Haberler

Turist Dolandırıcıları Yakalandı

Antalya'da Polis, Tatilleri Sırasında Derici ve Kuyumcu Mağazalarındaki Alışverişlerinden Kalan Borçlarına Vergi Cezası Uygulanacağı Gibi Kimi Yöntemlerle Para Ödemelerini Sağlayarak Turistleri Dolandırdıkları İddia Edilen Bir Suç Örgütünü Ortaya Çıkardı.

Antalya'da polis, tatilleri sırasında derici ve kuyumcu mağazalarındaki alışverişlerinden kalan borçlarına vergi cezası uygulanacağı gibi kimi yöntemlerle para ödemelerini sağlayarak turistleri dolandırdıkları iddia edilen bir suç örgütünü ortaya çıkardı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğü ekipleri, yurtdışından ve Antalya'daki çok sayıda mağazadan gelen ihbarlar sonucu, Antalya'daki tatilleri sırasında derici ve kuyumcu mağazalarında alışveriş yapan yüzlerce turistin, ülkelerine döndüklerinde, Türkiye'deki kimi kişilere Western Union hesabıyla para göndererek dolandırıldıklarını belirledi. Soruşturmayı derinleştiren polis, istihbarat ve takip çalışması sonucu, dolandırıcılığın bağlantılı kişiler ve aynı yöntemi kullanan bir suç örgütünce yapıldığını tesbit etti. Suç örgütünün faaliyetleri ve üyeleri de aylar süren çalışmayla saptandı.

Polisin araştırmasında, turistlere ait telefon, adres ve hesap bilgilerinin, Antalya'daki tatilleri sırasında alışveriş yaptıkları kuyumcu ve derici mağazalarında çalıştığı öne sürülen kimi kişilerce ''iş gereği alındığı'', sonrasında bu bilgilerin suç örgütünün eline ulaştırıldığı anlaşıldı.

Suç örgütü üyelerinin, ellerindeki bu bilgilerle tatillerini tamamlayarak ülkelerine dönen turistleri mali polis, vergi denetmeni ve mağaza yöneticisi olarak aradıkları, yaptıkları alışverişlerden kalan borçlarına vergi cezası uygulanacağı, bu nedenle yapacakları erken ödemeyle cezanın ortadan kalkacağı gibi asılsız vaatlerde bulundukları öne sürüldü.

-5 milyon avro iddiası-

Telefonla aranan diğer kimi turistlerin de almayı planladıkları ürünlerle ilgili kampanyalara katılmaları suç örgütü üyelerince önerilirken, turistlerin bu tür yöntemlerle 5'er bin Avro'sunun dolandırıldığı öne sürüldü. Polis, araştırma sonucu, turistlerin Türkiye'deki alışverişlerinden kalan borçları için alacağı bulunan mağazaların da bu yöntemlerle dolandırıldığını belirlerken, suç örgütünün Danimarka, İsveç, Almanya, Belçika, Hollanda ve Rusya'daki yaklaşık bin turist ile Antalya bölgesinde çok sayıda derici ve kuyumcu mağazasını dolandırdıkları iddia edildi.

Savcılığın koordinesinde yapılan tüm belge, bilgi ve delillendirme çalışmalarının ardından polis, suç örgütünün, Antalya'da lider konumundaki kişilerle, para aktarımı konusunda da Ankara, Çanakkale, İstanbul, İzmir, Yalova ve İzmit'te ikamet eden bazı kişilerden oluşturulduğunu belirledi.

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından turistlerin ve mağazaların dolandırılmasına ilişkin ''Mantar'' adlı eşzamanlı operasyonlar düzenleyen mali büro amirliği ekipleri, 2'si kadın 18 kişiyi Antalya'da, yine 2'si kadın 8 kişiyi de diğer illerde gözaltına aldı. Suç örgütü oluşturarak nitelikli dolandırıcılık yaptıkları ve suç örgütünün üyesi oldukları iddia edilen 26 kişinin emniyet birimlerindeki sorgularının sürdüğü bildirildi.

Polis, dolandırıcılığın boyutunun yaklaşık 5 milyon Avro'ya ulaştığını duyurdu.

Öte yandan mağdur turistlere ait bilgilerin, çeşitli mağazalarda daha önce çalışan kimi kişilerce sağlandığı ve suç örgütüne ulaştırıldığı iddia edilirken, gözaltına alınan kişiler arasında turistik mağazalarda çalışan kişilerin de bulunduğu öğrenildi.

Polis, suç örgütünün liderleri oldukları ve aynı suçlardan sabıkaları bulundukları bildirilen A.E., E.Ç., Ü.E. ve F.Ç. adlı kadınlar ile A.Ç., C.Ç., Ç.Ç., D.A., E.T., S.T., M.O., M.E., Y.A., F.Ç. ve isimleri öğrenilemeyen 4 zanlının Antalya'da, Z.A. ve S.Y. adlı kadınlarla N.A., S.I., E.O., K.T., İ.A. ve A.K.'nın diğer illerde sorgularının sürdüğünü açıkladı.

Operasyonda gözaltına alınan kişi sayısının artabileceği kaydedildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title