsedilebilir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, insan haklarını yazılı olarak maddesine almıştır. İnsan haklarının ele alınması da modernleşmenin bir unsuru olarak karşımıza çıkar. Çok uzun yıllar sonra insan hakları, Cumhuriyet'in bir unsuru olarak kabul edilmemiştir ancak Türk anayasası bunu direkt maddesine almıştır" dedi.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title