Haberler

Talabani, PKK ve Pjak'ı Uyardı

Silahlı Çatışmaların Son Bulması İçin Abdullah Öcalan'a Mektup Yazdığını İfade Eden Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, "PKK ve Pjak'ın Sınırlarımız İçerisinde Türkiye ve İran'a Saldırmasına İzin Vermeyiz. Bu Örgütlerin Saldırıları Devam Ederse Onları Sınır Bölgemizden Çıkarırız" Uyarısında Bulundu.

Silahlı çatışmaların son bulması için Abdullah Öcalan'a mektup yazdığını ifade eden Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, "PKK ve PJAK'ın sınırlarımız içerisinde Türkiye ve İran'a saldırmasına izin vermeyiz. Bu örgütlerin saldırıları devam ederse onları sınır bölgemizden çıkarırız" uyarısında bulundu.

Irak Devlet Başkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani, Irak'taki siyasi gelişmeler ve komşu ülkelerle ilgili Süleymaniye kentinde basın toplantısı düzenlendi. Türkiye'de yapılan seçimler sonra Recep Tayip Erdoğan'ın Başbakan ve Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesiyle yeni bir havaya girdiğini ifade den Celal Talabani, "Bilindiği gibi Diyarbakır Kürt çoğunluklu bir şehir olmasına rağmen AK Parti son seçimlerde iyi sonuçla çıktı. Diyarbakır'da 10 parlamenterin 6'sını kazandı.

Diğer 4 parlamenteri ise Kürt partiler çıkardı; çünkü onların siyasetinin dönemi kalmamış. AK Parti refah, adalet ve demokrasiye geçiş yaptığı için Kürt çoğunluklu bölgelerin tümünde Kürt partilere karşı zafer kazandı. Bu da Kürtler'in artık savaştan bıktıklarını gösteriyor" dedi.

Türkiye'nin demokrasiyle yönetilen çok büyük bir ülke olduğunu ifade eden Talabani, "Türkiye'de demokrasi o kadar yaygın ki parlamentoda bile bazı milletvekilleri Abdullah Öcalan'ı savunabiliyor. Öyle bir ülkeyi 3-5 çatışma ile bozmak mı yoksa onu korumak mı lazım? Bu örgütlerin bu konuyu araştırmaları lazım. Buna inandıklarında 'tamam biz çatışmayı bırakıyoruz, siyasi ve diplomatik mücadele başlatıyoruz' demeleri gerekir. Böyle bir durumda biz de onları barındırabiliriz. Şimdi İran'ın 2 örgütünü

barındırıyoruz. Bu örgütler İran ile çatışmayacakları konusunda söz verdikleri için onları barındırmaya devam ediyoruz. İran bize 'PJAK saldırıdan vazgeçerse onlara sorun çıkarmayız. PJAK'ın Irak sınırından gelip bizim insanlarımızı öldürüp tekrar Kürt tarafına kaçmalarına seyirci kalamayız. Biz Ensar ve El İslam örgütünü barındırmıyoruz sizde PJAK'ı barındırmayın' diyor. PKK'nın da aynı şekilde Türkiye'ye saldırmasını kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu.

Irak Devlet Başkanı Talabani, PKK terör örgütü ve uzantısı PJAK'ı kast ederek, "Eğer bu örgütler, ateşkes çağrımıza saygıyla bakıyorlarsa buyursun otursunlar; ama komşu ülkelere saldırmaya devam ederlerse kendi ülkelerine gitsinler, orada ne yapıyorlarsa yapsınlar. İran ve Türkiye'nin dağlık bölgeleri bizden daha büyüktür. Oraya gitsinler, barış yolları şu an açık. Parlamentoda şu an 22 Kürt üye vardır, bunların arasında çok aydın olan Ahmet Türk de yer alıyor. Parlamentoda onların isteklerini

karşılayabilirler" diye konuştu.

Irak ordusunun terör örgütlerini kovmaya gücü olmadığını belirten Talabani, "Biz KDP ve KYB olarak yaptığımız son toplantıda bu görüşe vardık ve bu görüşlerimizi örgütlere bildireceğiz. Eğer bizim teklifimizi kabul ederlerse başımız üzerine; yok kabul etmezlerse kendi ülkelerine gitmelerini teklif edeceğiz. Bizim onayladığımız Irak Anayasası da ülkede yabancı silahlı örgütlerini izin vermiyor. Eğer Irak hükümetinin gücü olsaydı örgütleri sınır bölgemizden çıkarmak için askeri operasyon yapardı. Irak

ordusunun askeri gücü, sadece Bağdat sokaklarının güvenliğini sağlayabiliyor. Bu örgütlere askeri operasyon düzenlememiz mümkün değil. PKK ve PJAK bizim sunduğumuz öneriyi kabul etmezse biz ülkemizi onların barınak olarak kullanmalarına izin vermeyiz ve komşu ülkelere saldırıp bizim topraklarımıza geri dönmelerini kabul etmeyiz. Görüşlerimizi örgütlere güzel bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Başlarına bundan sonra geleceklerden biz sorumlu değiliz. Sayın Abdullah Gül ile de bu tür konuları görüşmek

isteriz" dedi.

Bir gazetecinin Türkiye ve İran'ın Kuzey Irak sınırına duvar inşa ettiği iddialarını hatırlatması üzerine ise, "İki ülkenin de kendi topraklarında ne yaptığı bizi ilgilendirmez. Ancak biz Türkiye ve İran saldırılarının son bulmasını istiyoruz. Türkiye ve İran'ın Kürt bölgesine yaptığı bombardımanda örgütlerin burnu bile kanamadı, zararı zavallı insanlar gördü" yanıtını verdi.

Silahlı mücadele döneminin sona erdiğini ifade eden Celal Talabani, "Türkiye'de çatışmaların son bulması için 10 yıl önce Abdullah Öcalan'a çatışma döneminin bittiğini demokrasi ve diplomasi ağırlıklı bir dönemin başladığına dair mektup gönderdim; ancak arkadaş yaptığı açıklamada, 'Celal Talabani mücadelesinden vazgeçip nasıl yıkılmış, teslim olmak istiyor' dediler" ifadelerini kullandı.

Irak Yüksek Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılan eski Savunma Bakanı Sultan Haşim'in idamını onaylamayacağını söyleyen Talabani, "Haşim'in Saddam döneminde bize çok destekleri olmuştur. Birlikte uzun yıllar çalıştık. Böyle bir durumda idamını nasıl onaylarım? Sultan Haşim'in ceza dosyası önüme gelirse bunu onaylamadan geri gönderirim" dedi.

Irak Anayasası'nda yer alan 140. maddenin uygulanması için yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Celal Talabani, "Irak'ta görüştüğümüz siyasi partilerin tümü Kerkük referandumunun zamanında yapılmasını istiyor. Ancak bazı Arap gruplar, maddenin uygulanmasını karşı çıkıyor. Uluslararası örgütler ise Irak'ta genel bir sayım olmadan referandumun yapılmasının mümkün olmadığını söylüyor" diye konuştu.

(AYŞ-CY-CY-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title