Haberler

Tarihi Nasuh Paşa Medresesi Onarılıyor

Aydın'da Bulunan Binlerce Tarihi Eserden Biri Olan Nasuh Paşa Medresesi Onarılıyor. Geçtiğimiz Yıla Kadar Sokakta Yaşayanların Barındığı Ev Konumunda Olan Medrese Vakıflar Aydın Bölge Müdürlüğü Tarafından Restore Ettiriliyor.

Aydın'da bulunan binlerce tarihi eserden biri olan Nasuh Paşa Medresesi onarılıyor. Geçtiğimiz yıla kadar sokakta yaşayanların barındığı ev konumunda olan medrese Vakıflar Aydın Bölge Müdürlüğü tarafından restore ettiriliyor.

Yıllardan beri atıl vaziyette kaderine terk edilen Nasuh Paşa Medresesinde Belediyenin ve vakıflar Bölge Müdürlüğünün girişimleri sayesinde tamirat çalışmalarına başlandı. 1700 yıllarda yapıldığı tahmin edilen tarihi yapıların geçtiğimiz yıla kadar sokakta yaşayanlara ev sahipliği yaptığını belirten medrese çevresinde yaşayan vatandaşlar, burada yaşayan insanlar nedeniyle geceleri dışarı çıkmaya çekindiklerini söylediler. Atıl durumdaki medresede kimsenin denetim yapmadığı için her türlü insanın burada yaşadığını iddia eden mahalle sakinleri, restorasyon çalışmalarının başlamasıyla bu sorunun çözüldüğünü kaydettiler.

Nasuh Paşa Medresesi hakkında bilgili bilgi veren Vakıflar Aydın Bölge Müdürü Seyfullah Öztürk, Nasuh Pasşa Medresesi'nin, Köprülü Mahallesi Gazi Bulvarı üzerinde bulunan Aydınlı Nasuh Paşa tarafından 1708 yılında küçük bir mescit, medrese, han ve hamamdan oluşan bir külliye konumunda yaptırıldığını söyledi. Yakın tarihlerde medresesinin içerisinden yol geçirildiğini ifade eden Ozturk, "Mesci, medreseyi kesen yolun sonunda hamamın kuzeybatısındadır. Nasuh Paşa Medresesi aynı zamanda Osman Ağa Medresesi ismiyle de tanınır. Külliyenin ortasında oldukça geniş bir alanı vardır. Doğu ucunda hamam, batısında da Nasuh Paşa Hanı bulunmaktadır. U şeklindeki medresenin bir bölümü içerisinden yol geçilirken yıkılmıştır. Mermer söveli ve yuvarlak kapının içerisi Yunan işgali sırasında örülerek kapatılmıştır. Günümüze 17 hücresi ulaşan medresenin orijinalinde 27 hücresi olduğu sanılmaktadır. Külliyenin doğusunda yer alan Zincirli hanı iki bölümlüdür. Bunlardan ana bölüm dikdörtgen planlı ve iki katlıdır. Bu bölümün caddeye açılan kapısı üzerinde 1708 yılında yaptırıldığı yazılıdır. Moloz taş ve tuğla ile yapılan hanın tonozla örtülü sivri kemerli girişi iç avluya açılmaktadır. Avlunun birinci katında 18, ikinci katında da 27 odası vardır. Ahşap örtülü odalarda ocaklar ve dolap nişleri bulunmaktadır. Avlunun güneydoğusundaki bir koridordan hanın ikinci bölümüne geçilir. Buradaki cadde üzerinde sivri tuğla kemerli üç dükkan bulunmaktadır. Bu bölümlerde yolcuların hayvanları ve arabaları için ayrı bölümler vardır. Külliyenin batı ucunda, medresenin yanında enine iki bölümden oluşan hamam yer almaktadır. Hamamın soyunmalık bölümüne beş basamaklı bir merdivenle çıkılır. İçeride dört köşede özel hücrelere ayrılmış olan sıcaklık bölümü sonradan yapılmış beton bir kubbe ile örtülüdür" dedi.

Medresenin onarılmaya başlamasıyla yıkık virane bir medrese yerine tarih kokan kuru otlardan arındırılmış bir yapı haline gelmeye başladığını kaydeden Seyfullah Öztürk, bu yıl Nasuh Paşa Medresesinin yanı sıra bölge sınırları içerisinde 10 eser üzerinde restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

(DAK-YK)

01.06.2007 15:06 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title