Haberler

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 'Gdo' Açıklaması

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, "Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik"in Bazı Maddelerinin Net Olarak Anlaşılamadığı İçin Maddelerde Değişikliğe Gidildiğini Açıkladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, "Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik"in bazı maddelerinin net olarak anlaşılamadığı için maddelerde değişikliğe gidildiğini açıkladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 26 Ekim 2009 tarihinde "Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik"in yürürlüğe konulduğu hatırlatıldı. Açıklamada, "Bu yönetmeliğin yayınlanmasından itibaren basında, sivil toplum örgütlerinde ve bilim çevrelerinde tartışmalar yaşanmış, yönetmeliğin bazı maddelerinin net olarak anlaşılamadığı görülmüş, bunun üzerine 20 Kasım 2009 tarihinde Yönetmeliğin bazı maddelerinde değişiklik yapılmıştır" denildi.

Açıklamada, yönetmelik hakkında çeşitli sivil toplum kuruluşları ve şahıslar tarafından açılan davalar sonucunda, Danıştay tarafından söz konusu yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği belirtildi ve "Bakanlığımız tarafından Danıştay'ın vermiş olduğu karara itiraz edilmiş, bu talebimiz Danıştay tarafından kabul edilmiştir. Bu süreç sonucunda ortaya çıkan fiili durumun zaruri kılması nedeniyle 20 Ocak 2010 tarihli son değişiklik yapılmıştır" denildi.

-AB KRİTERLERİNE UYMAYAN ÜRÜNLERİN İTHALATINA İZİN YOK-

Bu değişiklik ile ortaya çıkan hukuki duruma uyum sağlanması amaçlandığının belirtildiği açıklamada, AB kriterlerine uygun olmayan hiçbir ürünün ithalatına izin verilmeyeceğinin altı çizildi. Açıklamada ayrıca şunlara yer verildi:

"Ürünlerin ithalinde Bakanlık tarafından gerekli kontrol ve denetimlerin yapılmasına devam edilmekte olup, etiketlemeye ilişkin hususlar da dahil yönetmeliğin diğer kurulları aynen uygulamaktadır ve uygulayacaktır. Gıda güvenliği konusunda en yetkin kadro ve en yaygın teşkilata sahip olan bakanlığımız, her zaman olduğu gibi bundan sonra da etkin denetimleri ile vatandaşlarımızın sağlıklı gıda hakkının korunmasının sonuna kadar takipçisi olacaktır." (ANKA) (HM/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title