Haberler

Tokat: AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayalan'dan Çiftçiye Destek Değerlendirmesi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Tokat Milletvekili Dr. Şükrü Ayalan, Çiftçiye Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Desteğini AK Parti İktidarının Verdiğini Belirtti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Tokat Milletvekili Dr. Şükrü Ayalan, çiftçiye cumhuriyet tarihinin en büyük desteğini AK Parti iktidarının verdiğini belirtti.

AK Parti iktidarının çiftçilere yapmış olduğu destek ve kredilerle ilgili yazılı açıklama yapan Ayalan, 2002 yılında hayvancılığa verilen destek 83 milyon YTL iken, bu tutarın 2005 yılında tam 6 katına yani 596 milyon YTL'ye çıktığını kaydetti. Ayalan, çiftçiye cumhuriyet tarihinin en büyük desteğini AK Parti iktidarının verdiğini ifade ederek, "2002 yılında 39 milyon YTL olan yem bitkileri desteğini 210 milyon YTL'ye çıkardık. Doğrudan Gelir Desteği ödemelerini ürüne yönlendirdik. 225 milyon YTL olan prim ödemelerini 925 milyon YTL'ye çıkardık. 2002 yılında tarıma yapılan toplam destekleme miktarı 2.1 milyar YTL iken iktidarımızda bu rakam 2.5 kat artarak 2006'da 5 milyar YTL'ye ulaştı. 2002-2005 yılları arasında çiftçimize 1 milyon 323 bin YTL mazot ve gübre desteği verdik. Çiftçimize ilk defa kullandığı mazota karşılık destek AK Parti iktidarı döneminde başladı. Bugüne kadar toplam 1 katrilyon 50 YTL mazot desteği verdik. Bunun yanında 2001 yılında kaldırılan gübre desteği iktidarımızla birlikte 2005 yılında yeniden çiftçimize ödenmeye başladı. Bugüne kadar toplam 271 milyon YTL gübre desteği verildi. Ödeme güçlüğü çeken 765 bin çiftçimizin 1.5 milyar YTL borcunu sildik. Dönemimizde kredi faizlerini yüzde 59'dan yüzde 7 ile yüzde 13 arası puanlara düşürdük. Bu da 8'de 1'e tekabül etmektedir. Ziraat Bankası'ndan kullanılan kredi miktarını 10 katına yani 227 milyon YTL'den 2.2 milyar YTL'ye yükselttik. Cumhuriyet tarihinde ilk defa ürününü ve hayvanını sigorta yaptıran çiftçilerin prim bedellerinin yarısının devlet karşılıyor. 2002 yılında 8 bin 100 olan traktör satışı 2005 yılında 39 bin 571'e ulaşmıştır. 2006'nın sadece ilk 6 ayında ise 23 bin traktör satılmıştır" dedi.

Ayalan, çıkardıkları Tarımsal Üretici Birlikleri Yasası ile 233 adet Tarımsal Üretici Birliği kurularak çiftçilerin daha da güçlendirildiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"İktidarımız tarım sektöründeki pazarlama sorununu aşmak için Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi projelerini hayata geçirdi. Bu projeler için 2006 yılında toplam 280 milyon YTL ödenek aktarıldı. Yılda 1 milyon tonun üzerinde buğday ithalatı yapan Türkiye, artık buğday ithaline ihtiyaç duymuyor. Bunun yanında AK Parti iktidarının yaptığı çalışmalar neticesinde Türkiye dünya un ihracatında birinci sıraya yükseldi. Tarım ürünleri ihracatı 2002 yılında 4 milyar dolar iken 2005 yılında 8.3 milyar dolara ulaştı. Yani 3 yılda tam iki kat arttı. Türkiye'nin tarımsal değeri 2002 yılında 21.8 milyar dolar iken, 2005 yılında yüzde 73 artışla 38 milyar dolara ulaştı. Bu rakam tarıma verilen desteğin sonucudur."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title