Haberler

Tgdf Başkanı Şemsi Kopuz'un Kdv İndirimi Değerlendirmesi

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, Gıdada Kdv İndiriminin Tüketicinin Hayat Standardını Yükseltecek Bir Gelişme Olacağını Söyledi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, gıdada KDV indiriminin tüketicinin hayat standardını yükseltecek bir gelişme olacağını söyledi.

Kopuz, TGDF'nin 2. Olağan Genel Kurulu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği sözle gündeme damgasını vuran gıdada KDV indirimine ilişkin son dönemde yaşanan gelişmelerin sektör temsilcilerini yeniden umutlandırdığını, kapsamın dar tutulması ihtimalinin hayal kırıklığına yol açtığını bildirdi.

Geçen yıl ve Genel Kurul tarihi olan 4 Kasım 2006'da konuyu sık sık hükümetin gündemine sunduklarını ifade eden Şemsi Kopuz, gıdada KDV indiriminin tüketicinin hayat standardını yükseltecek bir gelişme olacağını söyledi.

Hazırlanan çalışmaları 4 Kasım'da tekrar Maliye ve Tarım Bakanlığı yetkililerine sunduklarını ve o tarihten bu yana konuyla ilgili hükümetin attığı adımları takip ettiklerini anlatan Şemsi Kopuz, "Diğer sektörlerden farklı olarak gıda sektöründe ambalajlı gıda tüketiminin artırılması her şeyden önce halkımızın güvenli gıdaya ulaşmasının temel unsurudur. Bu nedenle uygulanacak politikalarda ambalajlı her türlü gıda mamulünün üzerindeki vergi yükünün minimuma indirilmesi temel beklentidir. Bu indirim kısa vadede tüketicinin cebine ve sağlığına olumlu yansıyacaktır. İlk etapta belli bir vergi kaybı yaşanacak gibi görünse de, orta ve uzun vadede kayıt dışında olan firmaları büyük oranda kayıt altına alacağı için devlet bütçesine ve mali tabloya da artı değer olarak yansıyacaktır."

2006 yılının son günlerinden beri Başbakanın söz verdiği bu gelişmeyi hayata geçirmesini beklediklerini anlatan Kopuz, şöyle konuştu: "Son günlerde bakanlarımızın bu konuyla ilgili açıklamaları da çalışmalarımızın olumlu yönde ilerlediğinin en büyük göstergesidir. Ancak bu çalışmanın kapsamının belirli bir çerçevede tutulacağına ilişkin açıklamalar sektörümüzde hayal kırıklığına yol açmaktadır. Unutulmamalıdır ki; "tüm ürünlerin" alınmasıyla gıda sektöründe kayıt dışı ekonomi ve merdiven altı üretimin engellenmesi yolunda büyük bir adım atılmış olacaktır"

Üretici ve sanayici açısından KDV oranlarının büyük karışıklıklara yol açtığını da anlatan Kopuz, sözlerine şöyle devam etti: "Narı alıyorsunuz yüzde 1, suyunu sıkıyorsunuz yüzde 8, donduruyorsunuz yüzde 18. Çayı poşete koyuyorsunuz yüzde 8. Pirinci soyuyorsunuz yüzde 8, kabuğuyla satıyorsunuz yüzde 18. Bu örneklere birçok yenisi eklenebilir. Bu rakamlar üretici ve sanayicinin kafasını karıştırıyor, işlerini zorlaştırıyor. Biz öncelikle üretici olarak bu oranların makul bir seviyeye çekilip daha basit bir hale getirilmesini talep ediyoruz. Tüketicimiz için bebeklerinin karınlarını daha ucuza doyurmalarını, sabah çaylarını daha uygun fiyata yudumlamalarını istiyoruz."

KDV İNDİRİMİ KISA VADEDE BU KÜRESEL ISINMA NEDENİYLE YAŞANACAK FİYAT ARTIŞLARINI SÜBVANSE EDEBİLİR

Kopuz, gıdada KDV indiriminin kısa vadede bu küresel ısınma nedeniyle yaşanacak fiyat artışlarının da sübvanse edilmesini sağlayacak bir araç olarak da görülmesi gerektiğine dikkat çekti.

TGDF Başkanı Kopuz, özellikle bu yıl baş gösteren kuraklığın göz önüne alındığında KDV indiriminin tüketicimiz açısından daha da büyük bir önem kazandığını söyledi. Global ısınma nedeniyle piyasada zorunlu olarak yaşanacak fiyat artışlarının gıdada KDV indirimiyle sübvanse edilebilecek ve halkımızın alım gücünü minimum düzeyde etkileyeceğini anlatan Kopuz, şöyle konuştu: "Kısa dönemde alınacak bu önlemi uzun vadeli çözümler takip etmeli. Ama KDV indirimiyle bu zor dönemde halkımızın gıdaya erişimi nispeten kolaylaşacak ve sağlıklı beslenme yolunda da olumlu bir adım atılmış olacaktır. Uzun vadede yetersiz beslenme ile karşı karşıya olan halkımızın gıda alım gücü yükselecek ve sağlık giderleri azalacaktır. Yeterli beslenecek olan halkımız sağlıklı olacağı için Sağlık Bakanlığı harcamalarında da azalma olacaktır"

TGDF Başkanı Kopuz, bu olumlu sonuçlar dikkate alındığında, tüm gecikmeye rağmen Başbakanın verdiği sözü tutacağına inançlarının sonsuz olduğunu söyledi. İndirimin kapsamının mümkün olduğunca geniş tutulmasının gerekliliğini bir kez daha vurgulayan Kopuz, tüm Türk halkı adına bu indirimi heyecanla beklediklerini sözlerine ekledi.

Bazı gıda ürünlerinde halen uygulanan KDV oranları:

Yüzde 18: Çocuk Mamaları, Dondurma, Pudingler, Hazır Çorba, Sütlü Tatlılar, Sucuk, Salam, Sosis, Bisküvi, Çikolata, Meyve Suyu, Gazoz, Katkılı Ekmekler, Şekerlemeler, Küspe, Karma Yem, Kepek,

Yüzde 8: Süt, Ayran, Yoğurt, Peynir, Yumurta, Ekmek Mayası, Çay, Toz ve Kesme Şeker, Bal, Reçel, Pekmez, Tahin, Helva, Su, Maden Suyu, Pirinç, Bulgur, Makarna, Mantı, Erişte, Buğday unu dışında başka unlarla yapılan her türlü ekmek, Kadayıf, Un, İrmik, Ham ve Rafine Yağlar, Tereyağı, Pamuk Tohumu, Taze Meyve ve Sebzeler, Konserve, Turşu, Parça Et, Kıyma, Balık, Tavuk Eti.

Yüzde 1: Yetiştirilen, avlanılan veya toplanan her türlü birincil ürün ( taze meyve ve sebze ile pamuk tohumu, Süt, Balık ve Kümes Hayvanları ve bunların etleri hariç), Zeytin Yağı, Kırmızı Et, Buğday Unu ve Ekmeği

Ayrıca ürünlerin nihai tüketiciye ulaştırılması sırasında bir çok ürünün KDV oranı %8 veya 18 'e çıkmaktadır

Buğday, arpa, nohut, mercimek, fasulye, kuru soğan , sarımsak, kuru üzüm ve incir, fındık vb. ürünlerin toptan tesliminde yüzde 1 KDV uygulanırken perakende satışında yüzde 8 KDV uygulanmaktadır. Aynı şekilde ıhlamur, kekik, susam, kimyon, anason, kapari vb. ürünlerin toptan tesliminde yüzde 1 KDV uygulanırken perakende satışında yüzde 18 KDV uygulanmaktadır.

(CHT-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title