Haberler

Thiv: İfade Özgürlüğünün Önündeki Tek Engel 301 Değil

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türkiye'deki İfade Özgürlüğünün Önündeki Engellerin 301'nci Madde Tartışmalarına İndirgenmeye Çalışıldığına Dikkat Çekerek, Mevcut Türk Ceza Yasası'nda 301 İfade Özgürlüğüne Engel 14 Madde Bulunduğunu Bildirdi. Bu Maddelerin Değiştirilmesi Gerektiği Kaydedildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türkiye'de ifade özgürlüğüne engel yasa maddelerinin sadece 301'nci maddeye indirgenerek tartışılmak istendiğini, ancak ifade özgürlüğü engel toplam 14 madde bulunduğunu bildirdi. Vakıf, 2007 yılında ifade özgürlüğüne engel maddeler nedeniyle 22 davanın görüşülmesine devam edileceğini kaydetti.

TİHV'den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de insan haklarına dayalı, "gerçek" demokrasiyi benimseyen bir hukuk devletinin inşa edilmesi gerektiği belirtilirken, hükümetin tavrı eleştirildi. Hükümetin insan hakları sorunlarını düşünceyi ifade özgürlüğüne, düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engelleri de 301. madde tartışmalarına indirgeme eğiliminde olduğunu vurgulanırken, "Türkiye'nin sorun salt 301. madde değil, düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerdir" denildi. Hükümetin, Türk Ceza Yasası'nın (TCY) 301. maddesi ile sınırlı algılanmasını istediği düşünceyi ifade özgürlüğü tartışmalarında insan hakları ve sivil toplum örgütlerini bir kenara bırakıp, ağırlıklı meslek örgütlerini tercih ettiği kaydedilen açıklamada, bunun hükümetin "samimiyetsizliği"nin göstergesi olduğu belirtildi.

301'LE BİRLİKTE 14 MADDE VAR

Türkiye'de düşünceyi ifade özgürlüğünün sağlanabilmesi için tek tek maddelerin değiştirilmesi yetmeyeceği ifade edilen açıklamada, mevcut TCY'de 301'nin yanı sıra ifade özgürlüğüne engel oluşturabilecek en az 14 madde daha bulunduğu bildirildi. açıklamada, "Türkiye'de düşünceyi ifade özgürlüğünün önünde engel olduğu düşünülen her madde değiştirildiğinde ya da kaldırıldığında bir başka madde ile ikame edilmiştir" denildi.

2007'YE 22 DAVA SARKTI

Açıklamada 2001 yılından itibaren ifade özgürlüğü nedeniyle görülen davaların istatistiklerine de yer verilirken, 2007 yılında aralarında öldürülen Hrant Dink ile DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün isimlerinin de yer aldığı 22 davanın görüşülmesine devam edileceği kaydedildi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title