Haberler

TOBB, Kadın Girişimciler Kurulu'nu Kurdu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Tarafından, Kadın Girişimciliği Konusunda Genel Politikalar Geliştirmek ve Görüş Oluşturulmasına Katkıda Bulunmak İçin "Kadın Girişimciler Kurulu" Oluşturuldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından, kadın girişimciliği konusunda genel politikalar geliştirmek ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunmak için "Kadın Girişimciler Kurulu" oluşturuldu.

İSTANBUL (ANKA) – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından, kadın girişimciliği konusunda genel politikalar geliştirmek ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunmak için "Kadın Girişimciler Kurulu" oluşturuldu.

Kurulun ve üyelerinin kamuoyuna tanıtılması amacıyla TOBB Plaza'da düzenlenen basın toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kurulun amacının, Türkiye'deki kadın girişimci potansiyelini nicelik ve nitelik bakımından geliştirmek için politikalar belirlemek olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, kurulun koordine edeceği programlarla, girişimcilik, yenilikler ve iş yaşamı konularında eğitimler düzenleneceğini ve kadınların, deneyimli girişimcilerin yanında staj yapmalarının sağlanacağını bildirdi.

-HEDEF 81 İL, 157 İLÇEDE KADIN GİRİŞİMCİLERİ ÖN PLANA ÇIKARMAK

Ekonomik kalkınma amacı doğrultusunda, kadın ve erkeklerin ortak sorumluluğu yerine getirebilmesi için toplumun her kesimine görev düştüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, çeşitli illerde "Kadın Girşimci Eğitim ve Danışmanlık Merkezleri" açarak, kadın girişimcilik hareketini geliştireceklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, hedefin 81 il ve 157 ilçede kadın girişimcileri ön plana çıkarmak olduğunu söyledi.

Türkiye'de kadın- erkek eşitliği yasal olarak büyük ölçüde sağlanmış olmasına rağmen, kadınların sosyal ve ekonomik yaşama katkılarının istenilen seviyede olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, 2007 Mayıs ayı verilerine göre kadınların işgücüne katılım oranlarının yüzde 27 civarında olduğunu kaydetti. "Bu oran AB ülkelerinde yüzde 55 civarındadır. Kadınlarımızın eğitim seviyelerinin nispeten daha düşük olması, bunun temel nedenlerinden biri olarak görülmektedir" diyen Hisarcıklıoğlu, kadınların sektörel dağılımında ise, yüzde 49'sunun tarım, yüzde 37'sinin hizmet, yüzde 14'ünün de sanayide çalıştığını bildirdi.

-"KALKINMA, KADINLARIN EKONOMİK HAYATA KATKISIYLA MÜMKÜN"

Hisarcıklıoğlu, son yıllarda kadın istihdamını ve özellikle kadın girişimciliği konusunda kamu, sivil toplum ve özel sektör kuruluşları tarafından yürütülen projelerin arttığına ve sürekliliğinin sağlanmasının önemine değinerek şunları söyledi:

"Kamu yetkililerinin kadın girişimciliği konusunu ilgili plan ve programlara entegre ederek, uygulanabilir politikalar belirlemesi ile mümkün olabileceğini düşünüyorum. Ülkemiz nüfusunun yarısı kadındır. Vurgulamak isterim ki, nüfusun bu yarısı en az diğer yarısı gibi ekonomik hayata katkıda bulunmadıkça, Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle olan kalkınma yarışında tam başarıyı yakalaması düşünülemez."

-KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK

Kadın girişimcileri desteklemek amacıyla yatırım kredi olanağı sunulduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Kadın girişimcilere yönelik pozitif ayrımcılık politikasının bir örneğini gerçekleştirmekteyiz. Birliğimizin iştiraki olan Kredi Garanti Fonu, sınırlı kaynaklarını değerlendirirken aynı koşullara sahip girişimciler arasında, kadın girişimcilere öncelik sağlamaktadır" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Küresel Cinsiyet Eşitliği 2006 Raporu'nda, Türkiye'nin özel sektörde kadın-erkek eşitliği konusunda 115 ülke arasında 54. sırada yer aldığını belirterek, Türkiye'nin bu alanda Avusturya, Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Belçika ve Yunanistan'ı geride bıraktığını dile getirdi.

-"TÜRKİYE'DE İLK"

Hey Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve "Kadın Girişimciler Kurulu" Başkanı Aynur Bektaş da, amacın "bir kadına değil bin kadına ulaşmak" olduğunu belirterek, "40 üyeden oluşan kurulumuz, Türkiye'nin coğrafi temsilini de yansıtacak şekilde, TOBB, Habitat İçin Gençlik Derneği, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, KOSGEB ve Kadının Satatüsü Genel Müdürlüğü'nün belirlediği kişilerden oluşuyor" diye konuştu.

Resmi kayıtlarda Türkiye'deki kadın girişimci sayısının 72 bin olduğunu fakat gerçek rakamın bunun oldukça üzerinde bulunduğunu kaydeden Bektaş, şunları söyledi:

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title