Haberler

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Deik'te Konuştu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, Suriye ile Türkiye Arasındaki Ticari Hacmin 2007 Yılının İlk 8 Ayında 733 Milyon Dolara Ulaştığını Dile Getirerek, "2008 Yılının Sonunda 2 Milyar Dolar Sınırını Aşacağını Tahmin Ediyorum" Dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, Suriye ile Türkiye arasındaki ticari hacmin 2007 yılının ilk 8 ayında 733 milyon dolara ulaştığını dile getirerek, "2008 yılının sonunda 2 milyar dolar sınırını aşacağını tahmin ediyorum" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Ceylan Intercontinental Oteli'nde gerçekleştirilen TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve DEİK/Türk-Suriye İş Konseyi Başkanı Fatih Karamancı ile Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın da konuşmacı olarak katıldığı çalışma yemeğinde iş dünyasıyla buluştu. Burada bir konuşma yapan Hisarcıkoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin köklü bir geçmişe dayandığını söyledi. Bu yakınlığın ticari ve iktisadi

alana da yansıtılması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "2004 yılında yaptığınız ziyaretle Türk Suriye İş Konseyi'ni yapmıştık. Bu konseyde Gaziantep'de konsolosluluk açılması ve serbest ticaret anlaşması yapılması gerektiğini talep etmiştik. İş adamları için önemli olan bu iki husus bugün hayata geçti. Bunun için çok teşekkürler, iki ülke arasındaki ticaret hacim 2007 yılının ilk 8 ayında 733 milyon dolara ulaşmıştır. 2008 yılının sonunda 2 milyar dolar sınırını aşacağını tahmin ediyorum. Serbest

ticaret anlaşması Suriye'nin önünü açmıştır. Bu anlaşma şimdi Türk işadamlarını tatmin etmiyor. 3-12 sene içinde şartlar eşitlenecektir" dedi.

Türk işadamlarına Suriye tarafından verilen vizelerin çoğunlukla 3 aylığına verildiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, vizelerin uzun süreli ve çok girişli olarak verilmesini talep ettiklerini belirtti. Ayrıca Suriye'ye giriş ve çıkışlarda sınırlardan alınan ücretlerin standart olmasını talep ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "Suriye'nin ülkemiz ürünlerine verdiği referans fiyatlarının gerçekçi olmaması önemli bir konudur. Bu durum Türk mallarına karşı tarife dışı engel olarak görülmektedir. Türk

işadamları olarak özellikle temin mektubunun kabulü konusunda zorluk çekmekteyiz. İşlemlerinin hızlanması için Suriye'de bir Türk bankasının açılması faydalı olacaktır. Türk müteahhitlik firmalarının Suriye'de üstlendikleri projeler sınırlı olmuştur. Terör karşı gösterdiğiniz iş birliği için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

(EY-RA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title