Haberler

Tahran: İran'ın Nükleer Programı

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, "Uluslararası camia ve İran'ın nükleer programına hassasiyet gösteren ülkeler, İsrail'e karşı farklı bir şekilde davranırlarsa o zaman bu çifte standart karşısında beklenen netice hiçbir zaman alınmaz" dedi.

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, "Uluslararası camia ve İran'ın nükleer programına hassasiyet gösteren ülkeler, İsrail'e karşı farklı bir şekilde davranırlarsa o zaman bu çifte standart karşısında beklenen netice hiçbir zaman alınmaz" dedi.

İhsanoğlu, Tahran temasları çerçevesinde İslami Şura Meclis Başkanı Golam Ali Haddad Adel ile görüşmesinin ardından İHA muhabirine özel açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. İhsanoğlu yaptığı açıklamada, dinlerarası zıtlıkların karşılıklı olarak müzakerelerle çözülebileceğini belirterek, bu konuda müzakere kararlarının her zaman açık olması gerektiğini söyledi. İhsanoğlu, "Biz bu temel prensiplere uyduğumuz sürece İKÖ, İran'ın ve diğer ülkelerin nükleer kapasite artırım haklarına saygılı olacaktır. Ayrıca bunun ötesinde de bizim temel hedefimiz bütün Ortadoğu ülkelerinin, Ortadoğu bölgesinin nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge olmasıdır. Bu hususta bizim de bazı inisiyatiflerimiz var. Belirli bir noktadan hareketle bu ülkelerin tamamının nükleer silahlardan arındırılmış hale getirilmesini istiyoruz. Ortadoğu'nun mevcut problemlerinin biran evvel bitmesi ve nükleer konuda herhangi bir sıkıntı olmaması gerektiğine inanıyoruz. Bizim İran ile aramızda çok önemli meseleler var. İran İslam Teşkilatı'na üye bir ülke. 3 hafta sonra Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bir bakanlar toplantısı olacak. Toplantının ana gündeminde 6 ay önce yapılan zirvede kabul edilen 17 maddelik aksiyon planı var. Bunlar müzakere edildi. Nükleer dosyayla ilgili son gelişmeler de gündeme gelmiştir" şeklinde konuştu.

Uluslararası taahhüt ve uluslararası anlaşmaların getirdiği yükümlülükler çerçevesinde herkesin bu yolda çalışması gerektiğini belirten İhsanoğlu, "Çatışmayı önlemek, çatışma cihetine gitmemek, müzakerelerle, diplomatik yollarla netice almak sorunların çözümü açısından son derece önemli. Biz İran konusunda da her türlü müspet katkıya hazırız ve biz bu teşebbüslerin başarılı olmasını temenni ediyoruz. Bunların bu sıkıntıyı gidermelerinde rol almalarından memnunuz. Yeter ki herkes kendine düşen rolü en iyi şekilde icra etsin. Biz de rolümüze en iyi şekilde icra etmeye çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

İsrail'in nükleer çalışmalarında İKÖ'nün tutumuna da değinen Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, "Eğer uluslararası camia ve bu konuda hassasiyet gösteren ülkeler İsrail'e karşı farklı bir şekilde davranırlarsa, o zaman bu çifte standart karşısında beklenen netice hiçbir zaman alınamaz. Çünkü tek bir ölçü olmazsa hiçbir zaman biz bu hedefe ulaşamayız. Onun için biz diyoruz ki bu hedefe ulaşmak için tek bir ölçü, tek bir standart etrafında anlaşmak lazım. İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili bundan sonra müzakereler var. Biz bu müzakere sürecini memnuniyetle karşılıyoruz. Belki bunlar tam istenilen noktada olmayabilir, fakat buradan hareketle istenilen noktalara varılabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title