Haberler

TFRS, 31 Aralık 2008'te Uygulanmaya Başlanacak

Faaliyet Bölümlerine İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı, 31 Aralık 2008'den İtibaren Uygulanmaya Başlanacak.

Faaliyet Bölümlerine İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS) 31 Aralık 2008'den itibaren uygulamaya girecek. İşletmeler, uygulama kapsamında her bir raporlanabilir bölüm için işletme dışı müşterilerden elde edilen hasılatları, aynı işletmenin diğer faaliyet bölümleri ile işlemlerden elde edilen hasılatları, faiz gelirleri, faiz gideri, amortisman ve itfa paylarını, gelir gider kalemlerini, iştiraklerin ve iş ortakların kar ve zarar paylarını, vergi gideri veya gelirini ve amortisman ve itfa payları dışındaki önemli nakit dışı kalemlerini raporlayacak.

TFRS 8 Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğe göre, TFRS, borçlanma araçları veya özkaynağa dayalı finansal araçları borsa ve teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem gören, finansal araçları halka arz etmek üzere, ilgili düzenleyici kurum kaydına alınan yada kayda alınma sürecini kapsamada finansal tabloları düzenleyen, borsa veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda herhangi bir finansal aracın işlem görmesini teminen ilgili düzenleyici kurum kaydına alınma sürecini kapsamında konsolide finansal tabloları düzenleyen bir grubun ana ortaklığı ile konsolide edilmiş finansal tablolarında uygulanacak.

TFRS hükümlerini uygulama zorunluluğu olmayan bir işletme, bu TFRS'ye uygun olmayan bölüm bilgilerini açıklamayı tercih etmesi halinde, söz konusu bilgileri bölüm bilgisi olarak açıklaması zorunlu olmayacak.

İŞLETMEDE KARAR ALMA MERCİİ CEO VEYA COO OLACAK

TFRS kapsamında olan konsolide finansal tablolarına ek olarak bu ana ortaklığın bireysel finansal tablolarını da içermesi durumunda bölümlere ilişkin sadece konsolide finansal tabloları açıklanacak. "İşletmenin faaliyetlere ilişkin karar almaya yetkili mercii" terimi ile, belirli bir unvanı olan bir yönetici yerine, bir işlev belirtilecek. Bir işletmede işletmenin faaliyetlere ilişkin karar almaya yetkili mercii, icra kurulu başkanı (CEO) veya işletmenin günlük işlerini yürütmekle sorumlu yönetici (COO) olabilecek.

İşletme, sayısal alt sınırlarından herhangi birini karşılayan faaliyet bölümüne ilişkin bilgiyi ayrı ayrı raporlayacak. Faaliyet bölümleri tarafından raporlanan toplam dış hasılatın yüzde 75'inden düşük olması durumunda, işletme hasılatının en az yüzde 75'i raporlanabilir bölümlere dahil oluncaya kadar, ek faaliyet bölümleri raporlanabilecek. Raporlanabilir bölümler için bilanço tutarı ile mutabakatı bilançonun sunulduğu her bir tarih için gerekli olacak.

KAR VE ZARAR MANTIK ESASINA GÖRE HESAPLANACAK

İşletme, teşkilat esası da dahil olmak üzere işletmenin raporlanabilir bölümlerinin belirlenmesinde kullanılan faktörler ile hasılatın elde edildiği ürün ve hizmetlerin türünü açıklayacak. İşletme her bir raporlanabilir bölüm için kar ve zarar tablosu oluşturacak. İşletme, her bir raporlanabilir bölüm için işletme dışı müşterilerden elde edilen hasılatları, aynı işletmenin diğer faaliyet bölümleri ile işlemlerden elde edilen hasılatları, faiz gelirleri, faiz gideri, amortisman ve itfa paylarını, gelir gider kalemlerini, iştiraklerin ve iş ortakların kar ve zarar paylarını, vergi gideri veya gelirini ve amortisman ve itfa payları dışındaki önemli nakit dışı kalemlerini raporlayacak.

Tutarlar raporlanan bölümün kar ve zararına, varlıklarına ve borçlarına dağıtılıyor ise bu tutarlar mantık esasına göre dağıtılacak. Bu hükümler 31 aralık 2008 tarihinden itibaren uygulamaya girecek. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title